Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

38 resultaten


ID: 35069 | Bouwkundig element

Kasteel van Nevele

Cyriel Buyssestraat 6A-F (Deinze)
Kasteel van Nevele, op de toren na gesloopt in 1488. Vermoedelijk werd het begin 19de eeuw heropgebouwd in empirestijl. In 1855 in gebruik als klooster van de zusters van St.Vincentius a Paulo. Gevel van zeven traveeën en twee bouwlagen. De muur die de oostzijde van het complex afsluit is opgetrokken in veldsteen; vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw. Achter de muur, resterend gedeelte van het voormalige kasteel met vierkant traptorentje uit dezelfde periode.


ID: 38331 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Agnesparochie met tuin

Tabakstraat 2 (Deinze)
Alleenstaand huis met ommuurde tuin en ijzeren hek tussen overhoekse hekpijlers. Bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, naar ontwerp van architect Hoste, op een gevelsteentje boven de deur gedateerd 1895. In de beboomde achtertuin, stalletje en bakhuis gebouwd in 1904 en zogenaamde celgevangenis, een bakstenen gebouwtje met twee celdeuren uit de 19de eeuw, naar verluidt in gebruik tot 1910.


ID: 48970 | Bouwkundig element

Rijksgevangenis

Sint-Jacobstraat 26 (Dendermonde)
Architect Francis Derré realiseerde voor die periode één van de modernste gevangenissen van het land die op 14 augustus 1863 officieel in gebruik werd genomen en die tot op heden in gebruik is. De stervormige cellengevangenis lag geïsoleerd aan de stadsrand en werd pas later door gezinswoningen en bedrijven ingebouwd. Aan de Sint Jacobstraat gelegen monumentale voorbouw met hoofdgebouw en afsluitende hoge concave blinde muur verfraaid met plint, pseudoschietgaten, spitsboogpoort en uitspringende hoekpartij.


ID: 78500 | Bouwkundig element

Rijkswachtkazerne van 1923

Schoorbakkestraat 23-25 (Diksmuide)
Voormalige rijkswachtkazerne van 1923, tot 1969 in gebruik, nu louter in gebruik als woningen. Twee losstaande lage woningen onder pannen zadeldaken met getrapte zijgevels, tuinwijkidioom zie ligging in deels ommuurde tuintjes met bewaarde roodgeschilderde pomp. Opgebouwd uit verankerde betonblokken met uitgewerkte plint, deels beschilderd en deels gecementeerd.


ID: 24557 | Bouwkundig element

Stadsgevangenis

Botermarkt 17-18, 17A, 18A (Gent)
Klein gebouw met grillig plattegrond, opgetrokken in 1741 tegen de westgevel van de Lakenhal en de noordzijde van het Belfort, ter vervanging van de in 1718 op de Korenmarkt gesloopte stadsgevangenis. Bleef tot 1902 zijn functie van stadsgevangenis behouden. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder gebogen mansardedak, in overgang Lodewijk XIV-Lodewijk XV-stijl, opgetrokken naar ontwerp van architect David 't Kindt. Lijstgevel van hardsteen, bekroond met een gebogen fronton met in het tympaan een reliëf met uitbeelding van de legende van de Caritas, waarvan de bijnaam van het gebouw, namelijk Mammelokker, is ontleend.


ID: 20809 | Bouwkundig element

Rijksgevangenis

Nieuwewandeling 89 (Gent)
Cellengevangenis, gebouwd in 1859-1861 naar ontwerp van architect Francis Derre. Het plan van de gevangenis is een imitatie van de gevangenis van Pentonville bij Londen van 1840. Het terrein waarop de gebouwen ingeplant zijn is een onregelmatige negenhoek afgebakend door een muur met rondgang voor de bewaking; de bredere zijde aan de straatkant bevat het poortgebouw, een bak- en natuurstenen constructie geïnspireerd op middeleeuwse versterkte burcht. Links van de inkompoort bevindt zich een gedenksteen ter nagedachtenis van tijdens de Tweede Wereldoorlog gefusilleerde politiek gevangenen.


ID: 13117 | Bouwkundig element

Sint-Bernardsabdij

Sint-Bernardusabdij 1-5 (Hemiksem)
Rechthoekig abdijcomplex uit de 17de tot de 20ste eeuw omringd door voormalige militaire gebouwen uit de 19de tot de 20ste eeuw, gelegen binnen uitgestrekt ommuurd terrein.


ID: 30220 | Bouwkundig element

Gevangenis

Elverdingestraat 70-74 (Ieper)
Oorspronkelijk gebouw daterend van 1873-1876 en mogelijk uitgevoerd naar een ouder ontwerp (1847) van architect J. Dumont (1811-1859).


ID: 58787 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Site Oud Fort Isabella en Nieuw Hazegrasfort

Retranchementstraat (Knokke-Heist)
Op de zuidoostelijke hoek van de Burkeldijk met de Retranchementstraat, op de grens van Knokke en Westkapelle vlakbij Nederland, bevindt zich een weiland waarin zich talrijke bunkers bevinden rondom de begin-19de-eeuwse Hazegrassluis.


ID: 200269 | Bouwkundig element

Centrale gevangenis

Geldenaaksevest 64 (Leuven)
In 1856-1859 werd de bouw aangevat van de Centrale Gevangenis te Leuven, waarvoor architect Joseph Jonas Dumont de plannen ontwierp. De inhuldiging vond plaats op 1 oktober 1860.