Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1986 resultaten


ID: 130979 | Landschappelijk element

De Kerkelinde

Kerkdijk, Rodenbachlaan (Pelt)
De Kerkelinde, een Hollandse linde (Tilia europaea (x)), bevindt zich nabij het kruispunt van de Kerkdijk met de Rodenbachlaan en staat ten westen van de parochiekerk Sint-Martinus.


ID: 306247 | Landschappelijk element

Valse christusdoorn als vredesboom

Lille Dorp (Pelt)
Op het pleintje tussen de kerk en het voormalige gemeentehuis staat een jonge christusdoorn (Gleditsia triacantos). Deze boom is aangeplant als vervanging van de oorspronkelijke vredesboom (ook een christusdoorn).


ID: 133253 | Landschappelijk element

Twee opgaande linden als herdenkingsbomen

Lindestraat (Pelt)
Op een grasveld langs de Lindestraat werden twee opgaande lindes geplant. Een herdenkingsplaat uit 2002 vermeldt dat de bomen opgedragen zijn aan de herinnering van de Lilse mijnwerkers. De omvang van de bomen doet echter vermoeden dat de bomen al eerder werden aangeplant.


ID: 133250 | Landschappelijk element

Schermlinde bij Huis De Kompen

Schutterijstraat 2 (Pelt)
Zomerlinde op het erf van de voormalige boerderij en herberg De Kompen. De linde werd aangeplant als scherm- of schaduwboom bij een losstaand bakhuis dat ondertussen is verdwenen.


ID: 133251 | Landschappelijk element

Eik als kapelboom bij Huis De Kompen

Schutterijstraat 2 (Pelt)
In de hoek van het voormalig boederijerf van Huis De Kompen werd een opgaande eik geplant. Oorspronkelijk was er een kleine boomkapel aanwezig. Met de heraanleg van de Schutterijstraat en de aanleg van de Kaulillerweg werd een Mariagrot van de tegenoverliggende hoek van de Schutterijstraat verplaatst naar de voet van de kapelboom.


ID: 130733 | Landschappelijk element

Kapelhof met tien opgaande winterlinden

Bosstraat (Pepingen)
Tien opgaande lindes sieren de kapelhof bij de Onze-Lieve-Vrouw ter Lindenkapel. Het zijn, voor de regio, eerder zeldzame winterlindes die hier zijn aangeplant. Het betreft hier hoogstwaarschijnlijk een plaats waar reeds lange tijd lindebomen aanwezig zijn. De huidige generatie lindes is het resultaat van het steeds opnieuw vervangen ervan. Mogelijk gaat er een boomverering vooraf aan de Onze-Lieve-Vrouwverering en werd de plek gerecycleerd bij het kerstenen van onze gewesten.


ID: 302473 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Devalckeneer-Pilette met tuin

Hoesnaek 53-55 (Pepingen)
Het neoclassicistisch landhuis, ook herenhuis Devalckeneer-Pilette genoemd, met omliggend domein kreeg begin 20ste eeuw zijn huidige uitzicht. Rondom het landhuis werd een informele tuin aangelegd met enkele monumentale en zeldzame bomen en een eind 19de-eeuws tuinpaviljoen.


ID: 134757 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein ten Dael

Hondzochtstraat 62-66, 62A (Pepingen)
Classicistisch landhuis uit de 18de eeuw met hoeve en bijgebouwen, aangepast in de 19de eeuw, omgeven door een riant, kunstmatig 'rivierlandschap', één van de oudste landschappelijke parken van België, gecreëerd circa 1800.


ID: 76338 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Puttenberg

Puttenberg 1 (Pepingen)
19de-eeuwse ijskelder van een nu verdwenen neogotisch kasteel omgeven door een kasteeldomein van feodale oorsprong, tot circa 1860 met een axiaal-symmetrische structuur en een lusttuin van 2 hectare; hybridische landschappelijke aanleg, die rond 1900 werd uitgebreid tot een landschappelijk park van 3 hectare.


ID: 211621 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw met kapelhof

Beukboomstraat (Pittem)
Kapel met kapelhof, in 1929 door René Vanneste opgetrokken, naar eigen zeggen naar aanleiding van een verschijning van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. In 1960 wordt naast de kapel een torentje bijgebouwd, in 1989 voorzien van een nieuw torenuurwerk en een nieuw gegoten klok van gieter Maertens uit Leuven.