Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

153 resultaten


ID: 11618 | Bouwkundig element

Schans XV

Moerelei 155 (Antwerpen)
"Schans XV" van 1912, ingericht als restaurant naar opdracht van L. Van Laere van 1986. Deels met klimop begroeide betonbouw met getoogde muuropeningen.


ID: 10754 | Bouwkundig element

Fort Noordkasteel

Oosterweelsteenweg (Antwerpen)
Restanten van de noordelijke citadel van 1864, het zwaartepunt van de 15 kilometer lange vestingwerken van Brialmont van 1862, die grotendeels verdwenen na havenuitbreidingen.


ID: 11468 | Bouwkundig element

Fort VIII

Schansstraat (Antwerpen)
Laatste fort van de vooruitgeschoven fortengordel rond Antwerpen naar ontwerp van A.H. Brialmont, voltooid in 1868.


ID: 306171 | Bouwkundig element

Fort Sint-Filips

Scheldelaan (Antwerpen)
Fort Sint-Filips werd tussen 1870 en 1881 gebouwd naar ontwerp van Henri Alexis Brialmont ter vervanging van een ouder aarden fort uit de 16de eeuw, gebouwd door Alexander Farnese. Het fort ligt op een strategische plek in een bocht van de Schelde.


ID: 216067 | Bouwkundig element

Schans XVII

Sint-Bernardsesteenweg (Antwerpen)
Schans XVII is een betonnen pantserschans uit de binnenste fortengordel van de vesting Antwerpen, gebouwd in de periode 1906-1914. De schans maakt deel uit van het landschap gevormd door de domeinen 'Klaverblad' en 'Cleydael'.


ID: 135262 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Bosbeek en De Houw

As, Niel-bij-As (As), Opoeteren (Maaseik), Opglabbeek (Oudsbergen)
De Bosbeekvallei is ingesneden in het Kempens plateau, plaatselijk tot 30m diep en is uitgesproken asymmetrisch. De Bosbeek kronkelt in vele meanders naar de Maas. In het alluvium rond de beek komen laagveengebieden voor. Het uitgesproken reliëf met bijhorende vochtgradiënt ligt aan de basis van een gediversifieerde begroeiing met oa. zegge, riet, graslanden, ruigtes, moerassen en broekbossen. In de hooi- en weilanden waren vele grachten aanwezig voor ontwatering en periodieke bevloeiing. In de vallei lagen diverse molens. Verder van de vallei verwijderd treft men in een meer open landschap weilanden aan en akkers op het plateau. Het gehucht De Houw heeft een langgerekte vorm en ligt in een zijdal van de Bosbeekvallei. In dit gehucht zijn nog vele bouwkundig waardevolle elementen aanwezig zoals hoeves, kapellen en kruisen.


ID: 305915 | Archeologisch geheel

Schans van Niel-bij-As

Schansbroek (As)
De schans van Niel-bij-As is opgericht in 1638. De schans is met een rechthoekige vorm weergegeven op de Ferrariskaart (1775).


ID: 301311 | Archeologisch geheel

Middenneolithische site Hermansheuvel

Struikstraat (Bekkevoort)
De middenneolithische site op de Hermansheuvel is een Michelsbergnederzetting in een voor die periode kenmerkend aardwerk, waarvan de grachten goed bewaard zijn gebleven. In het verleden werden hier bovendien grote concentraties lithische artefacten aangetroffen.


ID: 305917 | Archeologisch geheel

Schans van Korspel

Groenhoekstraat (Beringen)
De schans van Korspel bevindt zich ten noorden van het dorp Korspel in Beverlo, een deelgemeente van Beringen, en is gelegen ten zuiden en ten westen van de Groenhoekstraat. De Grote Beek ligt circa 500 meter ten noorden van de schans, de Waterloopstraat direct ten zuiden van de schans.


ID: 201044 | Bouwkundig element

Fort van Haasdonk

Bankstraat 3X (Beveren)
Het fort van Haasdonk is een betonnen pantserfort uit de buitenste fortengordel van de vesting Antwerpen, gebouwd in 1906-1914. In die periode werd de buitenste fortengordel met 25 forten en schansen uitgebreid, waaronder het fort van Haasdonk. De vesting Antwerpen bereikte toen haar maximale uitbreiding.