Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

133 resultaten


ID: 27941 | Bouwkundig element

Bronwaterfabriek N.V. Fontana - Bronnen

Kokerellestraat 24 (Maarkedal)
Nabij een bestaande bron opgericht in 1954-55. Rechthoekige bedrijfsgebouw met zes traveeën onder sheddaken op metalen spanten.


ID: 135236 | Landschappelijk geheel

Betsbergebos, Gootbos en Ter Hulst

Landskouter, Moortsele, Oosterzele, Scheldewindeke (Oosterzele)
Het gebied wordt gekenmerkt door een golvend reliëf met zandige ruggen en meestal gesloten depressies met omhaagde weiden en talrijke percelen nat bos waaronder enkele bronbosjes. De landelijke bewoning is geconcentreerd in kleine gehuchten rondom het open kouterlandschap. De Betsberg is een tertiaire opduiking met een hoogte van 63 m en een ontginningssite van Balegemse steen. In het gebied komen enkele interessante gebouwen voor zoals het omwalde Hof ter Hulst, de korenwatermolen van Moortsele, de 18de-eeuwse jeneverstokerij Van de Velde en de kerken van Landskouter en Moortsele uit de 12de eeuw.


ID: 135214 | Landschappelijk geheel

Dorpskern Ename met archeologische site en Bos t’Ename

Ename, Mater, Oudenaarde, Welden (Oudenaarde)
De ankerplaats ligt ten oosten van Ename (Oudenaarde) en ten westen van Volkegem (Oudenaarde). Bos t'Ename bevindt zich voor één vierde in de brede geul van het laagterras van de Scheldevallei en voor drie vierden bekleedt het bos de steile valleiwand, inclusief het talud bovenaan. Tussen Ename en het bos ligt de Riedekensbeek, parallel aan de Scheldesteilwand.


ID: 135211 | Landschappelijk geheel

Scheldevallei Heurne

Heurne, Oudenaarde, Welden (Oudenaarde)
De Scheldevallei van Heurne bevindt zich op de linkeroever van de Schelde, juist stroomafwaarts van Oudenaarde. Heurne (Oudenaarde) bevindt zich ten westen van de ankerplaats, in het zuiden ligt Eine (Oudenaarde). Het meersenlandschap is hier eerder gesloten door de aanwezigheid van perceelsrandbegroeiing. Op de westelijke steilrand bevindt zich spoorweglijn 86 ‘De Pinte-Ronse’. In de meersen liggen verschillende afgesneden Scheldemeanders. Enkele graslanden vertonen een microreliëf ten gevolge van kleiwinning.


ID: 27403 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boembeekstraat 47 (Oudenaarde)
Hoeve met losse bestanddelen met onderkelderde boerenwoning met gewitte gevel op gepikte plint onder zadeldak, minstens uit de 18de eeuw. Links van de woning, aangebouwd bedrijfsgebouw onder zadeldak en ten oosten, vroegere schuur onder zadeldak uit de 19de eeuw.


ID: 302779 | Landschappelijk element

Watering De Holen

Neerpelt (Pelt)
Het gebied De Holen maakt deel uit van de Limburgse Kempen. Het betreft een voormalige watering die nu een 65 ha groot natuurgebied vormt in de gemeente Pelt. Het gebied wordt in het zuiden doorsneden door de spoorweg, die deel uitmaakt van de voormalige Ijzeren Rijn. De Holen is grotendeels beplant met populieren maar met verspreide open percelen, ruigte en loofbos. Het netwerk van aan- en afvoersloten dat aangelegd werd in functie van bevloeien is nog intact en wordt actief gebruikt bij de populierenteelt. In de voormalige watering liggen verschillende vijvers, deels gevoed door kwel.


ID: 307965 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gemetste bronputten aan de rand van het Muziekbos

Bosrede, Hul (Ronse)
Net buiten het Muziekbos, in de bermen van de Bosrede en Hul, bevinden zich twee kleine gemetste, halfoverwelfde bronputten die waarschijnlijk deel uitmaakten van een drinkwatersysteem dat door het Duitse leger aangelegd is tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 28587 | Bouwkundig element

Domein Sint-Hubert

Fiertelmeers 76 (Ronse)
Villa in cottagestiijl gebouwd in opdracht van Henri Lagache in 1922-1924 naar ontwerp van architect Van Laethem naast de voormalige katoenspinnerij en -ververij van de gebroeders H. en L. Lagache in de Spinstersstraat.


ID: 9536 | Bouwkundig element

Sint-Lievenskapel met Sint-Lievensbron

Kapellekouter (Sint-Lievens-Houtem)
Vermaard bedevaartsoord met kapel en omringend tuintje. Rechthoekige kapel met drie traveeën en driezijdige sluiting, onder zadeldak, van 1640, gerestaureerd in 1702; neogotische uitbreiding met anderhalve travee en nieuwe voorgevel.


ID: 300066 | Landschappelijk element

Kasteelpark van Kortenbos

Hasseltsesteenweg 448 (Sint-Truiden)
Park in landschappelijke stijl met riant karakter met vijver, monumentale bomen en parkbos uit de eerste helft van de 19de eeuw en een tuin uit begin 20ste eeuw, als deel van een domein met gebouwen uit de 17de tot begin 20ste eeuw; een oude site, voorheen bezit van de Norbertijnenabdij van Averbode.