Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

66 resultaten


ID: 306605 | Bouwkundig element

Belvedèrepaviljoen

Kruidtuinlaan 2 (Wemmel)
Iets ten noordwesten van de toegang aan de J.Van Gijsellaan ligt een belvedèrepaviljoen op een heuvel. Het dateert uit het begin van de 19de eeuw.


ID: 71435 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl met gloriette

Overheulestraat 13 (Wevelgem)
Villa in cottagestijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met vooruitspringende rechtertravee gemarkeerd door loggia. Latere aanbouw aan linker- en rechterzijde. Gloriette, thans in privé-tuin achter woonhuis gelegen, doch oorspronkelijk te situeren in de tuin van het verdwenen herenhuis of "kasteel van dokter Buskaert".


ID: 205629 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Munkegoed

Munkelostraat 35 (Wingene)
De oudste vermelding van de site dateert van 1274, oorspronkelijk een landbouwontginning 'in de woestenij' toebehorende aan het klooster van Onze-Lieve-Vrouw Ter Duinen. Tijdens de godsdiensttroebelen in de tweede helft van de 16de eeuw werd het goed geplunderd en verlaten, later heropgericht. In 1796 werd het ganse domein door de Fransen aangeslagen. Volgens het kadaster organiseerde de toenmalige Brusselse eigenaar Constantinus Ophoven-Suys een grote verbouwingscampagne in 1852, toen werden de twee woonhuizen samengevoegd en verbouwd tot kasteel. Vrijstaand neogotisch kasteel ingeplant binnen een ruime parkaanleg met laat 19de-eeuwse landschappelijke kenmerken, vijver en parkboomgroepen met omliggende bossen. Aan de straat gelegen ommuurde moestuin en recentere boomgaard. Hoofdvolume van twee bouwlagen onder leien zadeldak met centrale toren met naaldspits.


ID: 210075 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hoogveld

Hoogveld 4 (Zedelgem)
Kasteeldomein en voormalig kasteel van de familie van Zuylen van Nyevelt, met bijhorende hoeve, kapel en landgebouwen gelegen in een park met bruine beuken en monumentale paardenkastanje en doorsneden met eikendreven. Omheiningsmuur met theekoepel langs de westzijde. Vanaf 1861 fasegewijs tot stand gekomen. Vanaf 1982 in gebruik als ontmoetings-, vormings- en jeugdverblijfscentrum.


ID: 134238 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa en hoeve Pardon met park

Tien Bundersweg 6-8 (Zoutleeuw)
Rond 1860 lieten de erfgenamen van Jean Pardon, stadssecretaris van Tienen, een villa en een hoeve optrekken. Een verbouwing rond 1902 in opdracht van advocaat Paul Pardon bepaalt het huidige uitzicht van de villa. De oor­spronkelijke structuur van de moes- en lusttuin, een deel van de oorspronkelijke beplantingen en een belvedère bleven bewaard.


ID: 38377 | Bouwkundig element

Villa

Staatsbaan 19 (Zulte)
Villa in decoratieve baksteenarchitectuur met speelse, grilige vormgeving, gebouwd circa 1920.