Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3035 resultaten


ID: 305194 | Landschappelijk element

Opgaande Canadapopulier als hoekboom

Hundelgemsebaan (Zwalm)
Bereikbaar vanaf de Hundelgemsebaan staat langs een losweg een mooi ontwikkelde opgaande Canadapopulier. Hij staat als hoekboom langs de rechtgetrokken Zwedebeek. Het is een oude populierenkloon van het vrouwelijk geslacht en is daarom vermoedelijk een Marilandicapopulier. De boom heeft een indrukwekkende stamomtrek van 423 cm, een totale hoogte van 36 m en een kruindoormeter van 28 m. De boom is mooi gevormd en beeldbepalend.


ID: 130137 | Landschappelijk element

Knotlinde als hoekboom

Hundelgemsebaan 104, Kerkstraat (Zwalm)
In de haag langs de Kerkstraat staat een geknotte linde. Volgens ter plaatse ingewonnen informatie betreft het hier een hoekboom. Op de huidige kadastrale situatie zien we geen verband met de boom, doch vermoeden we dat de linde een inmiddels verdwenen situatie markeert. De boom is nog de enige getuige hiervan.


ID: 130132 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn en haagbeuk bij boomgaard

Hundelgemsebaan 74 (Zwalm)
Een lang uitgerekt perceel, aansluitend bij de woning Hundelgemsebaan 74, is als hoogstamboomgaard in gebruik en werd op traditionele wijze afgezet met een afsluitingshaag. Het is een scheerhaag waarvan het achterste deel, aansluitend bij de landbouwweg, in meidoorn en met zéér dichte plantafstanden is uitgevoerd. De twee flanken van de boomgaard zijn in een haagbeukenhaag uitgevoerd. De scheerhoogte is rondom op 150 cm uitgevoerd.


ID: 130246 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als schermboom

Huttegemstraat 27 (Zwalm)
Aan de straatzijde, op de zuidwestkant van de woning, is er een gekandelaarde lindeboom aanwezig. Tijdens de inventarisatie van houtige beplantingen met erfgoedwaarde in de gemeente Zwalm werd, dicht bij oude boerderijgebouwen, een typische beplantingsvorm vastgesteld. Bij de boerderijen die onderhevig zijn aan onaangename weersinvloeden zoals wind en regen, werden op de zuidwestzijde schermbomen voorzien. Met hun dicht bladerdek beschermden de lindebomen de gebouwen tegen weer en wind, ook tegen de zomerse felle zon werden schaduwlinden geapprecieerd om de woning en haar bewoners de nodige koelte te bezorgen.


ID: 130297 | Landschappelijk element

Canadapopulier als hoekboom

Kamperstraat, Sint-Annastraat 44-46 (Zwalm)
In Rozebeke en zichtbaar vanaf de Kamperstraat staat in de hoek van een boomgaard een enorme opgaande canadapopulier als hoekboom. Bij de inventarisatie had de boom een respectabele stamomtrek van circa 4 meter wat er hier op wijst dat men het belang van deze boom als waker bij de perceelsgrens hoger inschat dan de economische waarde ervan. Het betreft hier tevens een oude Marilandica, dit is een populierenkloon behorende tot de eerste 18de eeuwse kruisingen tussen de Europese en de Amerikaanse zwarte populier.


ID: 130294 | Landschappelijk element

Kaphaag van es en haagbeuk

Kamperstraat 34 (Zwalm)
De achterliggende huisweide bij de boerderij is deels afgezet met een kaphaag, bestaande uit es en haagbeuk, van 75 meter lang en met een kaphoogte van 220 cm. In de kaphaag werden er exemplaren gemeten met een stamomtrek van circa 170 cm, wat doet vermoeden dat het hier een oude haag betreft. Door haar lengte is ze hier een mooi en representatief voorbeeld van een nog goed onderhouden kaphaag, een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 45251 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met leilindes

Kapellestraat (Zwalm)
Kapel met voorgevel van grotwerk, ommegangstaties, beschaduwd door linden, gebouwd in 1876, vergroot in 1941, omgevend tuintje toegankelijk via twee ijzeren hekjes van 1955.


ID: 130080 | Landschappelijk element

Vier leilindes bij grotkapel

Kapellestraat (Zwalm)
Het perceel met de grotkapel wordt aan de straatzijde volledig ingenomen door vier geleide linden. Twee aan beide zijden van de kapel met tussen de bomen telkens een hekje dat toegang geeft tot de kapelhof. De hoogte van de geleide bomen is 3 meter en ze worden op traditionele wijze tot op deze hoogte periodiek bijgeknipt.


ID: 130112 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van haagbeuk bij kasteeldomein Beerlegem

Kasteeldreef, Paulatemstraat (Zwalm)
De Engelse tuin ten zuidoosten van het kasteel wordt langs de Paulatemstraat afgesloten met een geschoren haag. De haag bestaat in hoofdzaak uit haagbeuk en met al dan niet natuurlijke bijmengingen van beuk, meidoorn, gewone es, zomereik en olm. Het betreft hier een zéér oude scheerhaag bedoeld om indringing te voorkomen.


ID: 130113 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn kasteeldomein Beerlegem

Kasteeldreef, Paulatemstraat (Zwalm)
In het kasteeldomein van Beerlegem bij een recent bebost weiland staat langs de Paulatemstraat een weerhaag, ooit dienstig als veekering. Deze voorloper van de prikkeldraadafsluiting bestaat hier nog op originele scheerhoogte. De veekeringen werden vroeger ondoordringbaar gemaakt door ze aan te planten met dichte plantafstanden, door ze regelmatig te verjongen, door inboet en snoei. Om het gat in de haag te dichten werden bepaalde vlechttechnieken toegepast en werden beschikbare takken in de haag gevlochten.