Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

472 resultaten


ID: 133001 | Landschappelijk element

Kaphagen van zwarte els en knotwilgenrij

Snepstraat 6 (Nazareth)
Perceelsrandbegroeiing aangeplant met in hoofdzaak zwarte els en in mindere mate bindwilg. Hier en daar heeft er zich ook een zomereik gevestigd. Langs de houtkanten zijn er nog sporen aanwezig van grachten. De houtkant is hier gevormd door een kaphaag en een stuk waar de kaphaag is omgevormd naar hakhout.


ID: 135348 | Landschappelijk geheel

Oud bos, kastelen en parken van Nieuwenhoven, Nonnemielen, Spinveld,  Terkelen, Nieuwerkerken en Kortenbos

Nieuwerkerken, Wijer (Nieuwerkerken), Sint-Truiden, Zepperen (Sint-Truiden)
Dit gebied omvat een rijk en gevarieerd erfgoed: een oud boscomplex uit het bezit van de abdij van Sint-Trudo, afgewisseld met kastelen en parken van Nieuwenhoven, Nonnemielen, Spinveld, Nieuwerkerken, Terkelen en Kortenbos, de hoeven Schorrebos en Casselaer en de Metsterenmolen. Geografisch gezien behoort dit gebied tot het buitengebied van Sint-Truiden, op 5 km ten noorden van het stadscentrum. De omgeving is er dun bebouwd, weinig dooraderd met wegen en goed voorzien van erfgoedsites en relicten. Tot in de 18de eeuw kwamen op de hoger gelegen heuvelruggen tussen riviervalleien bossen voor, die intussen grotendeels zijn verdwenen. Alleen in de omgeving van Nieuwenhoven hield een vrij groot boscomplex stand. Dit bos vormt in combinatie met Nieuwenhoven, het middeleeuwse abdijgoed van de Sint-Trudo abdij, de kern van de ankerplaats.


ID: 132087 | Landschappelijk element

Lindenhakhoutstoven bij de Zoete Waters

Maurits Noëstraat (Oud-Heverlee)
In de buurt van de Zoete Waters te Oud-Heverlee komen op verschillende locaties concentraties van lindenhakhoutstoven voor. Deze plaats, langs de Maurits Noëstraat, is er één van.


ID: 130362 | Landschappelijk element

Vijf hakhoutstoven van hazelaar op talud

Holleweg (Oudenaarde)
Aan de westzijde van de Holleweg, een oude kasseiweg, staan bovenop het talud vijf zwaar ontwikkelde hakhoutstoven van hazelaar. De hakhoutstoven hebben omtrekken van 3,5 tot 5,1 meter en dragen de sporen van een periodiek onderhoud. Vermoedelijk zijn deze vijf hazelaars een restant uit een houtkant.


ID: 305373 | Landschappelijk element

Houtkant op kunstmatig talud

Jagerij (Oudenaarde)
Houtkant van gewone es op een kunstmatig ontstaan talud langs twee zijden van een akkerperceel. Het belendend perceel werd afgegraven, vermoedelijk voor het maken van bakstenen. Het hierdoor ontstane talud werd beplant om het talud te verstevigen. De aanplantingen werden als hakhout beheerd voor het aanmaken van brandhout en geriefhout.


ID: 305374 | Landschappelijk element

Houtkanten op taluds langs holle weg

Jagerij (Oudenaarde)
Zware hakhoutstoven staan op de taluds, aan beide zijden van de holle weg. De beplantingen werden uitgevoerd om de taluds van de holle weg te verstevigen. De beplantingen werden als hakhout beheerd voor het aanmaken van brandhout en geriefhout.


ID: 131520 | Landschappelijk element

Houtkant als bosrandrelict

Brugsesteenweg, Vliegveldweg (Pittem)
Bij een graslandperceel dat op de kaart van Vandermaelen (circa 1850) nog als bos werd ingetekend staat aan de noordoost-, zuidoost- en zuidwestzijde een oude houtkant. Mogelijks is de houtkant ontstaan uit de bosrand. Dit relict heeft de tand des tijd doorstaan en is op meerdere plaatsen onderbroken. Het omrandt een groot deel van het huidige graslandperceel. De locatie is hooggelegen in het landschap en sluit dicht aan bij de VRT-zendmastinstallatie van Egem. Ook in de nabije omgeving komen nog fragmenten van oude bosrandbegroeiingen voor, maar deze zijn minder uitgesproken.


ID: 300127 | Landschappelijk element

Het Kijkverdriet

Kijkverdriet (Ravels)
Het Kijkverdriet wordt gekenmerkt door de afwisseling van een agrarisch gebied met bossen ten noorden, grasland en (broek)bossen in het westen. Het rectangulair kavelnet is een relict van de 19de-eeuwse ontginning van dit gebied.


ID: 308567 | Landschappelijk element

Instorting van de Wachelkoul en toegang Lacroixberg

Burchtstraat, Visésteenweg (Riemst)
De Wachelkoul was vermoedelijk de oudste ontginning van wat we nu de Grote Berg noemen. De bovengrondse ingang naar deze ontginning is zichtbaar in het landschap, dit is een verdiept perceel dat vanuit de Burchtstraat vertrekt. De Wachelkoul is ingestort en deze instorting is op het terrein nog herkenbaar aan de verdiepte ligging, het onregelmatig reliëf en de begroeiing met loofbomen en struiken, onder andere essen en populieren. Rond de instorting zelf liggen enkele graslanden met kleine reliëfverschillen en verzakkingen. De toegang die op dit moment het meeste gebruikt wordt, is de toegang Lacroixberg. Deze toegang is op een later moment opengegraven in de toen al bestaande groeve omdat de oorspronkelijke toegang ingestort was. Een holle weg verbindt de toegang met de Visésteenweg.


ID: 133359 | Landschappelijk element

Houtkant met opgaande en knotbomen

Eekhoornlaan, Ijsvogellaan, Toekomstlaan (Sint-Genesius-Rode)
Op een steil talud is, in het verstedelijkte landschap bij de Boesdaalhoeve, nog een houtkant bewaard met zeven opvallende bomen. Het zijn zes eiken en één haagbeuk waarvan twee opgaande eiken, vier knoteiken en één knothaagbeuk. Ze zijn op traditioneel wijze boven in het talud ingeplant. De dikste heeft een stamomtrek van 446 cm. Niet alle bomen konden gemeten worden, een tweede knoteik had een stamomtrek van 410 cm. Knoteiken met stamomtrekken van meer dan 4 meter zijn zeldzaam.