Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

169 resultaten


ID: 306519 | Bouwkundig element

Dorpskom Vossem met Voervallei

Dorpsplein, Dorpsstraat, Kerkhofstraat, Kouterstraat (Tervuren)
Het dorpsgezicht van Vossem omvat zowel het landelijk gebied rondom de rivier Voer, als de woonkern gevormd door het Dorpsplein met Sint-Pauluskerk.


ID: 306594 | Bouwkundig element

Dorpskern Meensel-Kiezegem

Binkomstraat, Wersbeekstraat (Tielt-Winge)
Kerk en tegenoverliggend herenhuis behoren tot de oudste bebouwing van dit bescheiden en nog overwegend landelijke straatdorp met daarnaast als enige formele uitschieters pastorie en dorpsschool.


ID: 302512 | Bouwkundig element

Dorpskern Hakendover

Bosveldstraat, Dertienmaalweg, Hakendoverstraat, Hollestraat, Meierstraat, Processieweg, Putstraat, Schoolpad (Tienen)
De dorpskern van Hakendover wordt gedomineerd door de kerk met kerkhof, ingeplant op een heuvel, dat een sterk contrast vormt met de bescheiden bebouwing in de omgeving.


ID: 302232 | Bouwkundig element

Dorpskom Houtem

Dorpsstraat, Kerkhoek, Sacramentstraat, Schipperiestraat (Veurne)
De dorpskom van Houtem (Veurne) wordt gekenmerkt door de beeldbepalende parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met omringend kerkhof afgezoomd met bomen, de pastorie ten zuiden en een 19de-eeuwse hoeve ten westen.


ID: 306659 | Bouwkundig element

Dorpskom Vinkem

Gouden-Hoofdstraat , Vinkemstraat , Zomerweg (Veurne)
Kleine 19de-eeuwse dorpskom, langsheen de Vinkemstraat, welke vanaf de Gouden-Hoofdstraat via een rechte hoek afbuigt naar de Sint-Audomaruskerk te midden van het kerkhof. De dorpskern wordt gedomineerd door de kerk en de ten zuiden ervan gelegen omwalde voormalige pastorie, ten noorden ervan boerarbeiderswoningen en ten oosten hoeve Kapelhof. Verder bewaarde traditionele dorpsbebouwing, bestaande uit burger- en arbeidershuizen, waaronder de 19de-eeuwse eenheidsbebouwing aan de Gouden-Hoofdstraat Ten westen van de kerk bevindt zich een neoclassicistische gietijzeren waterpomp.


ID: 306660 | Bouwkundig element

Dorpskom Wulveringem

Gouden-Hoofdstraat , Kasteeldreef , Kwadestraat , Wulveringemstraat (Veurne)
Dorpskom met centrale parochiekerk, omgeven door een kerkhof afgezoomd met linden. De gekasseide dorpsstraat loopt vanaf de Kwadestraat in oostelijke richting en buigt via een rechte hoek om de kerk in zuidelijke richting naar de Gouden-Hoofdstraat met enkele beeldbepalende historische gebouwen. De Wulveringemstraat met bochtig tracé vertoont een 19de-eeuws straatbeeld met kleinschalige bebouwing.


ID: 135383 | Landschappelijk geheel

's Graven-, Sint-Martens- en Sint-Pietersvoeren

's Gravenvoeren, Remersdaal, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven (Voeren)
De ankerplaats strekt zich uit over het grootste deel van de deelgemeenten ‘s-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren en omvat de dorpskernen van deze gemeentes. De diep ingesneden Voer loopt centraal door de ankerplaats en aan weerszijden strekt zich een agrarisch landschap uit afgewisseld door bossen. Voeren heeft een zeer hoge concentratie aan holle wegen en graften. Typisch voor het landschap zijn de vele kom- en trechtervormige depressies of dolinen.


ID: 300307 | Bouwkundig element

Dorpskern 's Gravenvoeren

Bovendorp, Kinkenberg, Mennekesput, Pley (Voeren)
's Gravenvoeren bestaat uit een kern met geconcentreerde bebouwing op de oevers van de Voer, waarrond zich de dorpskern ontwikkelde.


ID: 301390 | Bouwkundig element

Dorpskom Sombeke

Dommelstraat, Kasteelstraat, Smoorstraat, Sombekedries, Veldstraat, Warandestraat (Waasmunster)
De dorpskom van de Waasmunsterse deelgemeente Sombeke wordt gekenmerkt door de barokke parochiekerk Sint-Rochus en het herhaaldelijk getransformeerde kasteel van Sombeke. Opvallend in de dorpskom is ook de schandpaal uit 1699.


ID: 301432 | Bouwkundig element

Dorpskom Waasmunster

Gentstraat, Hoogstraat, Kerkplein, Kerkstraat, Lucianus Vandeveldestraat, Marollenstraatje, Rivierstraat, Schietakkerstraat, Vierschaar (Waasmunster)
De dorpskom van Waasmunster wordt gekenmerkt door de aanpalende bebouwingen en binnen- of achtertuinen in de Vierschaar en de Kerkstraat, het kasteel Blauwendael met park, de gevelwanden van het Rivierstraatje en de parochiekerk met pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Petrus en Paulusparochie.