Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6973 resultaten


ID: 439 | Bouwkundig element

Kapel Sint-Rochus

Nedermolenstraat (Aalst)
Rechthoekig gebouw met driezijdig gesloten koor onder zadeldak met klokkenruiter, gewijd in 1560 en omgeven door beuken. .


ID: 300499 | Landschappelijk element

Beuk bij Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

Onderwijsstraat, Oude Vismarkt (Aalst)
De opgaande beuk bevindt zich op een klein grasperk op de gekasseide binnenplaats van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal te Aalst en draagt bij tot de sfeer van het bouwkundig geheel.


ID: 305231 | Landschappelijk element

Etagelinde als hoekboom

Overbroekstraat, Vondelbeekstraat (Aalst)
Bij een wegsplitsing, in de scherpe hoek van een belendend perceel, werd een zomerlinde geplant als hoekboom. De lindeboom is opvallend gesnoeid en heeft een kuipvormige etage en een bolvormige eindknot boven op de stam. De boom werd aan de straatzijde voorzien van een boomkapel en werd aan de achterzijde vernageld. De boom cumuleert hier de functies van kapelboom en tevens ook als fetisjboom of meer specifiek als spijkerboom.


ID: 301414 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk

Papestraat 2 (Aalst)
Monumentale bruine beuk als overblijfsel uit de inmiddels verkavelde tuin, oorspronkelijk horende bij het hoekhuis, Tolstraat 10.


ID: 213 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Stadspark Groot Park

Parklaan (Aalst)
Het zogenaamd Groot Park of Park schepen de Wolf bevindt zich ten zuidoosten van het stadscentrum van Aalst in het Osbroek. Het Stadspark werd opgekocht in 1910-1911 en werd in 1915-1916 aangelegd door Louis-Julien Breydel. Het park is voornamelijk bekend omwille van de grote diversiteit aan bomen.


ID: 243 | Bouwkundig element

Sint-Jobkapel

Sint Jobstraat (Aalst)
De Sint-Jobkapel dateert grotendeels uit 1663 en is gelegen in een ommuurd tuintje met linden. Ten zuidwesten van de kapel staat in het tuintje nog een kapel die het Heilig Graf voorstelt en die is opgebouwd uit een rotsconstructie die toegankelijk is via een bakstenen rondboog.


ID: 130388 | Landschappelijk element

Gele kornoelje domein Schelfhout

Sint Kamielstraat (Aalst)
Tegen de tuinmuur, die het domein Schelfhout afsluit van de Sint-Kamielstraat, staat een flink uit de kluiten gewassen gele kornoelje. Deze struik dateert uit de periode van de tuinaanleg (begin 20ste eeuw).


ID: 131538 | Landschappelijk element

Twee oude zwarte moerbezieën in moerbeituin

Sint Vincentiusstraat (Aalst)
De tuin bevat een uitgebreide collectie van moerbeibomen. Twee oude zwarte moerbeibomen (circa 100 jaar) zijn hier opgenomen in de erfgoedinventaris. De bomen hebben stamomtrekken van respectievelijk 195 cm op een hoogte van 100 cm gemeten en 185 cm op een hoogte van 20 cm. De totale hoogte bedraagt 7,5 en 7 meter, de kruindoormeter bedraagt 8 en 10 meter. Beide bomen vertonen de typische groeivorm van oude moerbeien met gestutte en afgelegde takken die soms de grond raken.


ID: 308037 | Landschappelijk element

Veekeringshaag van haagbeuk en meidoorn

St. Rochusstraat (Aalst)
De haag van zware voormalig geschoren haagbeuk en meidoorn staat langs een historische voetweg. De voormalige scheerhaag omzoomt een oud grasland. Langs de oostzijde staan de zwaarste exemplaren. In het noordelijk deel vooral meidoorn, zuidelijker vooral haagbeuk.


ID: 77 | Bouwkundig element

Hotel van Langenhove

Zwarte Zustersstraat 10 (Aalst)
Herenwoning van zeven traveeën en drie bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken met twee dakkapellen onder gebogen druiplijst, doorgaans gesitueerd circa 1730 waardoor het bij de vroege voorbeelden van ontluikende rococostijl ten lande zou behoren. Aanbouw onder lessenaarsdak uit de tweede helft van de 19de eeuw ten dele verborgen achter poort.