1439 resultaten


ID: 16124 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Onthoofding

Alexis Decarneplein zonder nummer (Alveringem)
Ingeplant ten oosten van IJzerstraat, met kerkhof ten noorden, westen en zuiden, omzoomd met doornhaag. Gekasseide westelijke toegangsweg afgezet met bakstenen muurtje met hek. Voormalig schooltje (thans jeugdclub) ten noorden, pastorie ten noordwesten van kerk.


ID: 213318 | Bouwkundig element

Heldenhuldezerkje op kerkhof Stavele

Alexis Decarneplein zonder nummer (Alveringem)
Rechts van de kerk ligt de Belgische militair Deloz onder een heldenhuldezerk.


ID: 15924 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus

Bellestraat zonder nummer (Alveringem)
Buiten de eigenlijke dorpskom ingeplante en georiënteerde hallekerk ten noorden van de Weegschede op einde van veldwegel zogenaamd "Kasteeldreef". Deels bewaard kerkhof (ten zuidwesten) omgeven door beuken en gracht ten zuiden. Geasfalteerde parking ten westen.


ID: 132033 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van scherpe hulst bij kerkhof Gijverinkhove

Bellestraat zonder nummer (Alveringem)
Het kerkhof bij de parochiekerk Sint-Petrus te Gijverinkhove is rondom volledig afgesloten met een geschoren hulsthaag. De haag is traditioneel onderhouden door ze te scheren en de gaten dicht te vlechten.


ID: 200641 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Hoogstade

Brouwerijstraat zonder nummer (Alveringem)
Belgische militaire begraafplaats, aangelegd tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Vandaag liggen er 825 doden begraven. 


ID: 15811 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Audomarus

Dorp 1 (Alveringem)
Samen met omringend kerkhof, linderij en witgekalkt omheiningsmuurtje met ezelsrug, middelpunt van het Dorp. Natuurstenen standbeeld van een frontsoldaat, opgericht door gemeente ter nagedachtenis van haar tussen 1914-1918 gesneuvelde helden, voor de westelijke gevel. Laatgotische hallenkerk uit eind 17de eeuw, met 16de-eeuws koor; zuidtransept gedateerd 1656, door middel van muurankers.


ID: 131023 | Landschappelijk element

Dubbele bomenrij van gekandelaarde linden op kerkhof Alveringem

Dorp zonder nummer (Alveringem)
Langs de witgekalkte kerkhofmuur begeleidt een dubbele bomenrij de rondgang rondom het kerkhof van de parochiekerk Sint-Audomarus. Alle lindebomen zijn gekandelaard en hebben een knothoogte van circa 600 cm. In oorsprong telden de bomenrijen 113 exemplaren, op het moment van de inventarisatie (2008) waren er nog 110 en waren er reeds 3 bomen verdwenen. Het betreft hier een intact en representatief voorbeeld van hoe leibomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven. Op postkaarten van begin 20ste eeuw is deze beplanting al aanwezig en zijn de bomen reeds te zien als oude volwassen bomen, de diktegroei van de bomen is blijkbaar in al die tijd niet sterk toegenomen en werd duidelijk beïnvloed door het periodiek snoeien.


ID: 16129 | Bouwkundig element

Hoeve Eversam

Eversamstraat 10 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde (zie rest van wal ten oosten) hoeve, zogenaamd "Eversam", met losse bestanddelen, waarvan de naam verwijst naar voormalige hofstede, eens deel uitmakend van de ten noorden ervan gesitueerde historische abdij van Eversam, aldaar gesticht in 1091 door Walbertus, kanunnik van Kassel.


ID: 15964 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus

Hoogstadestraat zonder nummer (Alveringem)
Parochiekerk gelegen midden een omhaagd, met dubbele linderij omzoomd kerkhof. Oorspronkelijk laat-gotisch bedehuis met 16de-eeuwse kruisingtoren.


ID: 130973 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindendreef kerk Leisele

Leiseledorp zn (Alveringem)
De parochiekerk van Leisele is toegankelijk via een gekasseide dreef beplant met zomerlindes. Rechts en links van de toegangsdreef staan respectievelijk twee en drie gekandelaarde lindes.