Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

635 resultaten


ID: 21635 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Baron Erasmus Louis Surlet de Chokier

Regentwijk 80 (Gingelom)
Kasteel, genoemd naar de eigenaar, eerste regent van België en burgemeester van Gingelom. Neoclassicistisch getint U-vormig kasteelcomplex met staatsieplein van 1855 naar ontwerp van architect Paulussen.


ID: 130825 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag op het erf van het Van Reepinghens huizeken

Goteringenstraat 31 (Gooik)
Op het erf van het Reepinghens huizeken zijn nog waardevolle sporen van traditionele erfbeplantingen aanwezig. Aan de straatzijde van het erf werd een meidoornen scheerhaag aangebracht als erfafsluiting. De haag is al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met zomereik, taxus en veldiep.


ID: 130826 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshaag bij Van Reepinghens huizeken

Goteringenstraat 31 (Gooik)
Op het erf van het Reepinghens huizeken zijn nog waardevolle sporen van traditionele erfbeplantingen aanwezig. Aan de straatzijde van het erf werd een meidoornen scheerhaag aangebracht als erfafsluiting. De haag is al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met hazelaar, gewone es, sleedoorn, zomereik, braam en gewone vlier.


ID: 133165 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met okkernoten en meidoornhaag

Borrestraat, Vorststraat (Grimbergen)
De hoogstamboomgaard bevindt zich ten noorden van de Liermolen. De okkernoten zijn relicten van een hoogstamboomgaard. De boomgaard met speeltuin is in het oosten en het zuiden afgezoomd door een haag van voornamelijk meidoorn en ook haagbeuk. De boomgaard is toegankelijk vanuit de Liermolen.


ID: 133131 | Landschappelijk element

Gelegde meidoornhaag

Lierbaan (Grimbergen)
De gelegde meidoornhaag bevindt zich tussen de verschillende delen van de grote hoogstamboomgaard. De haag werd in december 2010 aangeplant als een voorbeeld van een gelegde haag. De techniek van het leggen van hagen komt hier duidelijk tot uiting. De takken werden laag boven het maaiveld ingekapt, schuin gebogen en ingevlochten. De nieuwe uitlopers op de gelegde takken hebben een dicht netwerk gevormd.


ID: 134047 | Landschappelijk element

Domein van het Gravenkasteel

Warandestraat 100-102, 138-140 (Grimbergen)
Het circa 100 hectare grote domein van het Gravenkasteel bestaat uit een 14de-eeuws omwald kasteel met bijgebouwen, een park aangelegd in laat 19de-eeuwse landschappelijke stijl met twee toegangsdreven, een deels ommuurde moestuin met muurserre en nutsgebouw en een uitgestrekt sterrenbos ten noorden, waarvan de aanleg minstens dateert uit het midden van de 18de eeuw.


ID: 134496 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Esdorenhof met park

Mortelstraat 77 (Haacht)
Hoeve met jaartal 1736, bestaande uit woonhuis en koetshuis. Midden 19de eeuw verbouwingen door burgemeester Philippe de Behault, met een nieuwe tussenbouw, hovenierswoning en bakhuis. Op de hoek van het domein, een in 1958 ingehuldigde kapel. Omgeven door landschappelijk park (circa 1 hectare); dichte bomengordel rond een langgerekte open ruimte met bevedèreheuvel en vijvertje; bomenbestand grotendeels uit het interbellum maar ook enkele oude, monumentale bomen.


ID: 132524 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Bakelstraat 6 (Halen)
De westzijde van het erf werd afgesloten met een haagbeuken kaphaag, een landschapselement dat werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 303172 | Landschappelijk element

Parkje van het Geesthuys

Gennepstraat 22 (Halen)
Parkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter van rond 1875.


ID: 303163 | Landschappelijk element

Moestuin en boomgaard

Loksbergenstraat 93 (Halen)
Kleine, traditionele moestuin en boomgaard uit de 19de-20ste eeuw.