Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1987 resultaten


ID: 23413 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Claeyssens kapel met opgaande linde

Claeyssensstraat, Hooistraat (Roeselare)
Kapel volgens gevelsteen gebouwd in 1902. Rechthoekig bakstenen gebouw met driezijdige sluiting; afdekking door middel van afgewolfd zadeldak, beschaduwd door linde.


ID: 23881 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Neoclassicistisch herenhuis met tuin

Hendrik Consciencestraat 59 (Roeselare)
Herenhuis in neoclassicistische stijl gebouwd circa 1880 in opdracht van cichoreihandelaar en brouwer C. Van Canneyt. In de tuin onder meer bewaarde serre, merkwaardige Japanse notelaar en bruine beuk. Tuin omgeven door bakstenen tuinmuur.


ID: 23414 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Kruisverheffing

Izegemseaardeweg 1 (Roeselare)
Parochiekerk Heilige Kruisverheffing. Voorheen de Sint-Germanuskerk. Georiƫnteerd bedehuis. De in 1608-1628 herbouwde laatgotische pseudo-hallenkerk met kruisingstoren werd in 1786-1788 vergroot en kreeg in 1830 rondboogvensters. In 1923-1925, na verwoesting in de Eerste Wereldoorlog, heropbouw naar ontwerp van architect Louis Verstraete (Izegem), als gotische hallenkerk met dezelfde oriƫntering, echter zuidwaarts opgeschoven met als gevolg een noordoostelijke inplanting van de toren. Ten noorden van de kerk, standbeeld voor militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen naar ontwerp van A. Alliet en Heilig Hartbeeld (1929).


ID: 23449 | Bouwkundig element

Herberg Het Paradijs

Lichterveldsestraat 1C (Roeselare)
Wederopgebouwde herberg van 1920 naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare), in een omhaagde tuin met oude rode beuken; ten westen, stalling uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 130642 | Landschappelijk element

Kruispuntlinde met veldkruis

Moorseelsesteenweg, Sterrebosdreef (Roeselare)
Bij een kruispunt van wegen staat een opgaande linde voorzien van een boomkruis.


ID: 130777 | Landschappelijk element

Opgaande plataan in domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg 2 (Roeselare)
Een mooie en zwaar ontwikkelde plataan staat solitair in het park ten zuiden van het kasteel. In 2007 had de boom een stamomtrek van 525 cm, een kruindoormeter van 29 meter en een vermoedelijke hoogte van circa 40 meter.


ID: 104902 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bruulpark

Bruul, Sint-Pietersnieuwstraat (Ronse)
Stadspark, aangelegd als promenade tijdens het Franse bewind, op de Poppkaart L'Esplanade genoemd en voorzien van twee schutterswippen van Sint-Sebastiaan en Sint-Hermes. Driehoekig grasperk afgezoomd door dubbele rijen kastanjebomen en een monumentale bruine beuk. Huidige muziekkiosk gebouwd in 1966 naar ontwerp van architect J. De Weerdt. Verschillende monumenten sieren het park, namelijk een oorlogsmonument en het standbeeld Glorieux.


ID: 131396 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk in het Bruulpark

Bruul (Ronse)
In het Bruulpark, een groene oase in het historisch centrum van de stad, vlakbij de Hoge Mote, het Museum voor Textiel (MUST), de parochiekerk Sint-Hermes en de Sint-Hermescrypte, staat een monumentale opgaande bruine beuk.


ID: 303076 | Landschappelijk element

Opgaande Hollandse linde als hoekboom

Linde, Ninovestraat 235 (Ronse)
Langs de Linde, in de achtertuin van een huis, staat in de bocht van de straat en bij de hoek van een kadastraal perceel een opgaande lindeboom.


ID: 131627 | Landschappelijk element

Laag vertakte opgaande veldesdoorn

Riekestraat (Ronse)
Op een talud dicht bij de weg staat een laag vertakte veldesdoorn, ook wel eens Spaanse aak genoemd. Deze soort komt in de Vlaamse Ardennen niet zo veel voor en is gezien zijn stamomtrek van 210 cm een van de oudste in deze regio. Als autochtone boomsoort is hij belangrijk als genenreservoir en bovendien heeft hij een mooie representatieve groeivorm.