Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6986 resultaten


ID: 131416 | Landschappelijk element

Knotlinde als hoekboom

Molenweg (Zottegem)
Bereikbaar langs een achtergelegen landbouwweg (Molenweg) staat een knotlinde. Hij staat op de grens van de achtertuin van een woning aan de Provinciebaan met de aanpalende akker en is er op traditionele wijze als hoekboom aangeplant.


ID: 132778 | Landschappelijk element

Dreef van opgaande zomereik bij kasteeldomein Leeuwergem

Nieuwegestraat, Snijdreefken (Zottegem)
Een dreef bestaande uit jonge aanplant van zomereik die vanaf de watermolen van Elene toegang verleent tot het kasteel van Leeuwergem. Alle toegangswegen naar het kasteel zijn beboomde dreven, een drevenpatroon dat al minstens sinds de 18de eeuw vastligt.


ID: 132779 | Landschappelijk element

Opgaande eik bij kasteeldomein Leeuwergem

Nieuwegestraat (Zottegem)
Opgaande eik, vermoedelijk een restant uit een reeds gekapte dreef. De boom heeft potenties om uit te groeien tot een grote zn beeldbepalend exemplaar.


ID: 303017 | Landschappelijk element

Hoekboom van haagbeuk in pastorietuin

Oombergenstraat 37 (Zottegem)
De pastorietuin herbergt nog een loverprieel en een oud bomenbestand als herinnering aan de 18de- en 19de-eeuwse tuinaanleg. Ook in de tweede helft van de 20ste eeuw zijn boomaanplantingen uitgevoerd die het assortiment sterk verrijken. De bomen die nog representatief zijn voor 18de en 19de eeuw zijn in de erfgoedinventaris opgenomen, waaronder de opgaande haagbeuk die pal in de hoek van het kadastrale perceel geplant werd als hoekboom.


ID: 303018 | Landschappelijk element

Twee lindebomen in pastorietuin

Oombergenstraat 37 (Zottegem)
De pastorietuin herbergt nog een loverprieel en een oud bomenbestand als herinnering aan de 18de- en 19de-eeuwse tuinaanleg. Ook in de tweede helft van de 20ste eeuw zijn boomaanplantingen uitgevoerd die het assortiment sterk verrijken. De bomen die nog representatief zijn voor de 18de en 19de eeuw zijn in de erfgoedinventaris opgenomen, waaronder een paar zomerlindes die ten noordoosten staan van de pastorie.


ID: 303019 | Landschappelijk element

Op stam gezette taxus in pastorietuin

Oombergenstraat 37 (Zottegem)
De pastorietuin herbergt nog een loverprieel en een oud bomenbestand als herinnering aan de 18de- en 19de-eeuwse tuinaanleg. Ook in de tweede helft van de 20ste eeuw zijn boomaanplantingen uitgevoerd die het assortiment sterk verrijken. De bomen die nog representatief zijn voor de 18de en 19de eeuw zijn in de erfgoedinventaris opgenomen, waaronder een op stam gezette taxus. Onder de taxuskruin groeien ook vier oude op stam gezette buxussen met stamomtrekken van 45, 49, 52 en 49 cm (gemeten op een stamhoogte van 150 cm; meting uitgevoerd in 2016).


ID: 303021 | Landschappelijk element

Twee tamme kastanjes in pastorietuin

Oombergenstraat 37 (Zottegem)
De pastorietuin herbergt nog een loverprieel en een oud bomenbestand als herinnering aan de 18de- en 19de-eeuwse tuinaanleg. Ook in de tweede helft van de 20ste eeuw zijn boomaanplantingen uitgevoerd die het assortiment sterk verrijken. De bomen die nog representatief zijn voor de 18de en 19de eeuw zijn in de erfgoedinventaris opgenomen; waaronder twee tamme kastanjes met stamomtrekken van rond de vier meter (gemeten in 2016). Een van de tamme kastanjes staat in de zuidoosthoek van de tuin, bij een aangelegd heuveltje vanwaar er uitzicht was op het aanpalende valleilandschap en de korenwindmolen.


ID: 132725 | Landschappelijk element

Oranjeriedreef kasteeldomein van Leeuwergem

Oranjeriedreef (Zottegem)
Een dreef bestaande uit opgaande zomereik die vanaf Hebbegem toegang verleent atot het kasteel van Leeuwergem. Alle toegangswegen naar het kasteel zijn beboomde dreven, een drevenpatroon dat al sinds de 18de eeuw vastligt.


ID: 305837 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud bij holle weg

Oude Trambaan (Zottegem)
Bij de grens tussen Leeuwergem en Oombergen is de Oude Trambaan als fietspad aangelegd. Het aangeduide traject heeft het profiel van een holle weg met houtkanten op de taluds. Er zijn oude hakhoutstoven van zwarte els aanwezig, de taluds werden recent aangeplant met een rijk assortiment van struiken en boomsoorten.


ID: 132650 | Landschappelijk element

Essenkaphaag

Paddestraat 146 (Zottegem)
De huisweide op het erf van de hoeve gelegen, werd aan de noord- en oostzijde afgeboord met een essenkaphaag. Dit is een haag met een dicht plantverband, die onderhouden wordt door ze periodiek te knotten. Dit leverde brandhout en geriefhout op, de haag werd tevens als erfafsluiting benut. Om te voorkomen dat de uitgezette dieren zouden ontsnappen werd de haag in een zéér dicht verband geplant en werden de gaten ingeboet en/of ingevlochten met takken.