Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

149 resultaten


ID: 134608 | Landschappelijk element

Park van het kasteel van Mombeek

Mombeekdreef 98 (Hasselt)
Landgoed met kasteelpark in landschappelijke stijl met riant karakter, uitge­strek­te vij­ver en bossen, ­uit de tweede helft van de 19de eeuw, teruggaand op een oudere site met neerhof-opperhofstructuur.


ID: 134623 | Landschappelijk element

Tuin en dreef van de Holrakkerswinning

Monninxstraat 1 (Hasselt)
Twee historische sites, belangrijke geheugenplekken van dit dorp dat haast uitsluitend nieuwbouw bezit.


ID: 134307 | Landschappelijk element

Kasteelpark van Heers

Nieuwe Steenweg 69-71 (Heers)
Verwaarloosd en verwilderd, ongeveer 5 ha groot kasteel­park in landschappelijke stijl, aangelegd het eerste kwart van de 19de eeuw, gewijzigd midden die eeuw, deel van een kasteeldomein (circa 14 ha) van feodale oorsprong met neerhof-opperhofstructuur.


ID: 22504 | Bouwkundig element

Witherenpastorie Woutershof

Dekenstraat 28 (Heusden-Zolder)
Voormalige witherenpastorie, gebouwd door de abdij van Averbode in 1744. Het ontwerp wordt toegeschreven aan lekenbroeder-architect Grégoire Godissar. U-vormig complex, gelegen in een omgrachte tuin met binnenplaats toegankelijk via een rondboogpoort. Pastorie opgevat als classicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Ten oosten en ten westen van de binnenplaats, haaks aangebouwde dwarsschuren.


ID: 134641 | Landschappelijk element

Tuin van de witherenpastorie Woutershof

Dekenstraat 28 (Heusden-Zolder)
Voormalig pastoriegoed met dreef, 19de-eeuws straathek, voortuin, achtertuin en een pastorie van 1744, nu gemeentelijk museum.


ID: 134643 | Landschappelijk element

Kasteelpark Terlaemen

Terlaemenlaan 125 (Heusden-Zolder)
Op een 18de-eeuwse site geënt parkje, met traceerbare sporen van de geome­tri­sche aanl­eg en deel van een do­mein van circa 60 hectare; in 1882 uitgebreid 18de-eeuws kas­teel en belangrijk hekwerk uit de zelfde tijd.


ID: 303045 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Horst

Horststraat 28, 28A (Holsbeek)
Omwald feodaal kasteel met onregelmatige polygonale aanleg, voorzien van toegangspoort en vierkante zandstenen donjon met aangebouwde woon- en dienstvleugels in traditionele bak- en zandsteenstijl, teruggaand op bouwfases uit de late 15de eeuw en vroege 16de eeuw; originele stucplafonds van Ian Christiaen Hansche bleven bewaard; waterkasteel met wagenhuis teruggaand op site van feodale motte met relicten van laat-middeleeuwse omgevingsaanleg; geen sporen barokke, classicistische of landschappelijke aanleg.


ID: 134052 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Koningsteen met park

Oxdonkstraat 168 (Kapelle-op-den-Bos)
Omgracht 'hof van plaisantie', dat vermoedelijk afstamt van een hoogmiddeleeuws jachtpaviljoen. Verbouwing van het landhuis met dienstgebouw in 1901, en iets later uitgebreid tot gesloten complex. In 1936 krijgt het landhuis het huidige uitzicht. Tuinierswoning buiten de ringgracht, ten westen van het domein. Schuilkelder in de zuidoostelijke hoek van het park, wellicht van kort voor de Tweede Wereldoorlog. Omgeven door park in landschappelijke stijl van 87,5 are, aangelegd rond 1900.


ID: 135390 | Landschappelijk geheel

Scheldemeersen tussen Bevere, Petegem en Melden en de kouter van Petegem

Berchem (Kluisbergen), Melden, Oudenaarde (Oudenaarde), Elsegem, Petegem-aan-de-Schelde (Wortegem-Petegem)
Het gebied 'Scheldemeersen tussen Bevere, Petegem en Melden en kouter van Petegem' omvat de Klooster- en Muurkouter, het domein van het oude en nieuwe kasteel van Petegem, de Schelde- en Meldenmeersen en de dorpskern van Melden. Deze laatste bevindt zich op de steilrand van de vallei van de Schelde. Aan de kant van Petegem valt de steilrand op omdat hij de grens vormt tussen de meersen en de Kloosterkouter van Petegem. De meersen liggen onder grasland en worden door een grachtenstelsel afgewaterd. Midden het meersengebied, ongeveer parallel aan de Schelde, loopt in de Scheldemeersen de Rietgracht of Coupure.


ID: 134371 | Landschappelijk element

Herenboerparkje bij kasteel Printhagen

Printhagendreef 4 (Kortessem)
Laat 19de-eeuws herenboerenparkje in eenvoudige landschappelijke stijl aangelegd op de 18de-eeuwse tuinsite. In functie van de huidige, recente tuinaanleg hertekende slangvormige vijver, mogelijk de restant van de in 1810 gesignaleerde lusttuin.