87 resultaten


ID: 19472 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Lievekaai 2 (Gent)
Hoekhuis van twee bouwlagen, onder zadeldak, uit de 16de eeuw. Geschilderde bakstenen voorgevel bestaande uit een drie traveeën brede trapgevel en rechts toegevoegde en recht afgedekte travee, voorheen dienst doende als brandgang. Zijgevel in de Braderijstraat, opgevat als een verankerde lijstgevel van vijf traveeën.


ID: 18171 | Bouwkundig element

Twee steegbeluiken

Wespstraat 1-73 (Gent)
Twee steegbeluiken met toegang op straatbreedte, die een geheel vormen met het stratenbeluik van de Wasstraat, gedateerd 1888 op de zijgevel van nummer 9 door middel van muurankers.


ID: 303126 | Landschappelijk element

Hekken van een verloren herenboerenpark

Oude Katsei 77-79 (Gingelom)
Voornamelijk in fruitplantage omgezet park met belangrijk 19de-eeuws hekwerk in giet- en smeedijzer.


ID: 80095 | Bouwkundig element

Hardstenen domeinpaal

Orchideeënlaan zonder nummer (Hamont-Achel)
Hardstenen domeinpaal die her en der op de voormalige eigendommen van graaf de Theux de Meylandt voorkomt.


ID: 80105 | Bouwkundig element

Grenspaal nummer 180

Sint Odilialaan zonder nummer (Hamont-Achel)
Beschilderde ijzeren grenspaal; achteraan, opschrift: N: 180. Een negental andere gelijkaardige grenspalen komen in Achel voor.


ID: 80056 | Bouwkundig element

Grenspaal nummer 172

Toomstraat zonder nummer (Hamont-Achel)
Beschilderde gietijzeren grenspaal, met jaartal 1843, tussen twee gekroonde wapenschilden, links met de Nederlandse, rechts met de Belgische leeuw. Een twaalftal gelijkaardige grenspalen komen elders in Hamont voor.


ID: 22044 | Bouwkundig element

Grenspalen van 1666

Heuvenstraat zonder nummer, Langvennestraat zonder nummer (Hasselt, Zonhoven)
Deze grenspalen zijn twee van de vier kalkstenen grenspalen die in 1666 werden opgericht door de magistraat van Hasselt op de heide tussen Hasselt en Zonhoven.


ID: 307990 | Landschappelijk element

Bosgrens met grenspalen rond Herkenrodebos

Kermt, Kuringen, Stevoort (Hasselt)
Ten zuiden van Kermt bij Hasselt ligt een netwerk van grachten die samen een oude bosgrens vormen rond het bosbezit van de voormalige abdij van Herkenrode, een 12de-eeuwse cisterziënerinnenklooster in het nabijgelegen Kuringen. Twee nog bestaande grenspalen, die zeker van 1730 (of ervoor) dateren, begeleiden de bosgrens.


ID: 135405 | Landschappelijk geheel

West-Vlaamse heuvels en omgeving

Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wulvergem (Heuvelland), Dikkebus, Vlamertinge, Voormezele (Ieper), Reningelst (Poperinge)
Dit gebied omvat de beboste heuvelrij van Vidaigneberg, Rodeberg, Scherpenberg en Monteberg-Kemmelberg en een aansluitend deel van de Douvebeekvallei alsook (delen van) de dorpen Reningelst, Westouter, Dikkebus, Kemmel, Dranouter, Nieuwkerke en Wulvergem. Nabij de heuveltoppen komen brongebieden en holle wegen voor. Vroege nederzettingen, waaronder een heuvelfort uit de Ijzertijd op de Kemmelberg en driesvormige pleinen, wijzen op een langdurige bewoning. De Dikkebusvijver op de afgedamde Kemmelbeek is een middeleeuws waterbevoorradingsbekken voor de stad Ieper. Een groot deel van de ankerplaats behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, waardoor dorpen en hoeven vaak bestaan uit wederopbouwarchitectuur. Er komen talrijke oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen en bunkers voor. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.


ID: 854 | Bouwkundig element

Kruislinde met kapel

Hardelingenstraat zonder nummer (Hoeselt)
De van oudsher onder deze naam bekende plaats is het kruispunt van verschillende wegen: de oude weg van Tongeren naar Hoeselt, de weg van Werm naar Schalkhoven; en de weg naar Sint-Huibrechts-Hern via Hardelingen.