Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

107 resultaten


ID: 131618 | Landschappelijk element

Op stam gezette meidoorn bij veldkruis

Kortendries (Zottegem)
Bij een kruispunt van landelijke wegen staat een eenzame meidoorn bij een wegkruis. Het planten van doornen struiken bij wegkruisen of kruispunten is een gebruik dat vroeger meer voorkwam. Op oude kaarten werden ze als épine, het Franse woord voor doorn of doornstruik, ingetekend.


ID: 303019 | Landschappelijk element

Op stam gezette taxus in pastorietuin

Oombergenstraat 37 (Zottegem)
De pastorietuin herbergt nog een loverprieel en een oud bomenbestand als herinnering aan de 18de- en 19de-eeuwse tuinaanleg. Ook in de tweede helft van de 20ste eeuw zijn boomaanplantingen uitgevoerd die het assortiment sterk verrijken. De bomen die nog representatief zijn voor de 18de en 19de eeuw zijn in de erfgoedinventaris opgenomen, waaronder een op stam gezette taxus. Onder de taxuskruin groeien ook vier oude op stam gezette buxussen met stamomtrekken van 45, 49, 52 en 49 cm (gemeten op een stamhoogte van 150 cm; meting uitgevoerd in 2016).


ID: 300684 | Landschappelijk element

Oude op stam gezette taxus

Rijkbos 51 (Zottegem)
Op het noorden en tegen de blinde gevel van de boerenwoning staat een flink uit de kluiten gewassen taxus. Deze wintergroene struik werd op stam gezet en is hier uitgegroeid tot een boom met een stamomtrek van ongeveer 2 meter omtrek.


ID: 130575 | Landschappelijk element

Op stam gezette taxus in pastorietuin

Strijpenplein 2 (Zottegem)
Aansluitend bij de 19de eeuwse pastorie is er een achtertuin uit die zelfde periode, de tuin werd deels ingericht als terrein voor jeugdwerking. Een deel van de nog oorspronkelijke beplantingen heeft een aparte inventarisatiefiche gekregen. Op stam gezette taxus behoort nog tot dit plantenassortiment.


ID: 130576 | Landschappelijk element

Op stam gezette bonte beshulst in pastorietuin

Strijpenplein 2 (Zottegem)
Aansluitend bij de 19de-eeuwse pastorie is er een achtertuin uit die zelfde periode. Een deel van de nog oorspronkelijke beplantingen is bewaard gebleven. Deze op stam gezette bonte beshulst behoort nog tot dit plantenassortiment.


ID: 300290 | Landschappelijk element

Oude op stam gezette meidoorn

Ten Bosse 121 (Zottegem)
In een meidoornen erfafsluiting staat een op stam gezette meidoorn. Hij is uitgegroeid tot een boompje met een stamomtrek van 135 cm. Deze traditionele beheersvorm was vooral bedoeld voor het aanmaken van rechte stammetjes voor bepaalde toepassingen als gerief- of constructiehout.


ID: 130323 | Landschappelijk element

Op stam gezette buxus

Armekleie 7 (Zwalm)
Aan de straatzijde van de woning staat een op enen gezette buxus, vermoedelijk nog een restant uit een boerentuintje. Met een stamomtrek van 56 cm heeft deze traag groeiende soort reeds een behoorlijke leeftijd. De juiste leeftijd is hier moeilijk te achterhalen, maar dit is mogelijks meer dan honderd jaar. Het was vroeger de gewoonte om buxus te scheren, doch van dit beheer is niets meer te merken. De buxus is hier een klein boompje met een vrij groeiende kruin.


ID: 301437 | Landschappelijk element

Op stam gezette taxus als hoekboom

Boembeekstraat (Zwalm)
Op enen gezette taxusstruik in de hoek van een kadastraal perceel. De opgaande taxus staat op een kruispunt van buurtwegen.


ID: 130047 | Landschappelijk element

Vijf op stam gezette taxussen in kapelhof

Gaverbosdreef, Steenstraat (Zwalm)
In de kapelhof is rondom de kapel een aanplanting uitgevoerd met op stamgezette taxussen. Samen met de twee kapelbomen aan de straatzijde vormen ze een mooi geheel.


ID: 130225 | Landschappelijk element

Twee op stam gezette mispels in meidoornhaag

Gaverbosdreef 41 (Zwalm)
De tuin bij het huis Gaverbosdreef 41 wordt aan de straatzijde afgesloten met een geschoren meidoornhaag met daarin twee mispels die op een onderstam van meidoorn geënt zijn. Daar de enting op een hoogte van 180 cm is uitgevoerd steken de kruintjes van de mispels, met een doormeter van circa vijf meter, boven de scheerhaag uit. Het betreft hier een cultuurvariëteit van mispel die gehouden werd omwille van de grote vruchten. Door de mispels in de haag te voorzien werd de nuttigheid van de haag als afsluiting verhoogd door er een opbrengst met vruchten van de mispel aan toe te voegen. Mispel werd geoogst na de eerste vorst, hierdoor werd het vruchtvlees zacht en eetbaar. Dit gebruik ligt aan de basis van de volgende uitdrukkingen: zo rot als een mispel en ge zijt een rotzak.