Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3030 resultaten


ID: 52217 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

Visbeekstraat (Balen)
Opgericht in 1941-1942 door de buurtbewoners. Achter de kapel bevinden zich twee linden. Eenvoudige bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak.


ID: 88962 | Bouwkundig element

Herberg Tivoli en brouwerij De Pijl

Bloemendalestraat 66 (Beernem)
Voormalige herberg Tivoli, zie gevelcartouche en bijhorende brouwerij De pijl op ommuurd perceel. Huidig volume dateert volgens de jaarsteen van 1881. Rode verankerde baksteenbouw met sierankers. Trapgevel voorzien van een blinde rondboogarcade doorlopend over de zijgevels. Links van het hoofdvolume oprit geflankeerd door twee grote lindes, waarvan één omgeven door het doorlopend pannen lessenaarsdak. Smeedijzeren hekken bevestigd aan recentere bakstenen pijlers.


ID: 88997 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Drie Koningen

Drie Koningen 1-2, 3, 3A (Beernem)
Imposant kasteel uit 1802 in neoclassicistische stijl met conciërgewoning. Paardenstallen, wagenhuis, koetshuis en hovenierswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw. Parkaanleg in landschappelijke stijl met een vijver, solitaire bomen en struikenmassieven, rondgaande paden, ommuurde moestuin en restant van een afsluitingshaag. In het park zijn diverse kleine elementen zoals smeedijzeren hekken, kettingpalen, kruisbeeld en tuinvazen bewaard. Verder nog de koorgevel van een kapel uit 1884, nu herleid tot grafmonument.


ID: 88935 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pijlerkapelletje met lindeboom

Heirweg, Reigerlostraat (Beernem)
Devotiekapel met linde toegewijd aan Maria en gebouwd in 1954 (Maria-jaar) in opdracht van de broeders van liefde.


ID: 132064 | Landschappelijk element

Hulsthaag

Kasteelhoek 39 (Beernem)
Bij een hoeve werd een hulsthaag aangeplant om het erf af te sluiten. De haag is in organische vormen geschoren en bestaat voornamelijk uit hulst met een, al dan niet op natuurlijke wijze ontstane, bijmenging van meidoorn.


ID: 132065 | Landschappelijk element

Geschoren buxusaanplanting

Kasteelhoek 39 (Beernem)
Aan de straatzijde van de hoeve Kasteelhoek 39, werd de verloren restruimte tussen de gracht en de gebouwen beplant met een geschoren buxusbeplanting.


ID: 132066 | Landschappelijk element

Veekeringshaag van meidoorn

Kasteelhoek 39 (Beernem)
De huisweide aansluitend bij de hoeve Kasteelhoek 39, wordt op de westelijke perceelsrand afgesloten met een in organische vormen geschoren veekeringshaag.


ID: 131482 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Kerkstraat (Beernem)
De vredesboom staat op het kleine dorpspleintje dat de Lattenklieverstraat in verbinding stelt met de Kerkstraat. De zilverlinde werd aangeplant na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 89037 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Legeweg 16 (Beernem)
Losse bestanddelen met U-vormige opstelling ingeplant op een rechthoekige omhaagd perceel met meidoornhaag. Erftoegang met roodbakstenen pijlers, linker voorzien van een beeldnis. Behouden boomgaard. Boerenwoning herbouwd in 1883 en vergroot in 1955; verankerde baksteenbouw van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, met geïntegreerde schuur centraal voorzien van een grote schuurpoort.


ID: 89418 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Lanier

Maria-Aaltersteenweg 33-34, 35, 33A (Beernem)
Kasteeldomein met omwald kasteel bereikbaar via een toegangsbrug en jachtwachterwoning met wagenhuis. Kasteelhoeve met schuur waarin een smidse en aardappel- en fruitkelder bewaard zijn. Ommuurde moestuin met hek, serres, bergplaats en kippenhok en omhaagde hoogstamboomgaard ten zuiden. Parkaanleg in landschappelijke stijl met tot vijver omgevormde walgracht met tuinbruggen, tuinbeeld, ijskelder, gazons, solitaire bomen en bomengroepen, struikenmassieven en parkbos. Domein verbonden met de omgeving door dreven en toegankelijk via hekken en hekpijlers.