Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

326 resultaten


ID: 133302 | Landschappelijk element

Hoge knoteik als hoekboom

Bronstraat (Geraardsbergen)
Deze hoge oude knoteik is mogelijks nog een relict uit een oorspronkelijke 18de eeuwse beplanting. Op de kaart van de Ferraris (ca.1775) is als scheiding tussen een akkergebied en een grazige beekvallei een perceelsrandbeplanting ingetekend. Deze perceelsrand is nog steeds in het landschap aanwezig. Van de beplanting zelf is, op de knoteik na, weinig overgebleven. De boom staat er in de hoek van het weiland en heeft er de functie van hoekboom. Het is tevens een hoge knotboom. De hoogte van de knot werd bepaald door de eigenaar die gehoopt had om de stam economisch nuttig te maken, bijvoorbeeld voor de houtzagerij. Niet alleen het gekapte hout op de knot had een economische waarde, ook het bool (de stam onder de knot). Hoge knotbomen van es, eik, populier en wilg kwamen vroeger wel meer voor, maar zijn nu een zeldzaamheid.


ID: 306189 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Lindestraat (Glabbeek)
Op het kruispunt van de Lindestraat en een onverharde weg staat een jonge opgaande linde met kruis. Deze boom is aangeplant op 17 augustus 2014, ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom.


ID: 131649 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom

Frankrijkstraat (Gooik)
In de hoek van een perceel akkerland werd een knoteik aangeplant om de kadastrale grens met het naburig perceel duidelijk vast te leggen.


ID: 132463 | Landschappelijk element

Geknotte linde als hoekboom met boomkapel

Rotemstraat (Halen)
Bij het kruispunt van de Rotemstraat en de Gidsenstraat wordt in de hoek van een perceel de grens van het erf, Rotemstraat 12, gemarkeerd. In de hoog geknotte linde werd een boomkapel opgehangen.


ID: 133354 | Landschappelijk element

Hakhoutbos van zwarte els met perceelsrandbegroeiing

Blekerijstraat, Trompstraat (Halle)
Een laag gelegen perceel is er vrij nat door de aanwezigheid van de Mollebeek en heeft een perceelsrand begroeiing van knotwilgen (Salix alba en Salix x rubens), een knoteik (Quercus robur) en een houtkant op talud van hazelaar en meidoorn. Op het perceel zelf zijn nog hakhoutstoven van wilg en een hakhoutperceel van zwarte els aanwezig. De dikste knotwilg staat bij het kruispunt van de Blekerijstraat met de Trompstraat en heeft een stamomtrek van 460 cm. Bij het zelfde kruispunt staat er in de hoek van het perceel een knoteik met een stamomtrek van 224 cm.


ID: 305754 | Landschappelijk element

Zomereik als kapelboom en hoekboom

Tomstraat naast nr. 35 (Hasselt)
Zomereik als kapelboom en hoekboom.


ID: 300177 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als hoekboom

Daalstraat, Groeneschild, Kiezelstraat (Heers)
Een gekandelaarde linde staat in de rand van een nieuw aangelegde rotonde. De boom werd bewaard tijdens de wegenwerken en is nog een getuige van de hieraan voorafgaande situatie. Op de Atlas der Buurtwegen (1843-45) zien we dat de plaats waar de lindeboom staat paalt aan een kruispunt. Het perceel dat hierop uitgeeft had een scherpe, voor de gebruiker onbruikbaar en verloren, hoek en om te voorkomen dat men bij het afdraaien de hoek zou afsnijden werd op deze hoek een boom geplant. Op deze wijze werd het kadastraal perceel gefixeerd met een hoekboom.


ID: 300361 | Landschappelijk element

Lindeboom als hoekboom

Heurnestraat (Heers)
Deze lindeboom staat op de hoek van de Heurnestraat en de Brugstraat en werd waarschijnlijk aangeplant als hoekboom.


ID: 130390 | Landschappelijk element

Opgaande plataan als hoekboom Hof Ter Laken

Hofdreef (Heist-op-den-Berg)
Ten noordwesten van het kasteel is langs de oever van de Grote Nete een plataan (Platanus x hispanica) aangeplant als hoekboom om de eigendomssituatie van het kasteeldomein te markeren. De plataan heeft zich al een imposante solitaire boom ontwikkeld en is gezien zijn inplanting langs de Grote Nete zéér beeldbepalend: de totale hoogte bedraagt circa 36 meter; de kruindoormeter benadert de 30 meter; de stamomtrek 384 cm en de boom heeft een hoog gesleunde stam van 6 meter (gemeten in 2006).


ID: 2546 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein  Ter Laken

Hofdreef 2 (Heist-op-den-Berg)
Het kasteeldomein Ter Laken met als kern het kasteel, bevindt zich ten zuiden van de Grote Nete en wordt omgeven door een uitgestrekt landschapspark.