424 resultaten
ID: 81785 | Bouwkundig element
Vichteplaats 46-48 (Anzegem)
Volledig omwalde site, toegankelijk via relatief korte, gekasseide dreef uitgevend op bakstenen boogbrug, met op het einde imposant poortgebouw. Omwald opperhof met kasteel op motte. Neerhof met woonhuis, stalvleugel, schuur en duiventoren.
ID: 207448 | Bouwkundig element
Autvijverstraat 2 (Ardooie)
Neerhof van het voormalige kasteel van Autvyver, voornamelijk bestaande uit 19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen, met duiventoren minstens opklimmend tot de 18de eeuw en cichorei-ast uit het interbellum.
ID: 75393 | Bouwkundig element
De Brulen 25 (Arendonk)
In 1914 gebouwde voormalige directeurswoning van de Poeierfabriek, met duiventoren en paardenstallen.
ID: 76822 | Bouwkundig element
Bollebeekstraat 2 (Asse)
Typisch Brabantse hoeve met huidig gebouwenbestand opklimmend tot de 17de en 18de eeuw. Het complex werd beschermd als monument en maakt bovendien deel uit van het beschermde dorpsgezicht in Bollebeek-centrum.
ID: 76239 | Bouwkundig element
Beekstraat 18, 18A (Assenede)
Oorspronkelijk één voormalige brouwerijsite met brouwershuis, paardenstallen, duiventorentje en brouwerijgebouwen in een beboomde tuin, nu van de straat afgesloten door een indrukwekkend ijzeren hekwerk tussen betonnen pijlers in imitatieboomstammen. Bij de optekening op het kadaster in 1830 reeds gekend als brouwerij Van Brussel.
ID: 76247 | Bouwkundig element
Beekstraat 19 (Assenede)
Villa in cottagestijl, ingeplant in een grote beboomde tuin met vijver, gebouwd in 1928 door de brouwersfamilie Van Acker. Naar verluidt werd de tuin reeds aangelegd in 1911, de bijgebouwen met toilet en duiventorentje zijn 1915 gedateerd.
ID: 79042 | Bouwkundig element
Bouvriestraat 11 (Avelgem)
Historische hoeve "Goed te Bouvrie". Centrum van de belangrijke "heerlijkheid van Bouvrie", die afhing van het Oud Kasteel van Kortrijk. Eerste vermelding in het midden van de 15de eeuw als eigendom van de heer van Gruuthuse die het verpachtte. Twee bakstenen hekpijlers. Stal, dwarsschuur, paardenstal, wagenhuis, restanten van ast en poortgebouw van twee bouwlagen met geïncorporeerde duiventoren. Deels bewaarde omwalling. Verschillende gebouwen op het erf worden getypeerd door muurvlechtingen en het gebruik van Doornikse steen voor plint, negblokken of hoekkettingen.
ID: 79043 | Bouwkundig element
Doorniksesteenweg 388 (Avelgem)
Historische hoeve zogenaamd "Hof van Ename" of "Hof van Bossuit". De heuvelrug waarop de hoeve is ontstaan, was reeds bewoond in de Romeinse tijd, als centrum van een villa. Woonhuis ten oosten, dubbele dwarsschuur te noorden, cichorei-ast en voormalig open wagenhuis ten westen. Beeldbepalende poortdoorgang met geïncorporeerde duiventoren. Ten zuiden, stalvleugels. Bewaarde kasseiweg. Vervallen kapelletje. Onderkelderd dubbelhuis met laag volume van veertien traveeën van gewitte baksteen met getrapte fries. Bij deur nisje met heiligenbeeld.
ID: 89042 | Bouwkundig element
Mexicostraat 3 (Beernem)
Hoeve van het langgeveltype volgens jaarsteen te dateren 1866. Het erf is toegankelijk via een smeedijzeren hekken bevestigd aan overhoeks geplaatste hekkenpijlers met driehoekige bekroning. Ten oosten van het heraangelegd erf een boerenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen mansardedak. Geïntegreerde stal en schuur onder pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw waarvan de eindgevel voorzien is van aanvliegopeningen voor duiven.
ID: 11773 | Bouwkundig element
Bisschopslaan 1 (Beerse)
Vrijstaand herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd zadeldak; iets lagere noordelijke uitbouw; zuidelijke vleugel van 1960 onder plat dak.