Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1401 resultaten


ID: 76795 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gorik en -Magdalena

Lierput 7 (Asse)
Georiënteerde, gotische pseudo-basiliek, opklimmend tot het einde van de veertiende eeuw of het begin van de vijftiende. De kerk ligt in een bocht van de klimmende straat en wordt tot op heden omgeven door een ommuurd kerkhof.


ID: 306780 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begraafplaats van Asse

Mollemseweg (Asse)
Naoorlogse begraafplaats gestructureerd door een lijnaanplanting van taxus en hulst leidend naar een calvarie ontworpen door Antoon Van Parys (1886-1963).


ID: 76823 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius met ommuurd kerkhof

Pastoor Isidoor Stallaertplein 2 (Asse)
Georiënteerd, classicistisch zaalkerkje met ingebouwde westtoren en drie traveeën met driezijdige apsis, van 1759-1760 met ommuurd, omringend kerkhof.


ID: 76780 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Godardus

Schutstraat 4 (Asse)
Classicistische zaalkerk, gebouwd in 1764 in opdracht van de abdij van Groot-Bijgaarden, en tot op vandaag omringd door een ommuurd kerkhof.


ID: 76304 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Dorp (Assenede)
Imposante, witgeschilderde kerk ingeplant in het midden van het dorpsplein en omgeven door het kerkhof met omheining met ijzeren hekken op lage bakstenen voet tussen vierkante pijlers en haag aan de kerkhofzijde, en muur met spaarvelden aan de zuidzijde, naar ontwerp van architect O. Oosterlinck van 1905. Deze parochie werd in 1264 definitief onder het gezag van de bisschop van Doornik geplaatst en stilistisch zijn de oudste delen van de kerk met name de kruising met achtzijdige toren, het transept met traptorentje en de kern van vijf traveeën van het schip, in deze periode te situeren. Omhaagd en ommuurd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie aan voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens en een neoclassicistisch bakstenen utilitair gebouw.


ID: 76347 | Bouwkundig element

Kerkhof bij parochiekerk Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouw

Koning Albertstraat (Assenede)
Het voorheen omgrachte kerkhof werd circa 1979 ontruimd. De heraanleg met herschikking van de ommegangkapelletjes en de beplanting werd in 1987 goedgekeurd. De ommegang met zeven staties van de zeven weeën van Maria, gaat terug op een oude ommegang waarvan de kapelletjes tijdens de Franse overheersing in 1798-1799 afgebroken werden. De vermoedelijk begin 20ste-eeuwse bakstenen pijlerkapelletjes werden in 1992 vernieuwd met behoud van de plaasteren, polychroom beschilderde reliëfs. Rechts van het hek ten westen naar de pastorie werd in 1938 een piëtakapel opgericht.


ID: 76375 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Meuleken (Assenede)
De gemeentelijke begraafplaats werd aangelegd in 1857 en uitgebreid naar het noorden in 1894. De oorspronkelijke begraafplaats heeft een symmetrische aanleg met centraal gelegen monumentale grafkelder. Het ijzeren toegangshek wordt geflankeerd door twee, haaks op de straat ingeplante gebouwtjes. De sobere bakstenen constructies waren oorspronkelijk gevangenhuis, grafmakerswoning en lijkhuisje.


ID: 76077 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Molenstraat (Assenede)
Achterin gelegen gemeentelijke begraafplaats. Een eerste begraafplaats buiten de dorpskom werd aangelegd in 1810. In 1895 werd de begraafplaats vergroot en afgesloten met een nieuw bakstenen toegangshek.


ID: 79047 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amelberga

Doorniksesteenweg (Avelgem)
Hoger gelegen, niet-georiënteerde driebeukige hallenkerk met omringend kerkhof begrensd door bakstenen muurtje. Neogotisch kerkgebouw van 1857 naar ontwerp van de Kortrijkse architect Pierre Nicolas Croquison, gedeeltelijk vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog (1918) en gerestaureerd in 1924. Bedehuis opgetrokken ter vervanging van de 11de-eeuwse Romaanse kerk die herhaaldelijk verbouwd werd. Arduinen piëta.


ID: 79138 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Kerkhofstraat (Avelgem)
Gemeentelijke begraafplaats, gelegen ten noordwesten van de straat. Ommuurd en omhaagd kerkhof met nagenoeg rechthoekige plattegrond, vooraan afgezoomd met beukenhaag. Centrale laan met de belangrijkste graven, daar voornamelijk arduinen grafmonumenten uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw.