Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

149 resultaten


ID: 58753 | Bouwkundig element

Kantoor voor toerisme, politiecommissariaat en openbare toiletten

Zeedijk-Knokke 660 (Knokke-Heist)
Kantoor voor toerisme, politiecommissariaat en openbare toiletten op het Lichttorenplein. Gebouwd in 1956 naar ontwerp Lucien Coppé in een sterk modernistische stijl.


ID: 16479 | Bouwkundig element

Vissershuis

Anjelierenlaan 3, Tulpenlaan 46 (Koksijde)
Lage, langgestrekte visserswoning van witgekalkte baksteen met gepikte plint, in kern opklimmen tot de periode 1855-1865. Indeling van links naar rechts: schuurtje met dorsvloer, stal oorspronkelijk voor de muilezel en de konijnen, woongedeelte van drie traveeën, en aanbouwsel zogenaamd pannenkot onder lessenaarsdak tegen de oostelijke zijpuntgevel. Ten westen, privaat. Witgekalkt bakstenen gebouwtje onder lessenaarsdak, opgetrokken boven de aalput.


ID: 16505 | Bouwkundig element

Dijk-Horloge

Zeedijk (Koksijde)
Het Dijk-Horloge is gelegen tegenover de Strandlaan. Zelfde horloge te Koksijde-Bad. Het bestaat uit een vierkante houten klokkenstoel onder geprofileerde kroonlijst op gedraaide hoekzuiltjes, op bakstenen pijler, uit de jaren 1930-1940.


ID: 200651 | Bouwkundig element

Hoeve Sioengoed

Beekstraat 109 (Kortrijk)
Oud hoevesite, gelegen aan de zuidelijke rand van de Kortrijkse agglomeratie. De hoeve behoorde rond 1747 toe aan het toenmalige Klooster van het Sioen binnen Kortrijk; rond 1770 wordt het klooster van Sint-Katharina als eigenaar vermeld. Stopzetting van landbouwactiviteiten in jaren 1970.


ID: 89849 | Bouwkundig element

Vlasarbeiderswoning

Leiestraat 32 (Kuurne)
Voormalige vlasarbeiderswoning gebouwd in 1879 door vlashandelaar Pieter Melsens, zie kadaster. Eenvoudige verankerde baksteenbouw onder zadeldak, bekleed met Vlaamse pannen. Gecementeerde plint. Dubbelhuis van twee traveeën + één opkamertravee en één bouwlaag.


ID: 307529 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Diksmuidestraat 21 (Langemark-Poelkapelle)
De achterin gelegen wederopbouwhoeve telt twee vrijstaande gebouwen, die omstreeks 1923 ex situ werden heropgebouwd. Tegen en nabij de hoevegebouwen zijn recentere loodsen gebouwd.


ID: 24306 | Bouwkundig element

Hoeve

Begijnestraat 18 (Ledegem)
Kleine hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken rondom een begrint erf. Erftoegang ten westen via veldweg.


ID: 24361 | Bouwkundig element

Hoeve

Rollegemstraat 178 (Ledegem)
Achterin gelegen hoeve aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1844). Losse, lage bakstenen bestanddelen rondom een geasfalteerd erf met grasperk. Erftoegang ten noorden via landweg.


ID: 307527 | Bouwkundig element

Fabriekssite Marie Thumas

Kolonel Begaultlaan 7-19, 45 (Leuven)
De site van de voormalige groenteconservenfabriek Marie Thumas is gelegen op de linkeroever van het kanaal Leuven-Mechelen, op korte afstand van de Leuvense binnenhaven. In de periode van 1881 tot 1884 werd een lusthof met paviljoen en een huis op de site gebouwd, in opdracht van Stephanus Edmondus Desiderius Thumas. In de periode 1884-1977 evolueerde dit ensemble tot een fabriekssite van zodanige grootte dat ze zich al in het begin van de 20ste eeuw als belangrijkste bedrijf en sterkste merknaam op het vlak van groenteconserven in België mocht beschouwen. Het betreft een beeldbepalende fabriekssite die momenteel bestaat uit een fabriekshal met magazijn, uitbreidingen onder sheddaken met onder andere een blikmagazijn en een voormalige smederij ten zuidwesten van de fabriek. Ten noordwesten ligt het bij de fabriek horende sociaal gebouw.


ID: 308494 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

François Blauweweg 1 (Lichtervelde)
Hoeve met losstaande bestanddelen van verankerde baksteen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom bekiezeld erf met grasplein en treurwilg. Bereikbaar ten westen via hek tussen bakstenen pijlers, waarnaast rij populieren.