Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

519 resultaten


ID: 135146 | Landschappelijk geheel

IJzervallei tussen Roesbrugge-Haringe en Elzendamme en de vallei van de Poperingevaart

Beveren, Hoogstade, Stavele (Alveringem), Roesbrugge-Haringe (Poperinge), Oostvleteren, Westvleteren (Vleteren)
Dit gebied wordt gestructureerd door de valleien van de Ijzer en de Poperingevaart. De Ijzer kent stroomopwaarts van Elzendamme een natuurlijk meanderend verloop in een diep ingesneden vallei. Door hun lage ligging zijn de aangrenzende gronden bij deze waterlopen zeer vochtig en kunnen ze bijna enkel als grasland gebruikt worden. Deze graslanden zijn door overstromingen, door hun historisch permanente karakter en door het hooilandbeheer floristisch en (avi)faunistisch zeer waardevol. De hoeves zich buiten de vallei, soms vlakbij de rand, en zijn omgeven door akkerland op deze drogere gronden. De kerken van Westvleteren, Beveren, Roesbrugge-Haringe en Stavele (in mindere mate) bevinden zich net boven de valleirand. Elzendamme zelf was dankzij haar gunstige ligging bij de samenvloeiing van Ijzer en Poperingevaart tijdens de middeleeuwen en later een bloeiende nederzetting.


ID: 15933 | Bouwkundig element

Hoeve Heerlijkheid van Rimini

Elzendammestraat 5 (Alveringem)
Midden weiland gelegen hoeve binnen de buitenste wal (gedempt) van de voormalige heerlijkheid. Losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom verhard erf met ten noorden de binnenste wal van vermeld kasteel. Ten noordoosten, boerenhuis van vier traveeën + twee rechter opkamertraveeën en één bouwlaag onder gebogen, doorlopend zadeldak (mechanische pannen) met hanggoot, uit de tweede helft van de 18de eeuw (?). Ten zuiden, stalgebouw. Alleenstaand bakhuis van 1912 volgens bewoners.


ID: 16129 | Bouwkundig element

Hoeve Eversam

Eversamstraat 10 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve, zogenaamd "Eversam", met losse bestanddelen, waarvan de naam verwijst naar voormalige hofstede, eens deel uitmakend van de ten noorden ervan gesitueerde historische abdij van Eversam, aldaar gesticht in 1091 door Walbertus, kanunnik van Kassel. Boerenhuis van oorspronkelijk acht, thans tien traveeën onder meer een drie traveeën brede opkamer rechts en één bouwlaag onder gebogen zadeldak uit de 18de eeuw. Ten oosten van het boerenhuis: stalling uit het vierde kwart van de 19de eeuw, met aanleunende dwarsschuur. . Siertuin voor het huis met aflijnend voetpad samengesteld uit schorren en grafsteen. Grote vaalt omzoomd met gekasseid pad. Bakstenen brug over gedempte wal: vierkante bakstenen hekpijlers met gesmeed ijzeren hek (18de eeuw ?).


ID: 15896 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hondschootestraat 23 (Alveringem)
Hoeve met L-vormige opstelling van de lage hoevegebouwen rondom onverhard erf; vaalt gekasseide en met bakstenen verharde stoepen. Inplanting ten oosten van en binnen de tweede voormalige omwalling van het zogenaamde "Kasteelhof" waarvan volgens bewoners het vermoedelijk deel uitmaakte van het neerhof.


ID: 15830 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Walle

Kaatsspelstraat 29 (Alveringem)
Sterk verbouwde hoeve met willekeurige opstelling van de gebouwen gelegen op einde van Kaatsspelstraat, binnen grote omwalling van voormalige kasteel "Decat" (?). Witgekalkte, geblokte pijlers met bolvormig topstuk markeren de inkom.Boerenhuis zonder noemenswaardigheid, volgens de bewoners opgetrokken in 19de-20ste eeuw met afbraakmateriaal van vermeld kasteel. Ten zuidoosten ervan, voormalig koetshuis, thans gebruikt als stal; sporen van drie rondboogpoorten; sterk gewijzigd. Ten noordoosten van woonhuis, gebouw (voormalig, ingekort boerenhuis ?) van ongeveer vier traveeën


ID: 15927 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Kasteeldreef 2 (Alveringem)
Ten zuidoosten van de kerk en aan geasfalteerde veldweg zogenaamd "Kasteeldreef" gelegen hoeve; losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldak rondom begrint, rechthoekig erf. Ten noorden, boerenhuis met achterliggende boomgaard aan veldwegelzijde afgezet met doornhaag. Woonhuis van vier traveeën + twee traveeën tellende linker opkamer, en één bouwlaag onder licht gebogen, doorlopende zadeldak (nok loodrecht op de veldweg, Vlaamse pannen) met hanggoot, gedateerd 1805. Ten oosten, stalling met rechts aanleunende, sterk verbouwde dwarsschuur met wagenhuisgedeelte


ID: 11273 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel  Boekenberg met park

Gouverneur Holvoetlaan 28 (Antwerpen)
Landhuis, in kern opklimmend tot de eerste helft van de 16de eeuw, werd tussen 1751 en 1755 in rococostijl herbouwd en is gelegen in het gelijknamig park.


ID: 11634 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Schoonselhof

Krijgsbaan 100 (Antwerpen)
Het kasteeldomein met hoeve waarvan de oorsprong opklimt tot de 14de- en 16de eeuw, werd in 1911 door de stad Antwerpen aangekocht, ingericht als stedelijke begraafpark, in 1921.


ID: 10810 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Reigersbosdreef 3 (Antwerpen)
Tijdens de 19de eeuw aangepast woonstalhuis met kern opklimmend tot de 17de eeuw, behorend tot het kasteeldomein Reigershof.


ID: 11400 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein De Bist

Veltwijcklaan 252 (Antwerpen)
In sterk beboomd landschapspark met centraal grasperk gelegen neoclassicistisch kasteel, met ten zuidoosten een aan de straat palende hoeve en een achtzijdig paviljoentje. Opgericht in 1873.