Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

378 resultaten


ID: 130342 | Landschappelijk element

Vier gekandelaarde kapellinden bij Sint-Blasiuskapel

Kouteren (Zwalm)
Bij de Sint-Blasiuskapel zijn volgens aloude gewoonte lindebomen aangeplant. Hiervan resteren vier gekandelaarde bomen, de vijfde is verdwenen en stond naar verluid achter de kapel. De kapelbomen vormen samen een mooi ontwikkelde, beeldbepalende bomengroep.


ID: 130210 | Landschappelijk element

Opgaande linde als kapelboom

Krekelstraat 41 (Zwalm)
Bij de erftoegang en in de hoek van het erf staan, aan de straatzijde, de restanten van een oude kapellinde. Uit de opslag werd een nieuwe opgaande boom gekweekt, opdeze wijze werd het genetisch materiaal van de oude linde in situ bewaard. Op het moment van de opname was de kapel in een slechte toestand en amper zichtbaar ten gevolge van de sterk uitgegroeide stamopslag van de linde.


ID: 133468 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde bij hoeve

Kuiperstraat 15 (Zwalm)
Ten noordwesten van de hoeve en bij het wegtalud staat een hoog gekandelaarde linde. Deze lindeboom werd mogelijk geplant om met zijn wortelgestel afkalven van het talud tegen te gaan en zodoende de huiskavel te beschermen.


ID: 130183 | Landschappelijk element

Canadapopulier als hoekboom

Moldergem (Zwalm)
In de rand van een weide, aansluitend bij een losweg staat een oude canadapopulier. Het betreft hier een Marilandicapopulier, een oude populierenkloon. De holle boom heeft een kunstmatige snoeihoogte van circa 6 meter en een stamomtrek van meer dan 3,5 meter.


ID: 130177 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde kapellinden

Moldergem 100 (Zwalm)
Op traditionele wijze zijn twee kapelbomen aangeplant bij de kapel te Moldergem die gebouwd werd in 1947-48. Het achterliggend perceel is verkocht als bouwgrond. De lindebomen worden periodiek gekandelaard.


ID: 130184 | Landschappelijk element

Gekandelaarde welkomstlinde

Moldergem 148 (Zwalm)
De historische toegang tot het erf wordt geflankeerd door een gekandelaarde welkomstlinde. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de lindebomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. De straatzijde van het erf is op het zuidwesten gelegen zodat de boom ook als schermbeplanting functioneert. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen.


ID: 301438 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde schaduwlinden

Rozebekeplein 11 (Zwalm)
De gekandelaarde schaduwbomen staat op de grens van de voormalige speelplaats van de lagere school en het vroegere afgesloten deel van de kloostertuin. De Hollandse linden boden schaduw aan de kinderen en markeerden tevens de grens van de speelplaats.


ID: 130238 | Landschappelijk element

Vijf gekandelaarde linden bij Sint-Annakapel

Sint-Annastraat, Zottegemsesteenweg (Zwalm)
Bij de kapel zijn volgens aloude gewoonte vijf lindebomen aangeplant. Hiervan resteren vier opgaande bomen, de vijfde is nog aanwezig als opslag. Deze laatste wordt beheerd als hakhout en bevindt zich aan de oostzijde van de kapel. De kapelbomen vormen samen een mooi ontwikkelde, beeldbepalende bomengroep. Op het moment van de inventarisering had de zwaarste stam een omtrek van meer dan 2 meter.


ID: 130301 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als schermboom

Sint-Annastraat 19 (Zwalm)
De gekandelaarde linde beschermt het woonerf tegen de namiddag- en avondzon. Dit gebruik om in schaduwbomen te voorzien dateert nog uit de periode dat men op zolder, onder de dakpannen, de nacht doorbracht en het kleinvee in de stallen beschermde tegen te hoog oplopende temperaturen. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen.


ID: 130299 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde schermlinden

Sint-Annastraat 3 (Zwalm)
Aan de zuidwestzijde van de hoevegebouwen staat er een schermbeplanting met twee opgaande lindebomen. Tijdens de inventarisatie van houtige beplantingen met erfgoedwaarde in de gemeente Zwalm werd dicht bij oude boerderijgebouwen een typische beplantingsvorm vastgesteld. Bij de boerderijen, die hoog op de akker ingeplant zijn en hierdoor onderhevig zijn aan onaangename weersinvloeden zoals wind en regen, werden op de zuidwestzijde schermbomen voorzien. Met hun dicht bladerdek beschermden de lindebomen de gebouwen tegen weer en wind, ook tegen de zomerse felle zon werden schaduwlinden geapprecieerd om de woning en haar bewoners de nodige koelte te bezorgen.