Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2605 resultaten


ID: 16879 | Bouwkundig element

In het Gouden Hoofd Afspanning

Gouden-Hoofdstraat 66 (Veurne)
Ingeplant aan westelijke dorpskomrand van Wulveringem, op kruispunt bij Kwadestraat. Afspanningstype aanleunend bij het langgestrekte hoevetype van boerenhuisherberg met links aanleunende kleine stal en dwarsschuurtje. Geasfalteerd voorpleintje. Achterliggende moestuin met haag aan straatzijde.


ID: 16880 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Gouden-Hoofdstraat 70 (Veurne)
Omhaagd hoevetje met losse bestanddelen van één bouwlaag rondom onverhard, deels begraasd erf. Inplanting aan straat.


ID: 16989 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hondschootebaan 15 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom deels begraasd, deels met bakstenen verhard erf met vaalt. Ten noordwesten achter het boerenhuis; moestuin met bakstenen voetpad en doornhaag rechts, en deels met knotwilgen afgezoomde rest van omwalling. Laatst genoemde sloot volgens bewoners eertijds aan bij omwalling van kleine weide. Zuidoostelijke erfzijde; lage gebouwtjes (20ste eeuw). Onverharde erfoprit tussen weiland.


ID: 16990 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Eikenbrand

Houtemstraat 24 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag rondom onverhard erf; bakstenen stoep voor de stalvleugel; recent met schorren' verharde stoep voor het boerenhuis. Schuur als blikvanger vanaf straat wegens monumentale bedaking. Mooie inplanting midden weiland met een rij eiken, zie benaming, ten noordwesten; met wilgen afgezoomde rest van omwalling ten zuidoosten; ten zuidwesten en ten noordwesten, bewaarde wilgenrij nog verwijzend naar het beloop van de gedempte omwalling.


ID: 16991 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Avondlande

Houtemstraat 25 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken (pannen) rondom verhard erf.


ID: 17031 | Bouwkundig element

Hoeve Klokhof

Ieperse Steenweg 128 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse opstelling van verankerde, witgekalkte bakstenen gebouwen rondom een gebetonneerd erf, gelegen nabij de Ieperse steenweg; boerenhuis voorafgegaan door omhaagde moestuin; boomgaard ten zuidoosten, oprit ten westen, en met wilgen omzoomde gracht ten noordoosten, oosten en zuidoosten.


ID: 16715 | Bouwkundig element

Villa Belle View

Jaagpad 6 (Veurne)
Alleenstaande kleine villa in pseudo-Normandische stijl van 1929; gelegen midden ommuurd en omhaagd tuintje uitziend op vestingsgracht.


ID: 300070 | Landschappelijk element

Parkje van het Kasteel Sint-Flora

Kasteellaan 1-4 (Veurne)
Beeldbepalend parkje in het open landschap van De Moeren met landhuis en kasteelhoeve met voormalige jeneverstokerij.


ID: 16994 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Kerkhoek (Veurne)
Gotische hallenkerk met zware westtoren naar het typisch kerkschema van de kuststreek, uit de 15de tot 16de eeuw en 1625, met overblijfselen van een romaanse constructie. Restauratiewerken en bouw sacristie in neo-Vlaamse renaissancestijl van L. Viérin. Georiënteerde kerk midden kerkhof met palm- en taxusboompje, afzomende doornhaag en bomen. Gietijzeren hek ten oosten. Calvarie tegen zuidelijke transeptgevel. Eveneens op het kerkhof: oorlogsgedenkteken rechts naast de toegang en Britse en Belgische oorlogsgraven, waaronder voor de Belgische luitenant-generaal Wielemans.


ID: 130843 | Landschappelijk element

Geleide lindenrijen kerkhof Avekapelle

Kerkstraat (Veurne)
Een enkele en soms dubbele bomenrij begeleidt de rondgang rondom het kerkhof van de parochiekerk Sint-Michiel. Alle lindebomen zijn geleid en hebben een hoogte van circa 450 cm. Op het moment van de inventarisatie (2008) waren er 73 bomen aanwezig. Het betreft hier een intact en representatief voorbeeld van hoe leibomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven.