Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

83959 resultaten


ID: 208156 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Watervalstraat 63 (Ardooie)
Volgens kadaster opgetrokken in 1910 voor Hendrik Herreman-Vanneste en Jules Vande Kerckhove-Van Coillie, bij kadaster gekend als werkmannen uit Ardooie. Vermoedelijk naar ontwerp van architect Octave Devos uit Ardooie. Enkelhuis van twee bouwlagen en twee traveeën in baksteenbouw onder pannen zadeldak. Vernieuwde kroonlijst.


ID: 208144 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Watervalstraat 8 (Ardooie)
Arbeiderswoning, in 1930 gebouwd voor werkman Remi Vinckier op nummer 6. In 1932 laat deze daarnaast de huidige woning nummer 8 optrekken. Vormt samen met nummers 2-4-6 een woningrij in spiegelbeeldschema, waarvan de overige woningen zijn verbouwd.


ID: 208159 | Bouwkundig element

Ensemble burgerhuizen

Wezestraat (Ardooie)
In 1911 wordt in opdracht van brouwer/burgemeester Cyriel Vanden Bussche-De Grave een samenstel van twee woningen opgetrokken. Oorspronkelijk gebruik als woningen, bij uitbreiding van het scholencomplex in de loop van de tweede helft van de 20ste eeuw bij de school gevoegd. Samenstel van twee woningen in spiegelbeeldschema, in traditionele baksteenarchitectuur. Opgetrokken in twee bouwlagen van oranjegele baksteen onder zadeldaken in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Aan weerszijden een vooruitspringende haakse vleugel met trapgevel, met voordeur op de zijkant.


ID: 208163 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wezestraat 20 (Ardooie)
Hoeve met losse bestanddelen, opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Ten westen een schuur-stalvolume en aan straatzijde naast de erfoprit een bakhuis uit het tweede kwart van de 19de eeuw, met aandaken en vlechtingen op de zijgevels.


ID: 208164 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Wezestraat 25 (Ardooie)
De oorspronkelijke kleine hoeve op deze plaats is steeds eigendom geweest van het Armbestuur van Ardooie, reeds voorkomend op het primitief kadasterplan (1817). De hoeve is vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en wordt in 1923 op dezelfde plaats heropgebouwd met staatssteun, naar ontwerp van architect Jerome Deboutte uit Ardooie. Eenlaags woonstalhuis in bruinrode baksteen onder zadeldak in mechanische pannen. Stal.


ID: 208165 | Bouwkundig element

Dorpswoning met timmermansatelier en kapel

Wezestraat 26 (Ardooie)
Woning met timmermansatelier uit het begin van de 20ste eeuw, met geïntegreerde herdenkingskapel uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Woning van acht traveeën in witgekalkte baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen. Afgeboord met dubbel tandfries. Kapel in witgeschilderde baksteen onder zadeldakje in rode mechanische pannen, gekartelde windborden.


ID: 208167 | Bouwkundig element

Wezeschool met Wezekapel

Wezestraat 32, 30A (Ardooie)
In 1870 wordt in opdracht van de zusters van de Heilige Kindsheid een wijkschool opgericht op de volkrijke en afgelegen wijk "De Weeze", op grond van August de Jonghe d'Ardoye op de hoek met de Bavinkhovebosstraat. De school wordt onder het patroonschap gesteld van de Heilige Augustinus en geopend in 1871. Schoolgebouwen van twee bouwlagen in rode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen. Vernieuwde kroonlijst. Ten zuidwesten daaraan de voormalige Wezekapel.


ID: 208166 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Beken

Wezestraat 47 (Ardooie)
Historische hoeve, met vernieuwd woonhuis en 19de-eeuwse schuur en cichorei-ast.


ID: 208160 | Bouwkundig element

Hoeve

Wezestraat 7 (Ardooie)
In 1845 registreert het kadaster de bouw van een woning, eigendom van Franciscus Vander Espt, zaakwaarnemer uit Ardooie en Carolina Vanderpoorte, erfpachter. Rond 1880 laat landbouwer August Dewulf-Bouckaert de lagere aanbouw bijbouwen. De mutatieschets vermeldt het toponiem "Claaysdam hoek".


ID: 208161 | Bouwkundig element

Molenaarshoeve

Wezestraat 8 (Ardooie)
Voormalige molenaarshoeve van de Plaatsmolen of molen Van Compernolle, met bebouwing minstens opklimmend tot de 18de eeuw, op site die reeds in de 16de eeuw als molensite wordt weergegeven. Woonhuis met schuur- en staldeel in één langwerpig volume, in witgeschilderde baksteenbouw met grijsgeschilderde plint.