Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

159 resultaten


ID: 306243 | Landschappelijk element

Twee zilverlindes als vredesbomen en herdenkingsmonument

Elf-Septemberlaan, Weg naar Opoeteren (Oudsbergen)
Op de hoek van de Weg naar Opoeteren en de Elf-Septemberlaan staat een gedenkteken, geflankeerd door twee vredesbomen, met name twee zilverlindes (Tilia tomentosa).


ID: 306247 | Landschappelijk element

Valse christusdoorn als vredesboom

Lille Dorp (Pelt)
Op het pleintje tussen de kerk en het voormalige gemeentehuis staat een jonge christusdoorn (Gleditsia triacantos). Deze boom is aangeplant als vervanging van de oorspronkelijke vredesboom (ook een christusdoorn).


ID: 306470 | Landschappelijk element

Geknotte linde als vrijheidsboom

Markt (Pittem)
Op het Marktplein van Pittem staat een geknotte linde. In 1960 werd deze boom aangeplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vrijheidsboom die van 1830 dateerde.


ID: 305859 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Dorp (Scherpenheuvel-Zichem)
De toegang tot het kerkhof van Testelt wordt geflankeerd door een opgaande linde. Deze boom is in 1984 aangeplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vrijheidsboom.


ID: 300396 | Landschappelijk element

Opgaande beuk als vrijheidsboom

Dries (Sint-Gillis-Waas)
De jonge opgaande beuk bij de gemeentepomp is aangeplant ter vervanging van een in 1940 gevelde vrijheidsboom. De oorspronkelijke vrijheidsboom was een hoog opgesleunde eik of linde ooit geplant als aandenken voor de boerenkrijg (1798). De vrijheidsboom stond oorspronkelijk tussen de gemeentepomp en dicht bij de huizenrij op de Dries.


ID: 300399 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Kerkstraat (Sint-Gillis-Waas)
De opgaande linde bij het oud gemeentehuis is aangeplant ter vervanging van een gevelde vrijheidsboom. De oorspronkelijke vrijheidsboom was ook een linde. In het Waasland was het de gewoonte om vrijheidsbomen te planten als aandenken voor de boerenkrijg (1798).


ID: 131397 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Dorpsstraat (Sint-Laureins)
Ten zuiden van het gemeentehuis van Sint-Laureins werd in 1919 een bruine beuk geplant als vredes- en vrijheidsboom na het beƫindigen van de Eerste Wereldoorlog. Op 26 september 1920 werd het arduinen oorlogsmonument voor de helden van 1914-1918 aan de voet hiervan plechtig ingehuldigd.


ID: 88470 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Kerkplein (Sint-Laureins)
Kerkplein zonder nummer. voor de kerk. Het is een Hollandse linde (Tilia x europaea) met een omtrek van 195 cm gemeten op een hoogte van 1.50 m.


ID: 131398 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom Sint-Margriete

Kerkplein (Sint-Laureins)
In 1920 werd op het kerkplein voor de pastorie een gekandelaarde linde geplant als vredesboom. Naar verluid werd de boom recent vervangen door een jong exemplaar.


ID: 59090 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument met vrijheidsboom

Molenstraat (Sint-Laureins)
Het oorlogsmonument ter herdenking van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog werd opgericht in 1919 naast de oorspronkelijke vrijheidsboom. Deze is nu vervangen door een jong exemplaar.