Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

273 resultaten


ID: 130153 | Landschappelijk element

Welkomstboom bij 't Lindenhof

Beekmeersstraat 1 (Zwalm)
Op traditionele wijze is links van de toegang tot de hoeve een gekandelaarde lindeboom aangeplant. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de boom de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 130248 | Landschappelijk element

Vier opgaande linden op het kerkplein

Borstekouterstraat 59 (Zwalm)
Het pittoreske kasteeldorpje bezat nog tot in juli 2007 zijn imposante dorpslindes. Eén boom is toen bij een storm afgebroken en kwam op de kerkhofmuur terecht. De bomen werden gevaarlijk en zijn vervangen. Het aftakelen van de bomen is begonnen nadat het pleintje werd verhard met straatklinkers en de boomwortels hierdoor ernstig werden beschadigd en in een boomonvriendelijk milieu terecht kwamen. Nieuwe lindebomen zijn in dezelfde plantvakken van twee bij twee meter geplant. Twee zoals voorheen als wachters of welkomstbomen bij de inkom van het kerkhof en twee meer in het midden van het plein.


ID: 130314 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlinden

Bosseveld 2 (Zwalm)
Twee gekandelaarde bomen op het erf, vermoedelijk bij een oude toegang tot het achtererf.


ID: 130126 | Landschappelijk element

Leilinde bij smidse

Brouwerijstraat 21 (Zwalm)
Een geleide linde aan de straatzijde van de voormalige hoeve met paardensmederij, Brouwerijstraat 21, is er ingeplant tegen de blinde, kopse gevel van het hoevegebouw en vervult er de functie van welkomstboom.


ID: 130093 | Landschappelijk element

Opgaande linde als welkomstboom

Gaverbosdreef 50 (Zwalm)
Bij de inkom van het erf en aan de zuidkant van de hoeve staat een opgaande lindeboom. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. De straatzijde van het erf is op het zuiden gelegen zodat de opgaande boom ook als schermbeplanting functioneert. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen.


ID: 130332 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes

Heuvelgem 23 (Zwalm)
De toegang tot het erf wordt aan beide zijden geflankeerd door een welkomstboom, een opgaande en een gekandelaarde linde. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de lindebomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. De toegang tot het erf is op het zuidwesten gelegen zodat de bomen als schermbeplanting functioneerden. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen.


ID: 130326 | Landschappelijk element

Geknotte welkomstlinde

Heuvelgem 50 (Zwalm)
De toegang tot het erf wordt aan de rechterkant geflankeerd door een geknotte welkomstboom. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de lindebomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. De straatzijde van het erf is op het zuiden gelegen zodat de boom ook als schermbeplanting functioneert. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen.


ID: 130114 | Landschappelijk element

Twee welkomstbomen bij het kasteeldomein Beerlegem

Kasteeldreef (Zwalm)
Bij het begin van de kasteeldreef staan twee mooi ontwikkelde, opgaande zomerlinden. Ze vervullen er de functie van welkomstbomen, soms ook wachters genoemd en zijn op traditionele wijze aangeplant bij de toegang tot het kasteeldomein. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier twee Hollandse linde, waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 277 cm.


ID: 45149 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beerlegem

Kasteeldreef 3-4, 8 (Zwalm)
Kasteeldomein van Beerlegem van circa 60 hectare, gelegen in de vallei van de Munkbosbeek, vermoedelijke teruggaand tot een middeleeuwse site met walgrachten. Omgracht voorhof met smeedijzeren inrijhekken van 1860-61 en dienstgebouwen uit 1773 en 1788. Kasteel gelegen binnen een brede rechthoekige omgrachting uitgebreid tot rechthoekige vijver, axiaal verbonden met het voorhof door een stenen brug. Bouw van een nieuw kasteel circa 1730 en verbouwd in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect O. Geerling in 1872-76. Kasteel en bijgebouwen na oorlogsschade hersteld onder leiding van architect M. Vossaert. Deels omhaagd park met omgrachtingen, vijvers en fonteinen, heraangelegd tussen 1814 en 1830, ten noorden van het kasteel in geometrische stijl met ganzenvoet en toegangsdreef en ten zuiden in landschappelijke stijl met lemen "kluizenaarswoning" en vista in zuidoostelijke richting over de Munkbosbeek en een licht glooiende weide. Ten westen ijskelder van 1843.


ID: 130136 | Landschappelijk element

Opgaande linde als welkomstboom

Kerkstraat 22 (Zwalm)
Op traditionele wijze is er een lindeboom aangeplant bij de toegang van het erf. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier een Hollandse linde met een stamomtrek van 200 cm.