Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6973 resultaten


ID: 300927 | Bouwkundig element

Dorpskern Sint-Goriks-Oudenhove

Kruiswaterplein, Sint-Goriksstraat, Smisstraat, Ten Bosse, Traveins (Zottegem)
De dorpskern van Sint-Goriks-Oudenhove, deelgemeente van Zottegem, wordt gevormd door het Kruiswaterplein, een nagenoeg driehoekig plein gelegen op een samenloop van wegen.


ID: 131619 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van taxus

Kruiswaterplein 16 (Zottegem)
De moestuin op het erf van de gesloten hoeve is aan de zuidwestzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.


ID: 132724 | Landschappelijk element

Lovertheaterdreef met beuk en zomereik bij kasteeldomein van Leeuwergem

Lovertheaterdreef (Zottegem)
Een dreef bestaande uit hoofdzakelijk zomereik die vanaf het dorp van Leeuwergem toegang verleent tot het kasteel van Leeuwergem. De dreef bestaat uit opgaande eiken met een aantal beuken die er vermoedelijk als inboet zijn geplant. Alle toegangswegen naar het kasteel zijn beboomde dreven, een drevenpatroon dat al sinds de 18de eeuw vastligt.


ID: 131414 | Landschappelijk element

Opgaande populier bij vierschaar op Vollanderkouter

Moeielos, Vierschaar, Vollander (Zottegem)
Een Marilandicapopulier (Populus x canadensis 'Marilandica') van maximum 150 jaar oud staat boven op de heuvelrug van de Vollanderkouter te Strijpen en vormt er een belangrijk herkenningspunt in het landschap. Hij staat op een plaats waar vroeger de vierschaar gehouden werd voor de ingezetenen van omliggende parochies en waar oude wegen samen komen.


ID: 132751 | Landschappelijk element

Gekandelaarde schermlinde

Molenhoek (Zottegem)
Op traditionele wijze werd er een lindenboom als schermbeplanting aangeplant op de westkant van het boerenerf. Dit gebeurde met een gekandelaarde linde en aan de overkant van de straat. De stal werd vooral beschermd tegen de zon. Ook kon bijvoorbeeld het ingespannen paard onder de linde bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. Het aanplanten van linden bij de inkom van het erf is tevens een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 132758 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Molenhoek (Zottegem)
Een opgaande solitaire zomereik werd geplant als hoekboom bij een gracht. De boom heeft een mooie vorm en is beeldbepalend in de vallei van de Traveinsbeek.


ID: 132756 | Landschappelijk element

Lindenhakhoutstoven op watermolensite

Molenhoek 14 (Zottegem)
Twee enorme hakhoutstoven van linde zijn aangeplant als zonnescherm bij de watermolen. Dit gebruik dateert uit de periode dat het rad en het sluiswerk nog uit hout werd geconstrueerd en tegen het zonnelicht diende beschermd te worden. De duurzaamheid van onder andere het rad wordt negatief beïnvloed bij plotse schommelingen tussen nat en droog.


ID: 131416 | Landschappelijk element

Knotlinde als hoekboom

Molenweg (Zottegem)
Bereikbaar langs een achtergelegen landbouwweg (Molenweg) staat een knotlinde. Hij staat op de grens van de achtertuin van een woning aan de Provinciebaan met de aanpalende akker en is er op traditionele wijze als hoekboom aangeplant.


ID: 132778 | Landschappelijk element

Dreef van opgaande zomereik bij kasteeldomein Leeuwergem

Nieuwegestraat, Snijdreefken (Zottegem)
Een dreef bestaande uit jonge aanplant van zomereik die vanaf de watermolen van Elene toegang verleent tot het kasteel van Leeuwergem. Alle toegangswegen naar het kasteel zijn beboomde dreven, een drevenpatroon dat al minstens sinds de 18de eeuw vastligt.


ID: 132779 | Landschappelijk element

Opgaande eik bij kasteeldomein Leeuwergem

Nieuwegestraat (Zottegem)
Opgaande eik, vermoedelijk een restant uit een reeds gekapte dreef. De boom heeft potenties om uit te groeien tot een grote zn beeldbepalend exemplaar.