Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

647 resultaten


ID: 130119 | Landschappelijk element

Eikendreef als deel van ganzenvoet kasteeldomein Beerlegem

Kasteeldreef (Zwalm)
De eikendreef heeft een lengte van 350 meter en is onderdeel van een ruimer drevenstelsel in de vorm van een ganzenvoet en dateert uit de periode van de heraanleg van het park tussen 1814 en 1830. De ganzenvoet is een drevenpatroon bestaande uit vijf dreven die vertrekken aan de voorhof van het kasteel. Het betreft hier een relatief jonge eikenaanplant binnen de contouren van een op de kadasterkaart ingetekende percelering. De plantafstand tussen de bomenrijen is acht meter en is eveneens acht meter in de rijen.


ID: 130261 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Koedrevestraat (Zwalm)
Langs de Koedreve en bij een weide palende aan de Zwalm is een knotbomenrij geplant van schietwilg. De rij bestaat nog uit elf exemplaren en is uitgevoerd met regelmatige plantafstanden. De bomen werden geplant en periodiek geknot met het oog op het oogsten van brandhout en geriefhout.


ID: 132708 | Landschappelijk element

Knotwilg als hoekboom

Kortendries, Rekegemstraat (Zwalm)
In een weiland langs de Zwalm staat nog het oude restant van een knotwilgerij. Het is een perceelsrandbegroeiing bij het voetpad langs de Zwalm, de stam werd gemeten en bedroeg circa 450 cm. De boom is op traditionele wijze geknot in functie van brandhoutopbrengst. De boom staat in de hoek van een kadastraal perceel en functioneert er als hoekboom. De boom heeft een enorme stamomtrek wat er hier op wijst dat men het belang van deze boom als waker bij de perceelsgrens hoger inschat dan de economische waarde ervan.


ID: 130064 | Landschappelijk element

Knothaagbeuk

Langemunte (Zwalm)
Langs de perceelsrand van een weide, gelegen langs de Langemunte, staat het restant van een oude knotbomenrij. Een exemplaar van haagbeuk is overgebleven en werd hoog geknot op circa 3,5 meter. Deze boom illustreert nog het traditioneel aanplanten en beheren van bomen in functie van het produceren van brand-, constructie- en geriefhout en het gebruik in functie van loofvoedering.


ID: 130065 | Landschappelijk element

Knothaagbeukenrij

Langemunte (Zwalm)
Langs de perceelsrand van een weide, gelegen bij de Langemunte, staat het restant van een oude knotbomenrij. Vier exemplaren van haagbeuk zijn overgebleven en werden hoog geknot op circa 5,5 meter. Deze bomenrij illustreert nog het traditioneel aanplanten en beheren van bomen in functie van het produceren van brand-, constructie- en geriefhout en het gebruik in functie van loofvoedering.


ID: 133339 | Landschappelijk element

Drie opgaande Hollandse lindes in pastorietuin

Noordlaan 11 (Zwalm)
De aanplantingen in de pastorietuin dateren uit een aanlegfase uit de tweede helft van de 19de eeuw. De hellende tuin is in landschappelijke stijl aangelegd en herbergt een plantenassortiment dat nog representatief is. De drie opgaande lindes horen er bij.


ID: 133469 | Landschappelijk element

Bomenrij van opgaande essen

Olmkensstraat 3 (Zwalm)
De zuidwest zijde van het erf van het Hof ter Hafselt wordt afgezoomd met een bomenrij van opgaande essen en één eik.


ID: 130079 | Landschappelijk element

Opgaande zomereikenrij

Paulatemstraat 67/69 (Zwalm)
Parallel met de straat staat, op het erf, een opgaande bomenrij van hoog opgesleunde zomereiken. De rij bestaat uit vier bomen die van ruime plantafstanden zijn voorzien en hierdoor mooi zijn ontwikkeld.


ID: 130337 | Landschappelijk element

Houtkant met opgaande es

Rijkekleie 16 (Zwalm)
Houtkant op een talud langs de Rijkekleie, in hoofdzaak bestaand uit opgaande es met aanvullingen van al dan niet natuurlijke aanrijking van haagbeuk en olm. De beplanting voorkomt verdere erosie van de hoger gelegen gronden, hierdoor is door de jaren heen een talud ontstaan.


ID: 130308 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Sint-Annastraat 64 (Zwalm)
In een weiland langs een oude perceelsrand staat een knotwilgenrij. De schietwilgen zijn op regelmatige plantafstanden aangeplant en de bomen zijn op traditionele wijze geknot in functie van brandhoutopbrengst.