87 resultaten


ID: 82171 | Bouwkundig element

Ambachtshuis van de vleeshouwers Oostvleeshuis

Vismarkt 1, 1A (Brugge)
Onderkelderd hoekhuis van zeven + zes travee├źn en twee bouwlagen onder mansardedak met lichte verspringing tussen de derde en vierde travee, gebouwd in 1761-1762 naar ontwerp van meester-metselaar-architect Hendrik Bultynck.


ID: 78719 | Bouwkundig element

Stadhuis van Damme

Markt 1 (Damme)
Stadhuis in tertiaire (Brabantse) gotiek, opgetrokken op in 1464-1467 op de plaats van de toendertijd bouwvallige grotere halle van 1241, dit naar ontwerp van de Brusselse bouwmeester Godevaert de Bosschere en zijn zoon Willem. Beschermd als monument bij K.B. van 25/03/1938. Tevens opgenomen in het stadsgezicht, beschermd bij M.B. van 13/10/1986, gewijzigd bij M.B. van 30/03/1987.


ID: 135398 | Landschappelijk geheel

Westhoekduinen, duinen van Cabour, De Moeren en plateau van Izenberge

Adinkerke, De Panne (De Panne), Bulskamp, De Moeren, Houtem, Veurne (Veurne)
Deze ankerplaats omvat het gave zeeduinlandschap van strand en jonge duinen (Westhoekduinen, Krakeelduinen, het Calmeynbos en de Oosthoekduinen), het open poldergebied van Adinkerke, de fossiele binnenduinen van Adinkerke-Ghyvelde (met het domein Cabour en het Garzebekeveld), het rationeel ingerichte droogmakerijlandschap van de Frans-Belgische Moeren met een ringsloot, enkele resterende poldermolens en de zogenaamde Buitenmoeren en de overgang naar het Plateau van Izenberge met de dorpskernen van Houtem en Wulveringem en talrijke historische hoeven en gehuchten met landelijke bebouwing. De panoramische zichten naar de zee en naar het binnenland bieden weidse vergezichten.


ID: 86368 | Bouwkundig element

Arduinen grenspaal op de grens met Vichte

Kerkstraat zonder nummer (Deerlijk)
Kerkstraat z.nr./ Diesveldstraat. Op de grens met Vichte. Konische arduinen grenspaal op vierkante basis.


ID: 84623 | Bouwkundig element

Twee arduinen palen op de hoek met de Vennebosstraat

Vennestraat zonder nummer (Dentergem)
Vennestraat z.nr. Twee arduinen palen op de hoek met de Vennebosstraat. Wellicht staan de palen niet op de oorspronkelijke plaats maar houden mogelijk toch verband met de nabijgelegen grens met Oeselgem die samenvalt met het begin van de Vennebosstraat.


ID: 84493 | Bouwkundig element

Paal in hardsteen

Vijvestraat zonder nummer (Dentergem)
Vijvestraat z.nr. Paal in hardsteen gelegen voor nr. 39, vermoedelijk eertijds functionerend als grenspaal (cf. nabijheid van grens met Wakken). Ronde paal met verdiepte ronde cartouche zonder opschrift.


ID: 78243 | Bouwkundig element

Site van de Dodengang

Ijzerdijk 65 (Diksmuide)
Site van de zogenaamde "Dodengang", beschermd als monument bij M.B. van 02.06.1992. Site op de linkeroever van de IJzer met een reconstructie van het netwerk van loopgraven en bunkers die deel uitmaakten van de eerste Belgische linie tussen kilometerpaal 16 en de Duitse voorpost zogenaamd "Petroleumtanks" (cf. IJzerdijk z.nr.).


ID: 78532 | Bouwkundig element

Het Onze-Lieve-Vrouwhoekje

Oud Stuivekens zonder nummer (Diksmuide)
Het zogenaamde "Onze-Lieve-Vrouwhoekje", beschermd als landschap bij K.B. van 05.05.1959, als dorpsgezicht bij M.B. van 16.07.1993 en als monument bij M.B. van 06.09.2002 (met inbegrip van een deel van de omgeving).


ID: 85658 | Bouwkundig element

Pateetskruis

Murkelstraat zonder nummer (Eeklo)
Bronzen monument van de hand van beeldhouwer Rik Poot, ingehuldigd op 27 september 1998, opgericht in opdracht van de familie Patteet ter vervanging van het oorspronkelijke grenskruis dat verdween in de 19de eeuw.


ID: 36061 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Huize Boeykens

Steenweg 52 (Gavere)
Zogenaamd naar de brouwersfamilie "Boeykens" die het huis en de erachter gelegen brouwerijgebouwen lieten oprichten. Fraai herenhuis in Lodewijk XVI-stijl met jaartal 1781 in de deurwaaier.