Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

635 resultaten


ID: 303085 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag met op stam gezette hulsten

Krekelstraat 163 (Deinze)
Het perceel van een woning wordt langs twee zijden afgesloten door een hulsthaag. De traditioneel geschoren afsluitingshaag bestaat tevens uit een aanvulling met eenstijlige meidoorn. Het hofgat wordt aan de linker zijde geflankeerd door een opgaande welkomstlinde en aan de rechter zijde door een op stam gezette scherpe hulst. In totaal zijn op het moment van de inventarisatie vier op stam gezette hulsten waargenomen, verspreid over de scheerhaag. Vermoedelijk werden ze vroeger als geschoren topiaryvorm met bolvormige geschoren kruin onderhouden.


ID: 131575 | Landschappelijk element

Hulsthaag Hof ter Oossche

Moutputstraat 8 (Deinze)
Een geschoren haag van ongeveer 85 m lang sluit het erf van het Hof ter Oossche af aan de zuidkant en achter de langsgracht aan de straatzijde. De scheerhaag is in hoofdzaak samengesteld uit hulst met toevoegingen van es en meidoorn.


ID: 131576 | Landschappelijk element

Veekering als erfafsluiting Hof ter Oossche

Moutputstraat 8 (Deinze)
Op het erf van het Hof ter Oossche en langs de afsluitingsgracht aan de noordzijde van het erf is er een afsluitingshaag van meidoorn. De haag is circa 170 m lang en is door natuurlijke verrijking ook voorzien van braam, hulst en wilg.


ID: 131581 | Landschappelijk element

Geschoren hulsthaag met boerentopiary

Schave 246 (Deinze)
Het erf bij de boerderij is, met uitzondering van een houtkant van gewone es, nagenoeg volledig afgesloten met een scheerhaag van scherpe hulst. In de haag zijn heel wat bolvormige snoeivormen die boven de haag uitsteken aanwezig. Deze boerentopiary getuigt nog van een doorgedreven traditionele aanpak bij het onderhouden van de scheerhaag waarbij nut en sier steeds werden gecombineerd.


ID: 48162 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa met tuin

Gentsesteenweg 120 (Dendermonde)
Eclectisch landhuis, in 1925 als buitenverblijf gebouwd. De woning werd samen met een conciërgewoning opgetrokken naar de plannen van architect Carlos Malfait. Volledig omgracht domein, afgescheiden van de straat door een haag, toegankelijk via een ijzeren hek. Verdiepte tuin met geometrische vijver, een veelheid aan exotische bomen en een prieeltje. Villa van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien en zinken mansardedak. Aan de straat palende voormalige conciërgewoning met inbegrip van paardenstal en remise.


ID: 48621 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met tuin

Hofstraat 7, 7A (Dendermonde)
Oude pastorie vernield eind 16de eeuw. In 1608 nam de Gentse priester-dichter en pastoor Justus de Harduwijn zijn intrek in de nieuwe pastorie van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. De pastorie werd in het derde kwart van de 18de eeuw vergroot en verbouwd. Ingeplant in een uitgestrekte beboomde tuin, aan de straatzijde afgesloten door een lage bakstenen muur, en een segmentboogvormige deur in geblokte arduinen omlijsting, gedateerd 1758, met gebogen waterlijst. Links opzij, inrijpoort tussen bakstenen pijlers met een arduinen dekplaat met bolbekroning.


ID: 48857 | Bouwkundig element

Spaans hof

Mespelarestraat 104, Singelweg 3 (Dendermonde)
In 1643 gaf Jean Goubau opdracht tot het bouwen van een huis ter ere van Sint-Aldegondis, als verblijfplaats voor de pelgrims die te Mespelare op bedevaart kwamen. Hij kocht daartoe een terrein aan, dat nadien met een dreefje tegenover de kerk met het dorpsplein in verbinding werd gesteld. De alleenstaande woning op L-vormige plattegrond telt twee bouwlagen onder overstekende en geknikte pannen bedaking: de voorste vleugel onder zadeldak met aandak rechts en links overgaand in schilddak van de dwarsvleugel.


ID: 48859 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Plesbosstraat 1 (Dendermonde)
Op de kaart van graaf de Ferraris van 1771-1778 is op dezelfde locatie een gebouwengroep aangeduid met losse configuratie en omhaagde boomgaard ten zuiden. De hoeve is van noord tot west omgeven door het bijhorend erf met deels door hagen afgeboorde boomgaard. Een grote eik markeert de toegang van de hoeve. De woning werd in het tweede kwart 19de eeuw vergroot en door aanpassing en uitbreiding van het L-vormig bedrijfsgebouw ten zuiden omgevormd tot gesloten hoeve in het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 48979 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Schoonaardebaan 15 (Dendermonde)
De herenwoning van 1883 is een vrijstaande woning met dubbelhuisopstand in neoclassicistische stijl, met ten westen een aanpalende lagere bijbouw. Het gebouw telt twee bouwlagen en vijf traveeën onder een schilddak met centrale dakkapel. De oorspronkelijke U-vormige plattegrond van het complex werd enkele jaren geleden door de afbraak van de oostelijke bijgebouwen gewijzigd tot een L-vormige. Enkel de bijgebouwen aan de westzijde bleven behouden.


ID: 48900 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw Ter Noodkapel

Steenweg van Aalst (Dendermonde)
Wat achterin en lager gelegen landelijke devotiekapel, door hoge haag van de straat afgescheiden. De precieze bouwdatum van kapel is niet bekend maar de kapel wordt circa 1871 kadastraal genoteerd maar is mogelijk ouder. kleine kapel met rechthoekig grondplan en vlakke koorafsluiting.