Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

149 resultaten


ID: 51685 | Bouwkundig element

Station Lichtervelde met lampisterie en hekwerk

Statieplaats 3-5 (Lichtervelde)
Het station ligt op de kruising van de spoorlijnen Brugge-Kortrijk en Gent-Veurne-De Panne. Dit derde station van Lichtervelde werd in 1912-1914 gebouwd en na een gedeeltelijke vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog identiek hersteld. Het ensemble bestaat uit het langgestrekte stationsgebouw met stationschefwoning en de lampisterie annex toilettengebouwtje. Binnen de standaardtypologie van stationsgebouwen (staatstype ‘1895') is dit station uitzonderlijk door zijn omvang, het materiaalgebruik van grijze machinale strengperssteen en de tegeltableaus met afbeelding van de Lichterveldse paardenmarkt. Ook het gietijzeren hekwerk tussen de lampisterie en de gesloopte goederenloods is bewaard.


ID: 33732 | Bouwkundig element

Hoeve Wagenmakershof

Oostwinkeldorp 1 (Lievegem)
Hoeve met losse bestanddelen. Boerenwoning ingeplant achter boomgaard. Bakstenen woning van zes traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Ten zuidwesten, bakstenen bedrijfsvleugel met pannen zadeldak; omlijst gevelnisje met Sint-Antoniusbeeld in de straatpuntgevel.


ID: 17885 | Bouwkundig element

Steegbeluik

Kouter 43-67 (Lokeren)
Achterin gelegen steegbeluik uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met smalle toegang in de linker travee van een anderhalf huisje aan de straatkant.


ID: 17887 | Bouwkundig element

Steegbeluik

Kouter 97-105 (Lokeren)
Achterin gelegen steegbeluik van 1908 (mondelinge bron) met toegang op straatbreedte. Verankerde bakstenen huisjes van twee traveeën in spiegelbeeldschema, anderhalve bouwlaag en zadeldak.


ID: 17889 | Bouwkundig element

Pleinbeluik 't Hofken van Van Eetvelde

Lindestraat 14-28 (Lokeren)
Ruim pleinbeluik uit eerste kwart 20ste eeuw, met smalle straattoegang in linker travee van een anderhalf huis met gewijzigde voorgevel. Onrechtstreekse, geknikte toegang via een deels verharde koer met gietijzeren armpomp.


ID: 17991 | Bouwkundig element

Burgerhuis en pleinbeluikje

Schoolstraat 46 (Lokeren)
Burgerhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën afgedekt met een zadeldak uit de 18de eeuw met bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint met aanpassingen uit de tweede helft van de 19de eeuw en uit de 20ste eeuw. Haaks tegen de achtergevel bevindt zich een bakstenen woning met daarachter een klein pleinbeluikje.


ID: 80162 | Bouwkundig element

Villa Godelieve

Kolonie 50 (Lommel)
In een ruime tuin gelegen woning van drie traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak, uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 28032 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Turkije 10 (Maarkedal)
Semigesloten hoeve, vermoedelijk teruggaand op het vroeger Hof ten Helleputte. Deels gekasseid verhard erf met rechthoekig bloemenperk op vroegere mestvaalt voor de stallen. In U-vorm aan de straat opgerichte bakstenen gebouwen onder snijdende pannen zadeldaken met verschillende nokhoogte. Anker met jaartal 1833 verwijst wellicht naar toenmalige gedeeltelijke heropbouw van de hoeve.


ID: 200396 | Bouwkundig element

Mijnwerkerswoning

Marie Joséestraat 3 (Maasmechelen)
Mijnwerkerstweewoonst van 1925 gebouwd midden in de oudste Eisdense mijnwerkerscité. Tuinwijkarchitectuur in de zogenaamde cottage stijl.


ID: 303879 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Prinsessenhof

Gasthuisstraat 51 (Merchtem)
U-vormige ingeplante gesloten hoeve met langsschuur minstens teruggaand tot het vierde kwart van de 19de eeuw, boerenhuis en de in L-vorm aansluitende stallen heropgebouwd in 1935.