Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

332 resultaten


ID: 39117 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Watermolencomplex Wielant

Vollezelestraat 32 (Galmaarden)
Reeds vermeld in 1474, heden hoeve met aanhorigheden uit 18de en 19de eeuw. Boerenhuis met anderhalve verdieping en een zadeldak. Voor de molen is de woelkom bewaard. Rondom de molen bestaat de vallei uit percelen gras- en weiland. De voetweg op de rechteroever van de Mark werd verhard en is nog steeds in gebruik.


ID: 200750 | Landschappelijk element

Kasseiweg Lange Munte

Staatsbaan (Gavere), Lange Munte (Oosterzele)
Deze 4 kilometer lange kasseiweg werd aangelegd kort voor de Tweede Wereldoorlog met mozaïekkasseitjes in een boogverband en verbindt de dorpskom van Scheldewindeke met de weg Gent – Brakel.


ID: 300043 | Landschappelijk element

Kasseiweg Heide

Aardseweg (Geel), Heide (Retie)
De kasseiweg met recht tracé, aangelegd circa 1909, doorkruist het zuidelijk punt van Retie van oost naar west en eindigt net over de grens met de gemeente Geel.


ID: 307677 | Landschappelijk element

Kasseiweg Araanstraat

Araanstraat (Geetbets)
De kasseiweg genaamd Araanstraat in Geetbets, was lange tijd een stukje op het traject van de ‘Weg op Halen’, een verbindingsweg tussen Zoutleeuw en Halen. Deze verbindingsweg werd stapsgewijs verhard. Tegen 1890 was het traject tot Halen helemaal gekasseid, inclusief de Araanstraat.


ID: 135389 | Landschappelijk geheel

Moervaartdepressie

Mendonk, Sint-Kruis-Winkel (Gent), Zaffelare (Lochristi), Eksaarde (Lokeren), Moerbeke (Moerbeke), Sinaai (Sint-Niklaas), Kemzeke, Stekene (Stekene), Wachtebeke (Wachtebeke)
De Moervaartdepressie, met aan de noordelijke zijde de dekzandrug Verrebroek-Gistel en aan de andere zijde de langzamer hogerop hellende gronden en de Zuidlede als fysische grens, is de belangrijkste structuur in dit gebied. In de depressie komen zowel graslandcomplexen, boscomplexen als mozaïeklandschappen voor. Elk heeft zijn typerende ontginningsstructuur. De Moervaartdepressie is omwille van zijn laaggelegen gronden niet bebouwd geworden in historische tijden. Door het onbebouwd karakter van het gebied is het bouwkundig erfgoed voornamelijk gesitueerd aan de noordelijke en zuidelijke grens van het gebied, zoals Moerbeke en in het zuiden de Kruiskapel.


ID: 301358 | Bouwkundig element

Gevelwand Begijnengracht

Begijnengracht 41-59, 65-89, 93-115, 71A, Hoogstraat 162 (Gent)
De zuidzijde van de Begijnengracht, één van de oude uitvalswegen van Gent, heeft vrij diepe percelen en vertoont nog de oudste bebouwing met verschillende topgevels en oude kernen opklimmend van de 15de tot de 18de eeuw.


ID: 83643 | Bouwkundig element

Steegbeluik

Berouw 66-78, 104 (Gent)
Dubbel steegbeluik met gemeenschappelijke toegang. Van het beluik kwam in 1857 de rechtersteeg klaar, terwijl de huidige toegang, samen met de linkersteeg dateren van 1860. Beide delen van beluik met eigen karakter.


ID: 301535 | Bouwkundig element

Blekersdijk en omgeving

Blekersdijk, Reke (Gent)
De Blekersdijk, met in het verlengde Reke, is gelegen aan de Leie. De beboomde straat wordt gekenmerkt door een gebogen tracé en 19de-eeuwse bebouwing.


ID: 19117 | Bouwkundig element

Huizenblokken

Doornzelestraat 43-49, 59-65 (Gent)
Nummer 43 tot 49, 59 tot 65. Twee parallelle huizenblokken met sobere bakstenen arbeidershuizen met twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak, uit eind 19de eeuw.


ID: 301408 | Bouwkundig element

Ketelpoort, Tavernierstraat, Tiebaertsteeg, Nederkouter en Savaanstraat

Frans Tavernierstraat, Ketelpoort, Nederkouter, Savaanstraat, Tiebaertsteeg (Gent)
Het stadsgezicht omvat de Ketelpoort en Frans Tavernierstraat en een deel van de Tiebaertsteeg, Ketelvest, Savaanstraat en Jeruzalemstraat en wordt doorsneden door een deel van de Nederkouter en wordt voornamelijk gekenmerkt door burgerhuizen.