Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1417 resultaten


ID: 79212 | Bouwkundig element

Landhuis

Oudenaardsesteenweg 80 (Avelgem)
Landhuis van 1919 naar ontwerp van Huib Hoste opgetrokken in opdracht van de familie Vandemeulebroecke-Staelens. Mevrouw Staelens was de schoonzus van Stijn Streuvels.


ID: 79333 | Bouwkundig element

Pastorie

Sint-Pietersstraat 5 (Avelgem)
Huis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Verankerde baksteenbouw onder pannen schilddak. Parement verlevendigd door het gebruik van gele sierbaksteen voor onder meer hoekkettingen, muurbanden en rollagen van de ontlastingsbogen. Boven de deur muurnis met drielob met heiligenbeeld.


ID: 79240 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Spichtestraat 23 (Avelgem)
Aan de straat gelegen hoeve met vermoedelijk 18de-eeuwse kern. Losstaande bakstenen bestanddelen onder zadeldaken gegroepeerd rond een deels gekasseid erf. Zuidelijke erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek, ten noorden het woonhuis, stalvleugel ten westen en schuur, getypeerd door vlechtingen in de zuidelijke zijpuntgevel, ten oosten. Woonhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, dubbelhuis van bruine baksteen verfraaid door het gebruik van rode baksteen, heiligennisje zonder beeld.


ID: 46385 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters franciscanessen

Kerkstraat 7 (Baarle-Hertog)
Klooster in 1879 als eerste bijhuis van Sint-Jozefsdal opgericht en ondergebracht in een bestaand herenhuis dat in 1930 werd vernieuwd.


ID: 46388 | Bouwkundig element

Herberg en hoeve De Swaen

Loveren 2 (Baarle-Hertog)
Gelegen in de zeer kleine enclave zogenaamd De Loversche Akkers. Voormalige herberg en hoeve, in kern minstens opklimmend tot 1585, in huidige vorm vermoedelijk uit het laatste kwart van de 18de eeuw.


ID: 52243 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Straal 19 (Balen)
en dele aangepaste langgestrekte hoeve van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 89130 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Akkerstraat 66 (Beernem)
Woonhuis volgens het kadaster daterend van 1930 en vergroot in 1947. Achterliggende stal/schuur volgens het kadaster gebouwd in 1947. Parallel landgebouw was oorspronkelijk het woonhuis van de oude hoeve. Oorspronkelijk woonhuis: restanten van vakwerk aanwezig in het muurwerk, deel uitmakend van oorspronkelijke gevel van voor 1830.


ID: 89135 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

Beekstraat 21, 25 (Beernem)
Halfvrijstaande eenheidsbebouwing oorspronkelijk bestaande uit drie lage woningen, heden twee woningen van respectievelijk vier traveeën en drie traveeën onder een pannen zadeldak, gebouwd in 1869. Zijpuntgevel van nummer 21 met rondboogvenster waarboven een beeldnis met Mariabeeld. Links van nummer 21 wordt de tuin afgesloten met een betonnen opengewerkte leuning.


ID: 88968 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Bloemendalestraat 95-97 (Beernem)
Maakt deel uit van een eenheidsbebouwing met nummer 95 en volgens het kadaster gebouwd in 1862. Lijstgevel van donkerrode verankerde baksteen in combinatie met oranjerode baksteen voor de geblokte ontlastingsbogen.


ID: 89186 | Bouwkundig element

Schoolcomplex

Bruggestraat 30A, J. Creytensstraat 25 (Beernem)
Schoolcomplex fasegewijs tot stand gekomen. Oudste gebouwen van 1908 aan de Bruggestraat te situeren. Hoofdvolume van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak voorzien van een getrapte dakkapel. Geflankeerd door twee volumes van drie traveeën onder plat dak. Dwarsvleugel van 1915 loodrecht op de straat ingeplant. Verankerde oranje rode baksteenbouw, aan de straat afgewerkt met een tuitgevel.