Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

156 resultaten


ID: 82840 | Bouwkundig element

Godshuis Onze-Lieve-Vrouw Boodschap

Zakske 26-32 (Brugge)
Aangekocht in 1691 en gesticht door Pieter de Clerck als vier woningen met telkens twee wooneenheden. Grosso modo volledig ingebouwd breedhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen); aan straatzijde enkel één travee met tudorboogpoortje en rechthoekig venstertje op de bovenverdieping. Laatst genoemd poortje leidt via gang naar binnenhof vanwaar de woningen toegankelijk zijn.


ID: 82294 | Bouwkundig element

Godshuis de Fontaine

Zwarteleertouwersstraat 68-72 (Brugge)
Gesticht in 1636 door Graaf Paul-Bernard de Fontaine en zijn echtgenote Anna de Raggicourt en uitgevoerd onder leiding van ridder J. Parmentier, tot 1914 bestemd voor twaalf soldaten die onbekwaam waren hun dienst uit te oefenen ofwel bij ontstentenis, voor bejaarden in nood. Haast rechthoekig perceel, afgesloten door bakstenen muur waarin doorgang, bekroond door gevelsteen met inscriptie en het wapen van de Fontaine. Gemeenschappelijke middentuin met banken en onder meer smeedijzeren armpomp. Aan zuidoostzijde, langwerpig hoofdgebouw van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; in het zuidwesten, een vooruitspringende kapel, geflankeerd door twee breedhuisjes van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken.


ID: 78704 | Bouwkundig element

Sint-Janshospitaal

Burgstraat 2-4, Kerkstraat 33 (Damme)
13de-eeuws hospitaal opgetrokken in vroeggotische stijl, in de loop van de 15de tot de 20ste eeuw uitgebreid met diverse bijgebouwen. Is één van de zeldzaam bewaarde vroege voorbeelden van burgerlijke architectuur in Vlaanderen.


ID: 48857 | Bouwkundig element

Spaans hof

Mespelarestraat 104, Singelweg 3 (Dendermonde)
In 1643 gaf Jean Goubau opdracht tot het bouwen van een huis ter ere van Sint-Aldegondis, als verblijfplaats voor de pelgrims die te Mespelare op bedevaart kwamen. Hij kocht daartoe een terrein aan, dat nadien met een dreefje tegenover de kerk met het dorpsplein in verbinding werd gesteld. De alleenstaande woning op L-vormige plattegrond telt twee bouwlagen onder overstekende en geknikte pannen bedaking: de voorste vleugel onder zadeldak met aandak rechts en links overgaand in schilddak van de dwarsvleugel.


ID: 48457 | Bouwkundig element

Godsgasthuis

Rosstraat 66 (Dendermonde)
Grootschalig gebouwencomplex bestaande uit verschillende vleugels; oudste vleugel van 1931-1932 naar ontwerp van architect Cloquet, gelegen aan de straatkant. Symmetrisch opgebouwd hoofdvolume van twee bouwlagen en negen traveeën. Baksteenbouw onder mansardedak bedekt met kunstleien en voorzien van dakkapellen met afgeschuinde bovenhoeken. Lagere bakstenen zijvolumes van twee bouwlagen onder platte bedaking. Rechts van de hoofdtoegang staand beeld van de Heilige Vincentius a Paulo, circa 1947 gerealiseerd door beeldhouwer Achilles Moortgat.


ID: 35695 | Bouwkundig element

Godshuis voor ouderlingen

Kerkham 3 (Destelbergen)
Godshuis voor ouderlingen, gesticht op 6 november 1843 door L.A. Huyttens en F.C. van Tieghem. Lang rechthoekig alleenstaand bakstenen gebouw met lichte neoclassicistische inslag, achter een ommuurde voortuin. Dubbelhuis met twee bouwlagen van dertien traveeën op souterrain, onder zadeldak. Haakse achteraanbouw met kapel op de bovenverdieping voorzien van rondboogvensters. Neogotische Piëtakapel uit 1871 opgericht links in de voortuin tegen de omheiningsmuur.


ID: 41777 | Bouwkundig element

Hospice Vervoort van 1871

Michel Theysstraat 7 (Diest)
Langs de Demer gebouwd tweeverdiepingshuis in neoclassicistische stijl, gedateerd 1871.


ID: 41773 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Sint-Janstraat 37 (Diest)
Hoekhuis met twee verdiepingen uit de 17de-18de eeuw. Zadeldak, nog ten dele met tichelen afgedekt.


ID: 78078 | Bouwkundig element

Klein begijnhof

Kleine Dijk 21-26, 28-31, 32 (Diksmuide)
Groep kleine huisjes na de Eerste Wereldoorlog gebouwd voor oorlogsweduwen met steun van het Nederlands-Belgisch hulpfonds "Steun aan België" of de "Stichting van Wezel".


ID: 78088 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel en vier pesthuisjes

Koning Albertstraat 28-34 (Diksmuide)
Wederopbouw ter vervanging van de vooroorlogse Kleine Heilige Geestkapel met aansluitend woongelegenheid voor een achttal arme vrouwtjes, die als compensatie dagelijks een paternoster moesten bidden in de Heilige Geestkapel. Deze stichting zou teruggaan op de 15de eeuw. De kapel werd kleinschaliger heropgebouwd, nu met driezijdige koorsluiting en kleine sacristie. Stilistisch wordt gekozen voor de regionale baksteentraditie met referentie aan de laatgotiek. Samenstel van vier smalle huisjes onder doorlopend zadeldak, in spiegelbeeldschema. Verzorgde verankerde baksteenbouw met tuitgevels met aandaken en vlechtingen.