Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

96 resultaten


ID: 28586 | Bouwkundig element

Stedelijke Openbare Bibliotheek en zonnewijzer

De Biesestraat 4 (Ronse)
Modern en zeer functioneel gebouw naar ontwerp van 1959/ 1962-1963 van de architecten D. Craet en A. Lequesne op de plaats van het in 1962 gesloopte weeshuis.


ID: 42758 | Bouwkundig element

Domein abdij van Averbode

Abdijstraat 1 (Scherpenheuvel-Zichem), Averboodsebaan (Tessenderlo)
Circa 1125 gesticht door Arnold II, graaf van Loon. Als ligging voor de abdij van Averbode werd de heuvelrug tussen Langdorp en Tessenderlo gekozen, die de bekkens van de Grote Nete en de Demer scheidt.


ID: 14377 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van 's Gravenwezel

Sint Jobsteenweg 64 (Schilde)
Vierkant waterslot uit de 15de - 17de eeuw, binnen vierkante omwatering en neerhof met U-vormige aanhorigheden, landschapspark naar ontwerp van B. Gaine.


ID: 14992 | Bouwkundig element

Decanale kerk Sint-Niklaas

Grote Markt 48 (Sint-Niklaas)
Ruime, in hoofdzaak gotische kruisbasiliek ten oosten van het marktplein, geprangd tussen huizenrijen. Het voormalige kerkhof is na talrijke inkrimpingen in de loop der eeuwen verwijderd in 1810 en heden omgevormd tot parkeergelegenheid.


ID: 23073 | Bouwkundig element

Pastorie van de Sint-Laurentiusparochie

Burggracht 3-5 (Sint-Truiden)
Ommuurde witherenpastorie gelegen aan de thans gedempte burggracht. Tot 1822 was de parochie onder patronaat van de witheren van de abdij van Averbode.


ID: 23174 | Bouwkundig element

Rentmeestershuis van het Sint-Servaaskapittel van Maastricht

Zepperen-Dorp 12 (Sint-Truiden)
Verblijfplaats van de kanunnik-rijproost, vertegenwoordiger van het kapittel. Herenhuis met hoevegebouwen, achteruit gelegen ten opzichte van de straat, ten oosten van de kerk.


ID: 87103 | Bouwkundig element

Zonnewijzer

Kanegem-Dorp (Tielt)
Zonnewijzer, geplaatst in een plantsoentje ten zuiden van de kerk. In 1985 geschonken door Killingworth Village, ter ere van "Kanegem Bebloemd". Bronzen horizontale zonnewijzer bevestigd op blauwe natuurstenen plaat, geplaatst op lage bakstenen sokkel. Vermelding op naamplaatje: "PRESENTED TO KANEGEM / BY / KILLINGWORTH VILLAGE / 23RD JULY 1985" .


ID: 86905 | Bouwkundig element

Zonnewijzer

Stedemolenstraat (Tielt)
Zonnewijzer, opgesteld op het beboomd driehoekig grasperkje ter hoogte van het kruispunt met de Volderstraat. Voorheen opgesteld op het Polenplein en bij de modernisering van dit plein in de jaren 1990 overgebracht naar de huidige locatie.  Smeedijzeren equatoriale zonnewijzer opgesteld in cirkelvormig gekasseid vloertje.


ID: 37125 | Bouwkundig element

Begijnenhuis

Sint-Catharinastraat 7 (Tongeren)
Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gedateerd 1652.


ID: 12045 | Bouwkundig element

Decanale kerk Sint-Pieter en Sint-Barbara

Grote Markt (Turnhout)
Georiënteerde pseudo-basiliek, met vroeggotische kern uit de 13de - 14de eeuw, hooggotisch koor en transept, renaissancistische kruisingstoren, schip en zijbeuken in classicistische stijl.