Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

647 resultaten


ID: 130312 | Landschappelijk element

Knothaagbeukenrij

Bosseveld (Zwalm)
Een knothaagbeukenrij, vermoedelijk nog een restant uit een kaphaag bij het erf, Bosseveld nr. 4. Dergelijke beplantingen werden bij het erf voorzien als erfafsluitingshaag en als leverancier van brandhout en loofvoedering.


ID: 130127 | Landschappelijk element

Bomenrij van drie opgaande linden

Brouwerijstraat 33 (Zwalm)
Op het achterliggend weiland horende bij de woning Brouwerijstraat 33 staan drie opgaande linden. De persoon die de bomen heeft geplant had een schrijnwerkerij ( deze stond op het perceel, aan de straatkant). Op het ogenblik van de inventarisatie was dit gebouw reeds afgebroken en waren de gronden verkaveld en te koop aangeboden. Naar verluid werden de bomen er aangeplant voor de productie van bijenhoning, honing die onder andere ook geoogst werd voor zijn duiven (honing werd aan het drinkwater toegevoegd).


ID: 132707 | Landschappelijk element

Knotwilgenrijen in de Zwalmmeersen

Bruggenhoek, Rekegemstraat (Zwalm)
In een weiland langs de Zwalm staan nog de oude restanten van knotwilgenrijen. Het zijn perceelsrandbegroeiingen langs drainagegrachten geplant met een regelmatige plantafstand van 3 à 4 meter, de zwaarste stam werd gemeten en bedroeg 380 cm. De bomen zijn op traditionele wijze geknot in functie van brandhoutopbrengst.


ID: 130207 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden als schermbeplanting

Bruggenhoek 1 (Zwalm)
Op de zuidwestkant van de hoeve, parallel met de Bruggenhoek, is er op het erf een gekandelaarde lindenrij aanwezig. Tijdens de inventarisatie van houtige beplantingen met erfgoedwaarde in de gemeente Zwalm werd, dicht bij oude boerderijgebouwen, een typische beplantingsvorm vastgesteld. Bij de boerderijen, die hoog op de akker zijn ingeplant en hierdoor onderhevig zijn aan onaangename weersinvloeden zoals wind en regen, werden op de zuidwestzijde schermbomen voorzien. Met hun dicht bladerdek beschermden de lindebomen de gebouwen tegen weer en wind, ook tegen de zomerse felle zon werden schaduwlinden geapprecieerd om de woning en haar bewoners de nodige koelte te bezorgen.


ID: 130221 | Landschappelijk element

Rij van opgaande zoete kers als perceelsrandbegroeiing

Bruul 27 (Zwalm)
Langs de perceelsrand van het erf en haaks op de Bruul is er een bomenrij van opgaande zoete kers van 25 meter lang. Deze bomenrij als erfafsluiting is een niet alledaags voorkomend landschapselement. Deze locatie is lange tijd bewoond door "Peet Van Passel", een lokaal volksfiguur die o.a. verantwoordelijk is voor een aantal beplantingen op het erf. Peet is overleden en zijn erf is verkocht. Op het ogenblik van de inventarisatie werd er een nieuwe woning gebouwd.


ID: 130268 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij als perceelsrandbeplanting

Fonteinstraat (Zwalm)
Langs een landbouwweg en bij een weide is een bomenrij geplant van schietwilg. De rij bestaat nog uit negen exemplaren en is uitgevoerd met regelmatige plantafstanden. Het bomen werden periodiek geknot voor het oogsten van brandhout en geriefhout.


ID: 130188 | Landschappelijk element

Relict van doorgeschoten essenkaphaag

Franskouter 5 (Zwalm)
Op het erf staan nog de restanten van een kaphaag bestaande uit es. De kaphaag is een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering. De haag is sterk uitgedund en bestaat uit drie resterende individuen die nog zichtbare littekens van het vroegere kaphaagbeheer vertonen . De haag wordt al lange tijd niet meer gekapt en deplanten zijn als opgaande boom uitgegroeid. Deze bomenrij is nog een restant uit de vroegere erfafsluiting.


ID: 130190 | Landschappelijk element

Doorgeschoten essenkaphaag

Franskouter 5 (Zwalm)
Op het erf staan nog de restanten van een kaphaag bestaande uit es. De kaphaag is ongeveer 45 meter lang en is een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering. De haag is sterk uitgedund en bestaat uit vijf resterende individuen. De haag wordt al lange tijd niet meer gekapt en de bomen zijn als opgaande boom uitgegroeid.


ID: 130116 | Landschappelijk element

Kasteeldreef kasteeldomein Beerlegem

Kasteeldreef (Zwalm)
De kasteeldreef, een drie meter brede kasseiweg, met aan beide zijden een lijnaanplanting van opgaande beuken. De oude beukendreef is omstreeks 1985 gekapt en succesvol heraangeplant. De dreef bestaat uit twee bomerijen met een tussenafstand van zeven meter. De bomen in de rijen zijn eveneens met een tussenafstand van zeven meter geplant. De dreef heeft een lengte van 360 meter en voorzag in een lommerrijke toegangsweg naar het kasteel.


ID: 130118 | Landschappelijk element

Tamme kastanjedreef als deel van ganzenvoet kasteeldomein Beerlegem

Kasteeldreef (Zwalm)
De tamme kastanjedreef heeft een lengte van 310 meter en is onderdeel van een ruimer drevenstelsel in de vorm van een ganzenvoet en dateert uit de periode van de heraanleg van het park tussen 1814 en 1830. De ganzenvoet is een drevenpatroon bestaande uit vijf dreven die vertrekken aan de voorhof van het kasteel. Het betreft hier een zéér jonge aanplant binnen de contouren van een op de kadasterkaart ingetekende percelering. De plantafstand tussen de bomenrijen is twaalf meter en is acht meter in de rijen.