Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

214 resultaten


ID: 21485 | Bouwkundig element

Hoeve Bouquetwinning

Bouquetstraat 72 (Diepenbeek)
Hoeve met zeer oude inplanting. Van het oude, omgrachte hof bleef alleen het woonhuis en de tiendenschuur bewaard.


ID: 21488 | Bouwkundig element

Vakwerkhoeve met losse bestanddelen Voswinning

Crijtringstraat 13 (Diepenbeek)
Gerestaureerde hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, in kern opklimmend tot de 17de-18de eeuw. Gebouwen in stijl- en regelwerk met oorspronkelijk witgekalkte, lemen vullingen.


ID: 131469 | Landschappelijk element

Verzamelboomgaard 'de Keizel'

Hoog Keizel (Diepenbeek)
De vanaf 1988 aangeplante hoogstamboomgaard omvat een collectie van meer dan 3000 verschillende fruitrassen, -soorten, -variëteiten en snoeivormen, waarvan er meerdere nog enkel in deze collectie terug te vinden zijn.


ID: 134548 | Landschappelijk element

Twee boerentuinen en een hoogstamboomgaard

Kruisstraat 36, 49 (Diepenbeek)
Traditionele beplantingen en aanleg bij twee hoevetjes uit de 19de-20ste eeuw.


ID: 135086 | Landschappelijk geheel

Sint-Wivina-abdij en Wolfsputten

Dilbeek, Groot-Bijgaarden (Dilbeek)
Dit gebied strekt zich uit ten noorden van Dilbeek en omvat het Sint-Alenapark, de Wolfsputten en de Sint-Wivina-abdij, de Benedictinessenabdij omstreeks 1125 gesticht als priorij afhankelijk van de abdij van Affligem. Het complex omvat nog een aantal waardevolle abdijgebouwen en typische ingrediënten van een kloostertuin. De Wolfsputten danken hun ontstaan aan de ontginning van de kalkhoudende, fijnkorrelige Lediaan zandsteen. Verder omvat het gebied ook het Sint-Alenapark, begin 18de eeuw tegen de terreinhelling aangelegd.


ID: 135089 | Landschappelijk geheel

Sint-Anna-Pede

Dilbeek, Itterbeek (Dilbeek)
Sint-Anna-Pede is een zeer landelijk gehucht in de directe omgeving van Brusselse agglomeratie. Ten zuiden van de dorpskern stroomt de Molenbeek of Pedebeek. Bijna haaks op deze vallei ligt een andere vallei waarin het Sint-Annakasteel gelegen is. De Sint-Annakerk en haar omgeving is een vertrouwd beeld dank zij het schilderij “De parabel der blinden” van Pieter Breugel de Oude dat hierop geïnspireerd is.


ID: 302497 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met hek

Grote Steenweg 100 (Geetbets)
Langsheen de Philippebeek in Rummen (deelgemeente van Geetbets) bevindt zich een hoogstamboomgaard. Het grasland onder de fruitbomen wordt begraasd door runderen en is plaatselijk vrij reliëfrijk. De boomgaard is grotendeels omgeven door laagstamboomgaarden. Hij ligt aan de rand van de Getevallei, waar de intensieve fruitteelt alom aanwezig is.


ID: 135352 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Hasselbroek en omgeving

Jeuk (Gingelom)
Het kasteel van Hasselbroek ligt ten zuiden van de dorpskern van Jeuk (Gingelom). De andere hoofdelementen in het omgevende Haspengouwse landschap zijn de kasteelhoeve, de Sint-Jobkapel, de Cicindria(beek) die hier ontspringt, en een drietal boerderijen in de Hasselbroekstraat. De omgeving heeft een typisch Haspengouwse structuur, m.n. een kasteeldomein met aanhorigheden in een beekvallei, een dorpskapel en monumentale vierkanthoeven die het straatbeeld mede bepalen.


ID: 306240 | Landschappelijk element

Gemengde hoogstamboomgaard bij een hoeve

Heilig Hartstraat 81 (Gingelom)
Gemengde hoogstamboomgaard met veekeringshaag en barrier bij een hoeve die in kern minstens opklimt tot de 18de eeuw.


ID: 133165 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met okkernoten en meidoornhaag

Borrestraat, Vorststraat (Grimbergen)
De hoogstamboomgaard bevindt zich ten noorden van de Liermolen. De okkernoten zijn relicten van een hoogstamboomgaard. De boomgaard met speeltuin is in het oosten en het zuiden afgezoomd door een haag van voornamelijk meidoorn en ook haagbeuk. De boomgaard is toegankelijk vanuit de Liermolen.