Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

66 resultaten


ID: 27421 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kezelfort

Kezelfort (Oudenaarde)
Het Kezelfort is een 9 hectare groot fort van de vesting Oudenaarde, gebouwd tussen 1822-1824 als onderdeel van de Wellingtonbarrière. Het is het enige fort in de geschiedenis van Vlaanderen dat met een tegenmijnstelsel werd uitgerust. Nadat het fort vanaf 1850 buiten gebruik werd gesteld, bouwde een welgestelde familie een uitkijktoren op de voormalige fortgronden.


ID: 36874 | Bouwkundig element

Kasteel van Genoelselderen

Kasteelstraat 9 (Riemst)
Imposant H-vormig gebouw gelegen binnen een oorspronkelijk waarschijnlijk volledig ommuurd park in landschapsstijl met vijver.


ID: 28544 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Park met poortgebouw en torenruïne van de familie Snoeck

Doorniksesteenweg 15 (Ronse)
19de-eeuws park, aangelegd door de familie Snoeck en na oorlogsschade in het midden van de 20ste eeuw hertekend door landschapsarchitect Jules Buyssens in een vereenvoudigde pittoreske stijl. Park met rondweg, siervijver en waardevol bomenbestand. Bewaard dienstgebouw en artificiële torenruïne als uitzichtpunt over de omgeving met bijhorende groentekelder. Kasteeltje uit de 19de eeuw vervangen door een L-vormige villa in 1952.


ID: 28840 | Bouwkundig element

Paviljoen van Mooreghem

Muziekbosstraat (Ronse)
Zogenaamd "Paviljoen van Mooreghem", naar de eigenaar van de meeste gronden op de Muziekberg, E. Van Hoobrouck de Mooreghem, later zogenaamd "Geuzentoren". Gelegen ten noorden in het zogenaamde Muziekbos op de Muziekberg, een prehistorische getuigenheuvel.


ID: 14047 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel van Reet

Rumstsestraat 13-17 (Rumst)
Het ten zuidoosten van de dorpskern gelegen kasteel, wordt omgeven door grachten en een park.


ID: 134313 | Landschappelijk element

Domein Groenhof

Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
Domein in landschappelijke stijl waarin nog relicten van een dendrologische collectie uit de tweede helft van de 19de eeuw bewaard zijn. De Japanse tuin met typische elementen zoals ondermeer een theehuis, stapstenen en rotsen dateert uit 1929.


ID: 303412 | Landschappelijk element

Tuin van het Kasteel van Melveren

Sint-Godfriedstraat 15-21 (Sint-Truiden)
Nieuwe tuin, ontwerp van Viviane Paelinck uit 1991, bij het restant van een parkje bij het kasteel van Melveren met 18de-, 19de- en 20ste-eeuws uitzicht maar oudere kern, nu in gebruik als restaurant.


ID: 303467 | Landschappelijk element

Herenboerenparkje van hoeve Het Zwart Huis

Sint-Jansberg 27-31 (Sint-Truiden)
Relict van een 19de-eeuws herenboerenparkje. Ruïnes van een belvedère.


ID: 37579 | Bouwkundig element

Kasteel van Hamal

Hamalstraat 4, 4B (Tongeren)
Ruim omgracht kasteel, gelegen in een bijzonder gaaf bewaard landschap en park in landschapsstijl. Het park is gestoffeerd met een belvedère, een kleine pyramide en een boog.


ID: 70440 | Bouwkundig element

Gebouw Kijk Uit en protestantse kerk

Lange Molensstraat 58-60 (Vilvoorde)
Complex gebouw, in kern opklimmend tot de zestiende eeuw, grondig verbouwd en gerestaureerd, onder meer in 1936; achterin gelegen constructie, nu protestantse kerk, op het kadaster geregistreerd in 1898.