Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

274 resultaten


ID: 91229 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Watervliet met grachtrestanten

Kronevoordestraat 59 (Kortemark)
De ruime walgrachtstructuur gaat terug tot de late middeleeuwen, bij de wederopbouw van de jaren 1920 werd de vooroorlogse inplanting van boerenwoning en stal behouden.


ID: 91019 | Bouwkundig element

Kleine 19de-eeuwse hoeve

Lauwstraat 2 (Kortemark)
Kleine 19de-eeuwse hoeve, als site reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Linde met Mariakapelletje bij de erftoegang (tweede linde gekapt). Gemengde haag van meidoorn en hulst, boomgaard.


ID: 91066 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Twee lindes bij de erfoprit van een hoeve

Polletstraat (Kortemark)
Twee lindes bij de erfoprit van verbouwde hoeve. In één van de lindes hangt een blauwgeschilderd Mariakapelletje.


ID: 91311 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met linde en boomkapel

Steenstraat 67 (Kortemark)
Aan de weg gelegen hoeve met huidige bestanddelen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Bij de erftoegang, oude lindeboom met houten kapelletje.


ID: 91468 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Couchezhoeve en omgeving

Zarren-Lindestraat 57 (Kortemark)
Achteringelegen historische hoeve, zogenaamd "Couchezhoeve" naar de Zarrense familie Couchez. Twee oude lindes met boomkapelletje aan de erftoegang. Landelijke omgeving met weiden, rondom bomen, onder meer Canada- en Italiaanse polulieren, knotbomen. De hoeve is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778): hoevesite met ruim L-vormig volume, twee kleinere volumes en een poel binnen een ruime boomgaard.


ID: 133471 | Landschappelijk element

Eik en linde als welkomstboom

Klipgaardestraat 17 (Kortenaken)
Voor de voormalige ingang van een hoeve staan nog twee welkomstbomen. Een zomereik met een omtrek van 303 cm en een linde met een omtrek van 210 cm. De hoeve is voor het eerst zichtbaar op de militaire topografische kaart uit 1931. Aanvankelijk lag de toegang tot het erf tussen deze twee bomen. Deze toegang is ondertussen dichtgemetseld. Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven tussen 1928-1950, schaal 1:20.000.


ID: 301913 | Landschappelijk element

Twee welkomstbomen van op stamgezette taxussen

Bazel (Kruibeke)
Twee op stam gezette taxussen staan als welkomstboom bij de inkom van het erf van Hoeve Groenhof. Alle zijtakken op de stam zijn tot onder de kruinaanzet geschoren, de stammen zijn al het ware van een mantel voorzien. Op de stam van de linker taxusboom is een boomkapel opgehangen. Twee opgaande beuken zijn bijkomend aan de straatzijde van de welkomstbomen van taxus aangeplant.


ID: 301914 | Landschappelijk element

Twee welkomstbomen van opgaande beuken

Bazel (Kruibeke)
Twee opgaande beuken zijn in de wegberm als welkomstboom toegevoegd aan de twee op stam gezette welkomstbomen van taxus bij de inkom van het erf van Hoeve Groenhof.


ID: 17545 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Meirsman met beboomd voorerf en linde met boomkapel

Hazarddam 18 (Kruibeke)
Hoeve met woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak, volgens literatuur van 1509. Woonhuis in bak- en zandsteen van zeven traveeën onder zadeldak voorzien van twee dakvensters met rechthoekig zolderluik met ruim met gras begroeid en beboomd voorerf met typisch Mariakapelletje aan de linde naast het ingangshek.


ID: 83533 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pachtgoedhof met boomkapel in linde en omwalde boomgaard

Melselestraat, Warandestraat 159 (Kruibeke)
Open hoeve gelegen naast een omwalde boomgaard, met een woonhuis van het dubbelhuistype, van zes traveeën onder zadeldak en met jaarsteentjes van 1690 en 1697. Naast de ingang: linde met votiefkapelletje.