Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1988 resultaten


ID: 130884 | Landschappelijk element

Kruispuntboom De Dikke Linde

Hoogkouterstraat, Lindestraat (Sint-Lievens-Houtem)
De beschermde Dikke Linde, ook wel eens Spooklinde genoemd, staat op een kruispunt van wegen: Lindestraat, Hoogkouterstraat en Hasselt-ten-Broek, dicht bij de wijk Bussegem. De gehavende linde heeft alle kenmerken van een veteraanboom die mits goede verzorging nog lang kan blijven bestaan. De boom is omweven van spookverhalen, vandaar ook zijn naam De Spooklinde. Ook wordt de linde in verband gebracht met Jan de Lichte (Velzeke 07/04/1723 – Aalst 14/11/1748) die hier in de boom zijn schuilplaats zou hebben gehad in de 18de eeuw.


ID: 300802 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Marktplein (Sint-Lievens-Houtem)
De lindeboom vervangt een beuk die hier in 1919 geplant werd als vredesboom bij de oprichting van een oorlogsmonument ter nagedachtenis van de slachtoffers van Eerste Wereldoorlog. De nog jonge boom is door zijn standplaats vlakbij de toegang tot het kerkhof zéér beeldbepalend in het straatbeeld.


ID: 131630 | Landschappelijk element

Opgaande linde als hoekboom

Morelgem 88 (Sint-Lievens-Houtem)
Langs een voetweg en in de hoek van een perceel dat als weiland in gebruik is, staat een opgaande linde. De mooi ontwikkelde hoekboom is laag vertakt en heeft hier een beeldbepalend karakter.


ID: 131406 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Vlierzeledorp (Sint-Lievens-Houtem)
Op het dorpsplein van Vlierzele, tegenover het gemeentehuis en vlakbij de parochiekerk, staat een opgaande linde. De linde werd aangeplant als vredesboom na WOI.


ID: 305806 | Landschappelijk element

Opgaande linde als herdenkingsboom 75 jaar België

Dorpsstraat (Sint-Martens-Latem)
Aan de rechterkant van de toegang tot de kerk staat een opgaande linde, geplant als herdenkingsboom. Deze linde werd in 1905 aangeplant ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van België. Dit gebeurde onder het burgemeesterschap van Herman della Faille d' Huysse. Een verweerde arduinen gedenkplaat aan de kerkhofmuur herinnert aan dit feit.


ID: 305807 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Dorpsstraat (Sint-Martens-Latem)
De opgaande linde links van de kerk is aangeplant als vredesboom. Deze boom vervangt een linde die hier stond vanaf 1920 en geplant was als aandenken aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. De huidige linde is aangeplant in 1976, nadat de oorspronkelijke vredesboom is omgewaaid.


ID: 300402 | Landschappelijk element

Opgaande eik als vrijheidsboom

Belseledorp (Sint-Niklaas)
De jonge opgaande eik op het dorpsplein is vermoedelijk aangeplant ter vervanging van een gevelde vrijheidsboom. In het Waasland was het de gewoonte om vrijheidsbomen te planten als aandenken voor de boerenkrijg (1798).


ID: 133187 | Landschappelijk element

Amerikaanse tulpenboom ‘Mediopictum’ in domein Groenhof

Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
De tulpenboom (Liriodendron tulipifera ‘Mediopictum’) in het domein Groenhof is ten oosten van de serpentinevijver aangeplant, en is beeldbepalend in de landschapstuin.


ID: 134313 | Landschappelijk element

Domein Groenhof

Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
Domein in landschappelijke stijl waarin nog relicten van een dendrologische collectie uit de tweede helft van de 19de eeuw bewaard zijn. De Japanse tuin met typische elementen zoals ondermeer een theehuis, stapstenen en rotsen dateert uit 1929.


ID: 301044 | Landschappelijk element

Amerikaanse tulpenboom in domein Groenhof

Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
De Amerikaanse tulpenboom in het domein Groenhof is achteraan het park aangeplant, in de noordoostelijke hoek van het landschappelijk parkdeel.