Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

326 resultaten


ID: 133232 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde als hoekboom

Sprinkelestraat 21A (Zutendaal)
Op de kadasterkaart (kadscan) kan je op het perceel een streepjeslijn zien. Zo weten we dat het perceel werd bezwaard met een erfdiensbaarheid die toegang verleent aan de achtergelegen percelen. De opgaande lindeboom markeert de grens met de erfdienstbaarheid en voorkwam bij het oprijden van de losweg het afkorten van de bocht. Gezien de oriëntatie ten opzichte van het gebouw is deze boom geplant als schermboom en beschermt hij het huis en zijn bewoners tegen zon, regen en wind.


ID: 130104 | Landschappelijk element

Opgaande linde als hoekboom

Beekmeers (Zwalm)
Te Meilegem, meerbepaald ten zuidoosten van de Meilegemstraat, hebben alle wegen dezelfde naam, namelijk Beekmeers. Bij een van die doodlopende wegjes vindt je op het einde ervan en dicht bij Beekmeers nr. 18 een oude lindeboom. Volgens de kaart van P.C. POPP (ca. 1865) is het huidige gebouw Beekmeers 18 nog het enige wat rest van de verdwenen Beekmeershoeve. De boom is ingeplant aan de overkant van de weg en werd destijds aangeplant als hoekboom bij een losweg. Het is een lindeboom met zwaar uitgegroeide stamopslag.


ID: 130120 | Landschappelijk element

Oude linde als hoek- en kruispuntboom

Beekmeers, Gaverstraat (Zwalm)
Bij het kruispunt van de Gaverstraat met Beekmeers staat een zeer oude lindeboom met een stamomtrek van circa 4 meter. Hij werd er geplant in de scherpe hoek van een kadastraal perceel als hoekboom. De boom staat er tevens bij een van de toegangen naar het klooster en is er mogelijks gezet als welkomstboom, ook op deze plaats voorkwam hij bij het oprijden het afkorten van de bocht. Het betreft hier een Hollandse linde die vermoedelijk bij de tweehonderd jaar oud is. De boom heeft een gedegenereerde vorm en gezien de bijzonder eigenschap van lindes om goed te regenereren heeft de boom, mits goede verzorging, nog een zéér lang leven te goed.


ID: 130103 | Landschappelijk element

Opgaande canadapopulier als hoekboom

Beekmeers 15 (Zwalm)
In de scherpe hoek van een driehoekig perceel en op de plaats waar twee wegen samen komen is een opgaande canadapopulier geplant. Dergelijke bomen werden geplant om kadastrale grenzen vast te leggen maar ook om te voorkomen dat bij het kort afdraaien grond onrechtmatig zou worden ingenomen.


ID: 130099 | Landschappelijk element

Knotwilg als hoekboom

Beekmeers 51 (Zwalm)
Langs de straatzijde van het erf, Beekmeers 51, staat een enorme geknotte schietwilg met een stamomtrek van 470 cm. Hij groeit er in de haag en staat in de hoek van het kadastrale perceel. Hij is er als hoekboom aangeplant.


ID: 130287 | Landschappelijk element

Gewone es als hoekboom op talud

Boembeekstraat (Zwalm)
Op het talud langs de Boembeekstraat staat een opgaande gewone es. Volgens de kadastrale percelen weergegeven op de kadasterkaart van P.C. POPP (c.a. 1865) markeert de boom een inmiddels verdwenen kadastrale situatie. De hoekboom is hier nog de enige getuige van.


ID: 301437 | Landschappelijk element

Op stam gezette taxus als hoekboom

Boembeekstraat (Zwalm)
Op enen gezette taxusstruik in de hoek van een kadastraal perceel. De opgaande taxus staat op een kruispunt van buurtwegen.


ID: 130247 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Borstekouterstraat (Zwalm)
Langs de Borstekouterstraat is deze nog relatief jonge opgaande zomereik op traditionele wijze als hoekboom geplant.


ID: 130263 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als hoekboom

Borstekouterstraat 95 (Zwalm)
Bereikbaar langs een achtergelegen losweg staat een mooi ontwikkelde opgaande zomereik. Hij staat op de grens van de achtertuin met de aanpalende akker en is er op traditionele wijze als hoekboom aangeplant. Volgens oude kadastrale kaarten markeert de boom een inmiddels verdwenen kadastrale situatie.


ID: 130209 | Landschappelijk element

Jagersboom

Bruggenhoek, Zwalmlaan (Zwalm)
Op de Ten Bergekouter, op de grens tussen Munkzwalm en Hundelgem, staat op een kruispunt van twee wegen een traditioneel gekandelaarde Hollandse linde. De Jagersboom is een vrij zeldzaam geworden voorbeeld van een alleenstaande boom in een grootschalig, open kouterlandschap met een uitgesproken beeldbepalend karakter en een mooie representatieve groeivorm.