Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1675 resultaten


ID: 9948 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Berlaar en onderwijzerswoning

Markt 1 (Berlaar)
Gemeentehuis en voormalige onderwijzerswoning, naar ontwerp van L. Blomme van 1880-1882. Woning heden ingelijfd bij het gemeentehuis. Complex in neo-Vlaamserenaissance-stijl.


ID: 79373 | Bouwkundig element

Boerenkrijgmonument

Baron Tibbautstraat (Berlare)
Het Boerenkrijgmonument te Overmere werd in 1898 opgericht naar ontwerp van kunstenaar Aloïs De Beule ter herdenking van 100 jaar Boerenkrijg.


ID: 79374 | Bouwkundig element

Herdenkingsmonument Wereldoorlogen

Baron Tibbautstraat (Berlare)
Gedenkteken, stilistisch geïnspireerd op de Griekse tempelarchitectuur, naar verluidt een ontwerp van Victor Temmerman, na de Tweede Wereldoorlog geplaatst op het voorplein van de parochiekerk.


ID: 79384 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Broekstraat 37 (Berlare)
Voormalige hoeve en geboortehuis van Honoré Coppieters, bisschop van Gent, zie arduinen gedenksteen geplaatst in 1974, rechts naast de deur. Eind-19de-eeuws boerenburgerhuis met dubbelhuisopstand, van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 84661 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Dorp (Berlare)
Oorlogsmonument voor de gesneuvelden, de opgeëisten en de burgerlijke slachtoffers van de gemeente Berlare tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog en als aandenken voor de 63 Belgische soldaten gesneuveld tijdens de Slag te Berlare van 4-8 oktober 1914. Het monument werd ontworpen door Jules Vits en ingehuldigd in 1930.


ID: 84663 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Dorp (Berlare)
De Sint-Martinuskerk, gelegen op een middeleeuwse kerksite, getuigt nog steeds van de drie bouwfasen uit haar bouwgeschiedenis; de 15de-eeuwse westelijke travee met westtoren, de middenbeuk uit het eerste kwart van de 18de eeuw en de neogotische uitbreiding van het schip naar ontwerp van architect Henri Valcke uit 1910-1911. De vrijstaande dorpskerk bezat voorheen een omringend ommuurd kerkhof. Op de restant van het kerkhof staan negentien gerecupereerde grafkruisen.


ID: 84710 | Bouwkundig element

Bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Kapelleplein (Berlare)
Het bedevaartoord bij de Donkkapel ligt op de Kapelleberg die als cultusplaats van Onze-Lieve-Vrouw minstens opklimt tot de 14de eeuw. Sinds de toewijding van de bedevaartkapel in 1652 aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën ontstond hier een ommegang met zeven houten kapelletjes. Nieuw bedevaartoord met een monumentale calvarieberg en er omheen een ommegang met zeven kapelletjes gewijd aan de Zeven Weeën van Onze-Lieve-Vrouw, ontworpen door de beeldhouwer Aloïs De Beule in 1934 en geplaatst door deze kunstenaar in 1935. Geboortegrot met beelden afkomstig uit het atelier van Aloïs De Beule, die werd ingewijd op 20 mei 1937.


ID: 214980 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Plaats (Bever)
Het oorlogsgedenkteken bestaat uit een gestileerde hardstenen sokkel waarop een naar de overwinningsgodin Nikè verwijzende gevleugelde vrouw in brons.


ID: 17429 | Bouwkundig element

Geboortehuis Doctor Philip Verheyen

Bloempotstraat 5 (Beveren)
Grotendeels in de 20ste eeuw vernieuwde boerenwoning, doch een historisch gezien vermeldenswaardige plaats, zie gedenkplaat ingemetseld in rechter zijgevel: "Doctor Philip Verheyen vermaarde ontleedkundige werd Hier Geboren den 23 april 1648 overleed te Leuven dan 28 januari 1710. 12 juni 1910".


ID: 17214 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Hooghuisstraat 8X (Beveren)
Niet georiënteerde neoclassicistische kerk, aan de rand van de dorpskom gebouwd en omringd door het kerkhof waarvan de gietijzeren afsluiting van 1857 nog gedeeltelijk bewaard bleef. Het kerkpleintje ervoor is beboomd met een dreef van linden; voorts oorlogsgedenkteken en dorpspomp.