Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

164 resultaten


ID: 127455 | Bouwkundig element

Dorpskern Zandhoven

Amelbergastraat, De Linden (Zandhoven)
De dorpskern van Zandhoven groeide rond de vestiging van een 12de-eeuwse hoofdrechtbank. Rond het dorpsplein staan onder andere twee afspanningen, de dekenij en de Sint-Amelbergakerk.


ID: 127447 | Bouwkundig element

Dorpskern Pulderbos

Dorp (Zandhoven)
De dorpskern van Pulderbos ontwikkelde zich rond een driehoekig dorpsplein. Rond het plein bevinden zich onder andere de parochiekerk, twee pastorieën, een dorpsbrouwerij en het voormalig gemeentehuis.


ID: 301937 | Bouwkundig element

Dorpskom Loppem

Beukenweg, Dorp, Rijselsestraat, Stationsstraat (Zedelgem)
De dorpskom van Loppem wordt gekarakteriseerd door de parochiekerk, de pastorie, de rotsenpartij met ijskelder en de spiegelvijver bij het goed ter Mote. Verder bestaat Loppem voornamelijk uit eenvoudige 19de-eeuwse dorpsbebouwing.


ID: 300963 | Bouwkundig element

Dorpskern Elene

Baron Boudewijnstraat, Baron Idès della Failleplein, Dassegemstraat, Elenestraat, Kouterstraat, Leopold III-straat, Lippenhovestraat, Molenbeekstraat, Rijkbos (Zottegem)
De dorpskern van Elene, deelgemeente van Zottegem, wordt gevormd door de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte en Sint-Jozef en het kerkhof waarop zich de grafkapel van de familie della Faille bevindt.


ID: 300933 | Bouwkundig element

Dorpskern Velzeke-Ruddershove

Beugelstraat, Blarenhoek, Gehuchte, Herenput, Julius Caesarweg, Kerklandstraat, Kerkweg, Knutsegemstraat, Korte Munte, Kouterken, Letterkouter, Lippenhovestraat, Molenlos, Paddestraat, Penitentenlaan, Romeins Plein, Sint-Martinusplein (Zottegem)
De dorpskern van Velzeke-Ruddershove, deelgemeente van Zottegem, bevat onder andere de parochiekerk Sint-Martinus, het klooster van de Grauwe Zusters - Penitenten, de hoeve Schaliënhof en kasseiwegen.


ID: 300936 | Bouwkundig element

Dorpskern Leeuwergem

Bosstraat, Gentse Steenweg, Klokfontein, Lovertheaterdreef, Saffelstraat, Sint-Eligiusplein (Zottegem)
Beeldbepalende elementen in de dorpskern van Leeuwergem, deelgemeente van Zottegem, zijn de parochiekerk Sint-Amandus, het herenhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw en de pastorie. Verder wordt de dorpskern gekenmerkt door verschillende bomen en hagen met erfgoedwaarde.


ID: 300934 | Bouwkundig element

Dorpskern Godveerdegem

Groenstraat, Hostieweg, Moelde, Sint-Paulusplein, Tweekerkenstraat (Zottegem)
Beeldbepalend in de dorpskern van Godveerdegem zijn de parochiekerk Sint-Paulus-Bekering en de pastorie. Verder bestaat de dorpskern voornamelijk uit 20ste-eeuwse bebouwing.


ID: 300927 | Bouwkundig element

Dorpskern Sint-Goriks-Oudenhove

Kruiswaterplein, Sint-Goriksstraat, Smisstraat, Ten Bosse, Traveins (Zottegem)
De dorpskern van Sint-Goriks-Oudenhove, deelgemeente van Zottegem, wordt gevormd door het Kruiswaterplein, een nagenoeg driehoekig plein gelegen op een samenloop van wegen.


ID: 302149 | Bouwkundig element

Dorpskom Nieuwmunster

Doelhofstraat, Hoeksam (Zuienkerke)
De dorpskom van Nieuwmunster is gebouwd op een hoogte in het landschap. Centraal staat de grote Sint-Bartholomeuskerk. Ten zuiden van de kerk loopt de Doelhofstraat, waarlangs het typische straatdorp is uitgebouwd.


ID: 302147 | Bouwkundig element

Dorpskom Meetkerke

Dorpweg, Mareweg, Molenweg, Oude Molenweg, Vaartwegel (Zuienkerke)
De kleine dorpskern van Meetkerke situeert zich rond de middeleeuwse parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, die zich op een verhoging in het polderlandschap bevindt. De kerk en pastorie worden omgeven door de Oude Molenweg, waarlangs de bebouwing bestaat uit herbergen, woonhuizen en het voormalige gemeentehuis.