Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2605 resultaten


ID: 134225 | Landschappelijk element

Restant van het Sint-Jorispark

Meendijkstraat (Tienen)
Openbaar plantsoen met enkele oude bomen, relict van een landschappelijk park met vijver, aangelegd bij een in 1850 door Alphonse Balat ontworpen stadsfeestzaal, oorspronkelijk 50 are, op het einde van de 19de eeuw aangegroeid tot bijna 3 hectare, grotendeels vernietigd in 1961.


ID: 43088 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Salvatorparochie met tuin

Schoolpad 43 (Tienen)
Pastorie gebouwd in 1741 als dubbelhuis met twee bouwlagen en een gevelbreedte van vijf traveeën onder een schilddak, verbouwd rond 1850, met een voortuin, een achtertuin en een boomgaard, grotendeels ommuurd, in totaal bijna 30 are; twee beplantingsheuveltjes met treuressen; grotendeels braakliggend.


ID: 302396 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoogstamboomgaarden met woning en bedrijfsgebouwen

Sint-Genovevaplein 1 (Tienen)
De site is gelegen in de dorpskern van Oplinter, in het noordwesten van de geografische streek (droog) Haspengouw, die gekend is als de grootste fruitstreek van het land. Het geheel van woning, bedrijfsgebouwen, nutstuin en boomgaarden bevindt zich langs het Sint-Genovevaplein. Vooraan staat de fruittelerswoning met flankerende bedrijfsgebouwen uit eind 19de eeuw die via een kleine sier- en de nutstuin verbonden is met de deels ommuurde hoogstamboomgaard. Hierachter bevindt zich de ruime, grotendeels omhaagde weideboomgaard.


ID: 134227 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Refugiehuis met restanten van een park

Veldbornstraat 16-18 (Tienen)
Voormalig refugehuis van de abdij van Tongerlo, in 1794 verkocht door de abdij aan Pierre-Joseph Michotte en in 1897 aangekocht door de Franse zusters augustinessen voor de huisvesting van hun kloostergemeenschap ('Maison Sainte-Eugénie'); refugiehuis, met poort met koetsdoorgang en wagenhuisvleugel uitgevend op de binnenkoer, omgeven door een ommuurd landschappelijk park van 50 waarvan slechts enkele bomen en sporen in het reliëf bewaard bleven.


ID: 134237 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Delvaux met park

Vissenakenstraat 222 (Tienen)
Neoclassicistische villa van 1837, gebouwd door de Tiense notaris Théodore Delvaux. In 1910 werd de villa uitgebreid met een loggia en nieuwe hoofdingang. Koetshuis in 1873 gebouwd door notaris Eugène Swinnen, eveneens in 1910 verbouwd. Omgeven door landschappelijk park, oorspronkelijk 70 are, in de jaren 1920 uitgebreid met 1 hectare.


ID: 135350 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Betho en Beukenberg met Romeinse weg

Koninksem, Piringen, Tongeren, Widooie (Tongeren)
Het kasteel van Betho ligt even buiten het stadscentrum van Tongeren in het gehucht Mulken, gevat in een vrij gaaf bewaard landschap tussen de steenwegen naar Hasselt en Sint-Truiden. Het is een imposant, gedeeltelijk omgracht complex aan de bovenloop van de Fonteinbeek. Het omvat een kasteel met een hoeve en ook de omgeving kent een symmetrische aanleg met graslanden, dreven, hagen en paden. De nabijgelegen Beukenberg is een Romeins aquaduct die de natuurlijke bronnen van de Mombeek te Widooie moest verbinden met de stad Tongeren. De aarden wal die daarvoor aangelegd werd is bewaard gebleven en wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van bossen en struwelen.


ID: 307973 | Landschappelijk element

Rij knothaagbeuken op talud

Neerrepen (Tongeren)
In Kolmontbos staat in het oosten aan de bosrand een rij van 15 haagbeuken op een talud. Het gaat om voormalige knotbomen die zijn uitgegroeid na het staken van het knotbeheer. De kaphaag markeert de historische grens van een kadastraal perceel en geeft de historische bosgrens aan die is vervaagd. 


ID: 307196 | Landschappelijk element

Knotbomenrij met es en haagbeuk

Overrepen (Tongeren)
Het bos van Kolmont grenst in het noordwesten aan een weideboomgaard met een poel. Ter hoogte van de poel wordt de bosgrens gemarkeerd door een rij voormalige knotbomen. De rij bestaat uit drie lage geknotte essen, een vijftal knothaagbeuken en drie sterk uitgegroeide haagbeuken die vrij hoog werden geknot. Deze bomen staan op een boswal, vermoedelijk een relict van een oude wal die de grens van het bos markeerde.


ID: 307344 | Landschappelijk element

Lijnaanplantingen als bosgrens

Overrepen (Tongeren)
Kolmontbos wordt in het zuidwesten begrensd door verschillende soorten lijnaanplantingen. Het betreft een rij knothaagbeuken met verspreid een aantal meidoornstammen die wijzen op een tweede grensmarkering. In het zuidoosten staat een rij van vijf opgaande zomereiken. Al deze elementen markeren de historische bosgrens.


ID: 307974 | Landschappelijk element

Talud met opgaande eiken en meidoorns

Overrepen (Tongeren)
Aan de zuidrand van Kolmontbos staat onderaan de helling een rij van een tiental imposante opgaande eiken op een talud. Aan de voet van het talud staat een relict van een meidoornhaag die sterk is doorgeschoten. De bomen- en struikenrij en de talud werden aangelegd om een eigendomsgrens te markeren.