Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

96 resultaten


ID: 12027 | Bouwkundig element

Postkantoor

Grote Markt 39-40 (Turnhout)
Dit postkantoor met eclectische pronkgevel en elementen uit de neo-Vlaamserenaissance en de art nouveau werd opgetrokken in 1899, naar een ontwerp van architect F. Tondeur.


ID: 16997 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met tuin

Kerkhoek 4 (Veurne)
Zuidelijk georiënteerd gebouw in regionale Vlaamse-renaissancestijl ten zuiden van de kerk. Met bomen afgezoomde omwalling bewaard ten noorden en ten zuiden; omsluit ook de tuin. Bakstenen toegangsbruggetje ten noorden. Voorheen refugium van de Veurnse Sint-Niklaasabdij. Hoofdkwartier van koning Albert tijdens de eerste wereldoorlog zie opschrift van muurplaat rechts van toegangsbrug.


ID: 16812 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Sint-Niklaasplaats (Veurne)
Parochiekerk gelegen tussen Appelmarkt, Sint-Niklaasplein en Kaatsspelplaats met dominerende westtoren. Oudste vermelding van 1120. Tot de Franse Revolutie bediend door monniken van de Sint-Niklaasabdij. Baksteenbouw; gebruik van ijzerzandsteen voor onderbouw van zuidelijke zijbeukgevel; kalksteen voor lagen afgewisseld met baksteen in noordelijke zijbeukgevel en zuidelijke transeptgevel, voor grootste gedeelte van zuidelijke zijbeukgevel en voor bovengedeelte van westportaal; Doornikse steen voor onderbouw van laatstgenoemde.


ID: 88474 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Petrus en Paulus

Kerkstraat (Waasmunster)
Vrijstaande kerk ingeplant aan de oostelijke straatzijde tegenover een weinig uitgesproken plein, voorheen met deels omringend kerkhof. Een driebeukige romaanse kruiskerk van Doornikse kalksteen, werd eind 15de-begin 16de eeuw in laatgotische stijl verbouwd. Later hadden nog enkele 18de- en 19de-eeuwse verbouwingen plaats. Er zijn echter ook aanwijzingen gevonden voor het bestaan van een eerste romaans eenbeukig kerkje.


ID: 32591 | Bouwkundig element

Hoeve Borgwinning

De Borgt 1 (Wellen)
Bakstenen poortgebouw uit de 19de eeuw en recent gerestaureerd bakstenen woonhuis achteraan het erf.


ID: 41207 | Bouwkundig element

Kasteel

de Merodedreef 128 (Westerlo)
Alleenstaand kasteel met neo-Vlaamse-renaissanse-inslag, opgetrokken circa 1929 naar ontwerp van E. Goethals en gelegen in omringend park.


ID: 43650 | Bouwkundig element

Beddermolen en molenaarswoning

Molenwijk 72-74 (Westerlo)
De Beddermolen is een Kempische houten korenwindmolen van het type standaard met open voet, die opgericht werd in 1723 na het afbranden van de bestaande standaardmolen. Na een brand in 1967, werd de molen in 1981 heropgebouwd door de Kempense molenbouwers Rik Caers uit Retie naar plannen van architect Paul Gevers, met behoud van zoveel mogelijk van de molenkast. De molen vormt een ensemble met de bijhorende staande wip, molenaarswoning met erf, schuur, stal, losstaand bakhuis, wegenis en weiland.


ID: 1829 | Bouwkundig element

Molenhuis en jeneverstokerij Hof van Breedam

Mechelsesteenweg 392 (Willebroek)
U-vormig ingeplant woonhuis, wagenhuis en jeneverstokerij met oudere kern, vermoedelijk na 1930 grondig aangepast.


ID: 14600 | Bouwkundig element

Brouwerij De Valk

Herentalsebaan 197 (Zandhoven)
Neoclassicistisch burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak, uit de tweede helft van de 19de eeuw, aansluitende brouwerijgebouwen rondom een gekasseide binnenplaats.


ID: 14546 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Bergenhof met tuin

Liersebaan 87 (Zandhoven)
Neoclaclassicistisch herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, omgeven door een mooi aangelegde tuin.