Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

89 resultaten


ID: 78243 | Bouwkundig element

Belgische stelling Dodengang

Ijzerdijk 65 (Diksmuide)
Deels gereconstrueerd verdedigingsnetwerk op de linkeroever van de IJzer met loopgraven en bunkers die deel uitmaakten van de eerste Belgische linie. Op de site zijn verschillende gedenktekens toegevoegd, waaronder een demarcatiepaal.


ID: 78532 | Bouwkundig element

Het Onze-Lieve-Vrouwhoekje

Oud Stuivekens (Diksmuide)
Herinneringsoord voor de Eerste Wereldoorlog opgebouwd rond de torenruïne van Oud-Stuivekenskerke. De site bestaat uit de versterkte torenruïne met gedenkplaten en oriëntatietafel, een demarcatiepaal, de gedenkkapel voor Onze-Lieve-Vrouw der Zege met daarrond 41 gedenkzuiltjes voor verschillende regimenten, een obelisk voor het 5de regiment Lansiers en een gedenkzuil voor het 1ste en 2de bataljon Karabiniers-Wielrijders. Tenslotte een gedenkkapel voor Georges Delacave en de gesneuvelden van de streek.


ID: 85658 | Bouwkundig element

Pateetskruis

Murkelstraat (Eeklo)
Bronzen monument van de hand van beeldhouwer Rik Poot, ingehuldigd op 27 september 1998, opgericht in opdracht van de familie Patteet ter vervanging van het oorspronkelijke grenskruis dat verdween in de 19de eeuw.


ID: 36061 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Huize Boeykens

Steenweg 52 (Gavere)
Zogenaamd naar de brouwersfamilie Boeykens die het huis en de erachter gelegen brouwerijgebouwen lieten oprichten. Fraai herenhuis in Lodewijk XVI-stijl met jaartal 1781 in de deurwaaier. Dubbelhuis met bepleisterde en geschilderde voorgevel van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met drie houten dakkapellen. Poorttravee met korfboogpoort. In de tuin: arduinen grenspalen van de kasselrij van Oudenaarde, Oudburg en Aalst, gedateerd 1785.


ID: 19472 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Lievekaai 2 (Gent)
Hoekhuis van twee bouwlagen, onder zadeldak, uit de 16de eeuw. Geschilderde bakstenen voorgevel bestaande uit een drie traveeën brede trapgevel en rechts toegevoegde en recht afgedekte travee, voorheen dienst doende als brandgang. Zijgevel in de Braderijstraat, opgevat als een verankerde lijstgevel van vijf traveeën.


ID: 303126 | Landschappelijk element

Hekken van een verloren herenboerenpark

Oude Katsei 77-79 (Gingelom)
Voornamelijk in fruitplantage omgezet park met belangrijk 19de-eeuws hekwerk in giet- en smeedijzer.


ID: 80095 | Bouwkundig element

Hardstenen domeinpaal

Orchideeënlaan (Hamont-Achel)
Hardstenen domeinpaal die her en der op de voormalige eigendommen van graaf de Theux de Meylandt voorkomt.


ID: 80105 | Bouwkundig element

Grenspaal nummer 180

Sint Odilialaan (Hamont-Achel)
Beschilderde ijzeren grenspaal; achteraan, opschrift: N: 180. Een negental andere gelijkaardige grenspalen komen in Achel voor.


ID: 80056 | Bouwkundig element

Grenspaal nummer 172

Toomstraat (Hamont-Achel)
Beschilderde gietijzeren grenspaal, met jaartal 1843, tussen twee gekroonde wapenschilden, links met de Nederlandse, rechts met de Belgische leeuw. Een twaalftal gelijkaardige grenspalen komen elders in Hamont voor.


ID: 307990 | Landschappelijk element

Bosgrens met grenspalen rond Herkenrodebos

Kermt, Kuringen, Stevoort (Hasselt)
Ten zuiden van Kermt bij Hasselt ligt een netwerk van grachten die samen een oude bosgrens vormen rond het bosbezit van de voormalige abdij van Herkenrode, een 12de-eeuwse cisterziënerinnenklooster in het nabijgelegen Kuringen. Twee nog bestaande grenspalen, die zeker van 1730 (of ervoor) dateren, begeleiden de bosgrens.