Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

471 resultaten


ID: 131534 | Landschappelijk element

Houtwal in Dijlevallei

Hollakenbaan (Bonheiden)
In de Dijlevallei ligt tussen twee percelen akkerland een houtwal beplant met een uitgebreid plantenassortiment. De houtwal is aangeplant op de perceelsgrens om de eigendomssituatie hier vast te leggen.


ID: 135345 | Landschappelijk geheel

Berlingen en Kuttekoven

Borgloon, Gotem, Hoepertingen, Kuttekoven (Borgloon), Berlingen (Wellen)
Dit gebied is gelegen aan de noordwestrand van het massief van Borgloon. Het is heuvelachtig en sterk ingesneden door erosie. Het is een uitgesproken agrarisch landschap met centraal het gehucht Kuttekoven met enkele belangrijke hoeves en de Sint-Jan-de-Doperkerk. Het gehucht wordt doorsneden door de markante spoorwegbrug en spoorwegbedding van de voormalige spoorweg Sint-Truiden-Tongeren. Ten noorden van het gehucht liggen de gesloten hoeve De Klee en kasteel De Klee. Halverwege tussen Kuttekoven en Berlingen (Wellen), aan de oostelijke rand van de riviervlakte van de Herk, ligt het gehucht Rullingen met het gelijknamige kasteel met omliggend park en hoogstamboomgaarden. De Herk stroomt diep ingesneden door het landschap. Het dorp Berlingen sluit hierop aan, de Sint-Agathakerk kijkt van een hoogte uit op de waterloop.


ID: 300044 | Landschappelijk element

Houtkant als erosiebestrijding op talud

Broekom (Borgloon)
Deze houtkant is gelegen op een steil talud van ca. 10m hoog. Het gaat om een begroeiing van hakhout en opgaande bomen met soorten zoals es, eik en olm. De beplanting diende om het talud te stabiliseren en werd tevens gebruikt als geriefhout.


ID: 133459 | Landschappelijk element

Houtkant met stoven van es

Romeinse Kassei (Borgloon)
Langs een onverharde weg uitgevend op de Romeinse Kassei, is een houtkant met zeker vier oude hakhoutstoven van es gelegen. De bomen bevinden zich tegen een talud. Het hout van deze bomen werd zoals gebruikelijk was, gebruikt voor geriefhout.


ID: 300513 | Landschappelijk element

Wegennetwerk rond Romeinse weg

Romeinse Kassei (Borgloon)
De Romeinse weg van Tongeren naar Sint-Truiden doorsnijdt hier de heuvelrug die het interfluvium vormt tussen de vallei van de Herk en de vallei van de Mombeek. Op deze plek is de Romeinse weg wisselend ingesneden als holle weg en aan weerszijden takken verschillende andere wegen en paden hierop aan en doorkruisen ze de Romeinse weg. Het ontstaan van deze holle wegen hangt samen met de fysische gesteldheid van het terrein (erosiegevoeligheid en aanwezige relief) en de invloed van de mens.


ID: 132571 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant

't Hoogste (Bornem)
Een houtkant met vooral tamme kastanje en zomereik en bijmenging van lijsterbes, vogelkers en aalbes markeert de perceelsgrens van een weiland. De gemengde houtkant bevindt zich op een licht talud langs de straatzijde.


ID: 132573 | Landschappelijk element

Oeverversterking van els bij omgrachte hoeve

't Hoogste 40 (Bornem)
Het omgrachte erf van een hoeve wordt rondom extra verstevigd door een houtkant van zwarte els. De hoeve met omgrachting is al aanwezig op de Ferrariskaart.


ID: 132572 | Landschappelijk element

Oeverversterking van els bij omgrachte hoeve

't Hoogste 61 (Bornem)
Het omgrachte erf van een hoeve wordt rondom extra verstevigd door een rij van zwarte els. De hoeve met omgrachting is al aanwezig op de Ferrariskaart.


ID: 132584 | Landschappelijk element

Gemengde houtwal

Bornem (Bornem)
De perceelsgrens van een akkerland wordt gefixeerd door middel van een houtwal. De gemengde houtkant bestaat uit es, hazelaar, wilg en zomereik met bijmenging van vlier en Amerikaanse vogelkers.


ID: 132559 | Landschappelijk element

Omgracht hakhoutperceel

Barelstraat (Bornem)
Parallel met de Koningsbeek en grenzend aan een lindendreef ligt een volledig omgrachte smalle langgerekte strook hakhout op een talud. Het hakhoutperceel vormt de grens van een akkerperceel en omvat esdoorn, zwarte els, meidoorn, es, boswilg, zomereik en knotwilg. Er wordt nog beheer als hakhout toegepast.