Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

159 resultaten


ID: 131401 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Molenstraat, Stee, Veldstraat (Sint-Laureins)
De vrijheidsboom, aangeplant in 1919 is een alleenstaande bruine beuk met een stamomtrek van 256 cm en een rechtopstaande stam van 5 m hoogte. Naast de boom werd een oorlogsmonument ter herdenking van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog opgericht, eveneens in 1919. De boom werd vervangen door een jonge boom.


ID: 300802 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Marktplein (Sint-Lievens-Houtem)
De lindeboom vervangt een beuk die hier in 1919 geplant werd als vredesboom bij de oprichting van een oorlogsmonument ter nagedachtenis van de slachtoffers van Eerste Wereldoorlog. De nog jonge boom is door zijn standplaats vlakbij de toegang tot het kerkhof zéér beeldbepalend in het straatbeeld.


ID: 131406 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Vlierzeledorp (Sint-Lievens-Houtem)
Op het dorpsplein van Vlierzele, tegenover het gemeentehuis en vlakbij de parochiekerk, staat een opgaande linde. De linde werd aangeplant als vredesboom na WOI.


ID: 305807 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Dorpsstraat (Sint-Martens-Latem)
De opgaande linde links van de kerk is aangeplant als vredesboom. Deze boom vervangt een linde die hier stond vanaf 1920 en geplant was als aandenken aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. De huidige linde is aangeplant in 1976, nadat de oorspronkelijke vredesboom is omgewaaid.


ID: 300402 | Landschappelijk element

Opgaande eik als vrijheidsboom

Belseledorp (Sint-Niklaas)
De jonge opgaande eik op het dorpsplein is vermoedelijk aangeplant ter vervanging van een gevelde vrijheidsboom. In het Waasland was het de gewoonte om vrijheidsbomen te planten als aandenken voor de boerenkrijg (1798).


ID: 130772 | Landschappelijk element

Opgaande eik als vrijheidsboom

Dries (Sint-Niklaas)
Op de dries van Sinaai staat een oude eik, ooit aangeplant als vrijheidsboom.


ID: 135225 | Landschappelijk element

Dries van Sinaai

Dries (Sint-Niklaas)
Sinaai is het prototype van een centrumdorp dat zich centrifugaal vanuit het dorpsplein met kerk en schepenhuis heeft ontwikkeld. De dorpskom wordt bepaald door een rechthoekige structuur van het kerkhof en de dries, welke reeds in 1219 is aangelegd. Centraal op de dries staan een imposante solitaire eik, waarschijnlijk een vrijheidsboom.


ID: 300534 | Landschappelijk element

Opgaande wintereik als vredesboom

Hof van Belsele (Sint-Niklaas)
Ter vervanging van een aantal ceders werd achter het oorlogsmonument een jonge wintereik geplant.


ID: 301789 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Sint-Martenplein, Stapelstraat (Sint-Truiden)
Op het Sint-Martensplein staat bij het oorlogsmonument een opgaande zilverlinde. Het is een laag vertakte zilverlinde die er als vredesboom werd geplant na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 130764 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Kerkstraat (Tervuren)
De vrijheidsboom, een Hollandse linde, bevindt zich bij het tijdens het interbellum opgerichte oorlogsgedenkteken. De boom werd in 1830 aangeplant als herinnering aan de Belgische Onafhankelijkheid.