Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3035 resultaten


ID: 132708 | Landschappelijk element

Knotwilg als hoekboom

Kortendries, Rekegemstraat (Zwalm)
In een weiland langs de Zwalm staat nog het oude restant van een knotwilgerij. Het is een perceelsrandbegroeiing bij het voetpad langs de Zwalm, de stam werd gemeten en bedroeg circa 450 cm. De boom is op traditionele wijze geknot in functie van brandhoutopbrengst. De boom staat in de hoek van een kadastraal perceel en functioneert er als hoekboom. De boom heeft een enorme stamomtrek wat er hier op wijst dat men het belang van deze boom als waker bij de perceelsgrens hoger inschat dan de economische waarde ervan.


ID: 130211 | Landschappelijk element

Op stam gezette mispel

Kortendries 3 (Zwalm)
Als relict uit een verdwenen erfafsluiting rest nog een op stam gezette mispel die op een onderstam van meidoorn geënt is. Daar de enting op een hoogte van 300 cm is uitgevoerd heeft de mispel het uitzicht van een boompje met een kruindoormeter van circa zes meter. Het betreft hier een cultuurvariëteit van mispel die gehouden werd omwille van de grote vruchten. Door mispels in de haag te voorzien werd de nuttigheid van de haag als afsluiting verhoogd door er een opbrengst met mispelvruchten aan toe te voegen. Mispel werd geoogst na de eerste vorst, hierdoor werd het vruchtvlees zacht en eetbaar. Dit gebruik ligt aan de basis van de volgende uitdrukkingen: zo rot als een mispel en ge zijt een rotzak.


ID: 45312 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Blasiuskapel met linden

Kouteren (Zwalm)
Bakstenen kapel onder zadeldakje met smeedijzeren kruis, gedateerd 1776 en beschaduwd door vier linden.


ID: 130342 | Landschappelijk element

Vier gekandelaarde kapellinden bij Sint-Blasiuskapel

Kouteren (Zwalm)
Bij de Sint-Blasiuskapel zijn volgens aloude gewoonte lindebomen aangeplant. Hiervan resteren vier gekandelaarde bomen, de vijfde is verdwenen en stond naar verluid achter de kapel. De kapelbomen vormen samen een mooi ontwikkelde, beeldbepalende bomengroep.


ID: 130215 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom in houtkant

Krekelstraat (Zwalm)
Hoog boven een talud langs de Krekelstraat staat een oude geknotte zomereik. Hij staat er in de hoek van een kadastraal perceel en is er op traditionele wijze als hoekboom aangeplant. Volgens de kadaster kaart markeert de boom er een nog steeds gekende kadastrale situatie.


ID: 130216 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Krekelstraat (Zwalm)
Een houtkant op het talud langs de Krekelstraat en langs de steile losweg naar de hoger gelegen akker, is er van oudsher beplant. De aanplantingen zijn zoals de traditie het voorschrijft uitgevoerd op de kop of in de bovenste helft van het talud. De houtkant heeft tot doel om het talud te verstevigen en om op deze wijze erosie te bestrijden en werd als hakhout beheerd en voorzag in: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130210 | Landschappelijk element

Opgaande linde als kapelboom

Krekelstraat 41 (Zwalm)
Bij de erftoegang en in de hoek van het erf staan, aan de straatzijde, de restanten van een oude kapellinde. Uit de opslag werd een nieuwe opgaande boom gekweekt, opdeze wijze werd het genetisch materiaal van de oude linde in situ bewaard. Op het moment van de opname was de kapel in een slechte toestand en amper zichtbaar ten gevolge van de sterk uitgegroeide stamopslag van de linde.


ID: 130128 | Landschappelijk element

Twee welkomst- en schermlindes

Kuiperstraat 8 (Zwalm)
Op traditionele wijze zijn twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. De straatzijde van het erf is op het zuidwesten gelegen zodat de opgaande bomen ook als schermbeplanting functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. Het zijn twee Hollandse linden waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 250 cm.


ID: 130157 | Landschappelijk element

Knotwilg als grensboom

Langemuntstraat (Zwalm)
Bij het kruispunt van een losweg en de Langemuntstraat staat een oude knotboom. Hij staat er in de hoek van een perceel als hoekboom en markeert ook de grens tussen de gemeenten Nederzwalm-Hermelgem en Sint-Maria-Latem. Dergelijke bomen zijn ooit geplant als een soort grenswachter, meestal na herhaalde twisten over de juiste ligging van de gemeentegrens. Dergelijke bakens waren een hulpmiddel voor de vertegenwoordigers van het wettelijke gezag. De veldwachter wist op deze wijze tot waar hij zijn wettelijke bevoegdheden kon uitvoeren en werden grensconflicten vermeden. Alhoewel het relict is afgestorven heeft het nog een documentaire waarde.


ID: 130156 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van haagbeuk

Langemuntstraat 48 (Zwalm)
Afsluitingshaag horende bij de woning gelegen langs de Langemuntstraat. Door het gebruik van Haagbeuk in een dicht plantverband is de haag ondoordringbaar. Door ze jaarlijks te scheren wordt ze op traditionele wijze onderhouden. De haag is geplant langs de perceelgrens aan de straatzijde en is nog een representatief voorbeeld van een scheerhaag dienstig als afsluiting.