Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

472 resultaten


ID: 135200 | Landschappelijk geheel

Barbierbeekvallei en Bolakkergebied

Bazel, Kruibeke (Kruibeke)
De vallei van de Barbierbeek te Kruibeke vormt een landschappelijke eenheid door het samenspel van de geomorfologische en fysisch-geografische waarde van de Barbierbeek en haar vallei met de cultuurhistorische en botanische waarde van de percelen en de perceelsranden. Het gaafste gebied met nog bolle akkers bevindt zich ten zuiden van de Barbierbeek.


ID: 303066 | Landschappelijk element

Gemengde dreven bij het Kasteel van Laarne

Mellestraat (Laarne)
De Achterdreef en de Paardedreef getuigen van de vroegere planmatige aanleg van de omgeving van het kasteel (vroeger kasteeldomein) en kunnen aldus tot belangrijke historische componenten van de kasteelsite worden gerekend.


ID: 300255 | Landschappelijk geheel

Steilrand van het Kempisch Plateau van de Kikbeek tot de Asbeek

Lanaken, Rekem (Lanaken), Opgrimbie (Maasmechelen)
De steilrand van het Kempisch Plateau doorsnijdt het gebied en overbrugt een hoogteverschil van 40m. Verschillende beken dwarsen het talud en creëren een grillig patroon. De beekvalleien worden gekenmerkt door alluviale elzenbossen en venige broekbosjes en relicten van viskweekvijvers en watermolens. In de aanwezige bosbestanden is de fase van planmatige bosaanleg nog duidelijk herkenbaar aan het dambordpatroon van paden en brandgangen. Zowel in de heide als in de naaldhoutaanplanten komen enclaves wintereik voor onder de vorm van hakhout, beperkte struwelen, houtwallen en afzonderlijke stoven. Het Pietersembos was jacht- en productiebos van de heren van Pietersheim. Vlakbij ligt het middeleeuwse burchteiland met ruïnes en restanten van drie slotgrachten. In de uitgestrekte naaldbossen werden in de 20ste eeuw dankzij hun groene karakter preventoria en sanatoria opgericht.


ID: 132711 | Landschappelijk element

Soortenrijk valleibosje langs de Windgatbeek

Sasbaan (Lebbeke)
In de Dendervallei, tussen de Dender en de Windgatbeek in de omgeving van het kasteel van Wieze (ten noorden van de Sasbaan) bevindt zich een typisch valleibosje van natuurlijk gevormde heesters, waarbij de bosranden en houtkanten een uitzonderlijke soortenrijkdom herbergen.


ID: 91538 | Bouwkundig element

Historische hoeve Goed ten Hove

Hulstsestraat 1 (Lendelede)
Historische hoeve Goed ten Hove, bestaande uit een boerenhuis uit 1926 en begin-20ste-eeuwse hoevegebouwen op een site met oostelijk walgrachtrestant, die minstens opklimt tot het begin van de 16de eeuw. Losstaande roodbakstenen hoevegebouwen in een vierkante constellatie rond het erf.


ID: 302523 | Landschappelijk element

Knotpopulieren in houtkant

Tuitenbergstraat (Lennik)
Vier knotbomen van zwarte populier (Populus nigra), waarvan enkel de twee rechts gelegen bomen beschermd zijn, bevinden zich in een kort stukje houtkant op de perceelgrens langs de Tuitenbergstraat te Lennik (deelgemeente Sint-Kwintens-Lennik).


ID: 302521 | Landschappelijk element

Houtkant met knotpopulieren en hakhoutstoven van gewone es langsheen holle weg

Zwijnenbergstraat (Lennik)
Vier lage knotbomen van zwarte populier (Populus nigra) en enkele hakhoutstoven van gewone es ( Fraxinus exelsior) bevinden zich op de grens van een kadastraal perceel langs de Zwijnenbergstraat, een holle weg in Lennik (deelgemeente Sint-Martens-Lennik) waarmee deze bomen een historische eenheid vormen.


ID: 34178 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Het Motje of Steentjesgoed met omgeving

Persijzerstraat 47 (Lochristi)
Een 75 meter lange toegangsdreef leidt naar het omgrachte voormalig boerenerf. Gerenoveerd voormalig boerenhuis bestaand uit een hooghof en een later aangebouwd neerhof en mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw.. Ingekorte kleine voormalige donjon of woontoren, in oorsprong mogelijk opklimmend tot begin 13de eeuw. Rondom de hoeve is de historische agrarische context bewaard gebleven.


ID: 307888 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Zavelstraat-Steenrotsstraat

Steenrotsstraat (Lubbeek)
De Zavelstraat in Pellenberg is een gekasseide, holle weg, waarbij onder andere het streekeigen materiaal kassei van Tiense kwartsiet maar ook van porfier en grès werd gebruikt. In het verlengde ligt de gekasseide Steenrotsstraat. Het tracé van beide wegen loopt verder door, maar dat is niet verder in streekeigen materiaal uitgevoerd.


ID: 132516 | Landschappelijk element

Houtwal en knoteikenrij bij kampontginning

Kammestraat (Lummen)
Het weiland maakt deel uit van een voormalig kamp en is langs drie zijden omringd door een wal. De wal met knoteiken en de brede houtwal langs de weg ten noordwesten van het weiland zijn representatieve voorbeelden van het voorkomen van traditionele houtige beplantingen in de streek.